Hyppää sisältöön

Levi ja Ruka avasivat hiihto- ja laskettelukauden

Rinnekeskuksissa suurimman osan sähköstä vievät lumitykit, hissit ja valaistus. Samalla kun rinnekeskuksissa pohditaan, mistä kaikesta säästetään, kotimaan harjoitteluolosuhteista on tullut urheilijoille entistä tärkeämpiä.

Alppihiihtäjät ja lumilautailijat saavat kotimaan harjoitteluolosuhteissa paljon toistoja, kun hissimatkat ovat lyhyet.
Alppihiihtäjät ja lumilautailijat saavat kotimaan harjoitteluolosuhteissa paljon toistoja, kun hissimatkat ovat lyhyet.
Pekka Viinikka,
Ensio Karjalainen,
Hanne Kinnunen

Sähköstä tulee useita satoja tuhansia euroja lisäkustannuksia alkavalla kaudella, sanoo Levi Ski Resortin liiketoimintajohtaja Marko Mustonen. Levillä ei hissilipun hintaa kuitenkaan syksyllä nosteta, koska sitä korotettiin tammikuussa neljä prosenttia.

– Yleinen kustannustaso kasvaa kaikkialla, niin haluamme palvella monia, jotka haluavat liikkua. Otamme sen yrityksen tuloksessa sitten heikompana. Uskomme, että tuleva talvi on poikkeustila ja asiakasuskollisuus on kaikkein tärkeintä, perustelee Mustonen.

Rukalla lippujen hintoja on tänä vuonna nostettu reilut kolme prosenttia, mutta on myös mahdollista, että hintoja vielä korotetaan sähkökulujen takia. Rukakeskuksen vuotuinen sähkönkulutus on paikallisjohtaja Matti Parviaisen mukaan yli kuusi miljoonaa kilowattituntia.

Osa Rukakeskuksen käyttämästä sähköstä on kiinteähintaista, mutta osa on pörssisähkössä. Rukalla etsitään nyt säästöjä rinnevalaistuksesta, lumetuksesta ja hissien käyttämisestä. Lumettamisen ajankohta harkitaan tarkoin ja osa valaisimista on jo vaihdettu ledvaloihin.

– Vastuullisena toimijana meidän täytyy pystyä saamaan ensi talvena merkittävät kulutussäästöt, sanoo Parviainen.

Laskettelija saattaa esimerkiksi päästä huipulle edellistalvea hitaammin.

– Kun pyöritetään hissejä niin sanotusti "sataa", se vie enemmän energiaa. Jos nopeutta pudotetaan vaikka 30 prosenttia, niin sillä saadaan varmaan noin 30 prosentin säästö sähkönkulutukseen, arvioi Parviainen.

Laskettelijoita Levin hissijonossa kaudenavauksessa 2022.
Voit katsoa tunnelmia Levin ja Rukan kauden avauksesta tästä. Levillä Pekka Viinikan haastateltavina Levi Ski Resortin liiketoimintajohtaja Marko Mustonen ja ex-alppihiihtäjä Kalle Palander ja alppikoululainen Riia Pallari. Rukalla Ensio Karjalaisen jututettavana on Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

Rinnelajeille aikainen kauden avaus on elintärkeää

Alppihiihtäjä Riia Pallari oli Levillä kotirinteessään muiden alppikoululaisten kanssa heti avausaamuna.

– Onhan se kiva päästä täälläkin mäkeen, olemme käyneet jo Liettuassa ja Itävallassa, mutta onhan tämä iso etuoikeus päästä näin aikaisin Suomessa laskemaan.

Samaa mieltä on Kalle Palander, kauden aloitus pitää hyödyntää, sillä tekemistä alppiurheilun nostamisessa korkeammalle riittää.

– Harjoittelupaikat pitää saada kuntoon. Tämä on elinehto sille, että tulemme näkemään uusia poutiaisia ja palandereita maailmancupeissa, varsinkin nyt, kun Keski-Euroopan jäätiköillä ei voi nyt laskea.

Rukalla kauden avauksessa harjoittelemassa ollut lumilautailija Enni Rukajärvi oli tyytyväinen Rukan säilölumen olosuhteisiin, Euroopan huono lumitilanne vaikuttaa lautailijoihinkin.

– On entistä tärkeämpää, että pääsee lumelle laskemaan. Hyvässä kunnossa ovat rinteet, kyllä kelpaa. Mehän tykätään, että on vähän pehmeämpää tuolla parkin rinteen puolella, sanoo Rukajärvi.

Uskoa laskettelumatkailuun löytyy

Levi ja Ruka avaavat säilölumen turvin laskettelukautta ja hiihtolatuja yhtä aikaa. Ajankohdalla on yhteinen nimittäjä, ensi viikolla alkavat koululaisten syyslomat.

– Haluamme palvella lomalaisia talviharrastuksissa. Toisaalta myös joukkueet haluavat päästä lumelle harjoittelemaan, sanoo Marko Mustonen.

Levi avaa yhden rinteen ja 1,5 kilometriä hiihtolatua, Ruka kolme rinnettä. Rukalla majoituksen varaustilanne on Matti Parviaisen mukaan hyvä, ja laskettelulomat kiinnostavat suomalaisia edelleen.

– Kansainvälinen kauppakin näyttää käyvän ihan hyvin. Uskon, että asiakasmäärä tulee olemaan hyvällä tasolla ensi talvena, kunhan vain käytämme energiaa järkevästi, niin uskon, että kyllä tämän kanssa selvitään, sanoo Parviainen.

Levillä on rakennettu uusi kuuden hengen tuolihissi eturinteelle, hissi avataan kuukauden päästä. Myös rinteen profiilia on muutettu, jotta lunta ja jäätä pystytään säilömään energiatehokkaammin.

Lapin hiihtokeskuksissa vietettiin viime kaudella ennätysmäärä laskettelupäiviä hyvien lumiolosuhteiden ansioista. Levillä viime kauden talvikauden kokonaismyynti kasvoi 35 prosenttia, vaikka siellä laskettelupäivät eivät yltäneet ennätykseen.

Lue lisää:

Levin hiihtokeskukseen investoidaan 9 miljoonalla eurolla – uusi tuolihissi valmistuu etuajassa

Kymmenkunta uutta hiihtohissiä ja lisää rinteitä – laskettelukeskuksissa on poikkeuksellinen investointien vuosi

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 8. lokakuuta klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle