Hyppää sisältöön

Fysiikan Nobel-palkinto kvanttimekaniikan tutkijoille

Palkittu kolmikko on kvantti-informaatiotieteen uranuurtajia. He ovat kehittäneet käytännön kokeita arkijärjelle käsittämättömän kvanttien lomittumisen osoittamiseksi.

Voittajat julkistettiin Ruotsin kuninkaallisessa tiedeakatemiassa Tukholmassa. Kuva: Jonas Ekstromer / EPA

Fysiikan tämänvuotisen Nobel-palkinnon saavat kvanttimekaniikan tutkijat Alain Aspect, John Clauser ja Anton Zeilinger. He ovat kehittäneet kokeellisia työkaluja ja raivanneet tietä uudelle kvanttitietoon perustuvalle teknologialle, Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian Nobel-komitea perustelee.

Ranskalainen Aspect, yhdysvaltalainen Clauser ja itävaltalainen Zeilinger ovat tehneet uraauurtavia kokeita lomittuneilla kvanttitiloilla, joissa kaksi hiukkasta käyttäytyy kuin yksi yksikkö, vaikka ne olisivat arkijärjen mukaan liian kaukana toisistaan vaikuttaakseen toisiinsa.

Yksittäisten hiukkasjärjestelmien erityisominaisuuksien hyödyntäminen auttaa rakentamaan kvanttitietokoneita ja -verkkoja ja luomaan kvanttisalattua viestintää. Aspect, Clauser ja Zeilinger ovat tahoillaan luoneet pohjan tälle vallankumoukselle, tiedeakatemia toteaa.

Kvanttitietokoneiden laskentateho on niin suuri, että ne kykenevät tulevaisuudessa ratkaisemaan ongelmia, jotka ovat nykyisille supertietokoneillekin mahdottomia.

Fysiikan Nobelin saaneelle professori Anton Zeilingerille soitettiin suoraan julkistustilaisuudesta. Zeilinger kiitti vuosien varrella kanssaan tutkimustyötä tehneitä nuoria.

Maanantaina palkittiin lääketieteen Nobelilla ruotsalainen paleogeneetikko Svante Pääbo. Hänen tutkijaryhmänsä ovat purkaneet neandertalilaisten koko perimän ja löytäneet meille nykyihmisille aiemmin tuntemattoman serkkulajin, denisovanihmisen.

Luonnontieteiden palkinnot täydentyvät keskiviikkona kemialla. Sen jälkeen Nobel-viikko jatkuu kirjallisuuden palkinnolla ja rauhanpalkinnolla. Viimeisenä palkitsemisvuorossa on taloustiede ensi maanantaina.

Lue myös:

Nobel-viikko alkaa, taasko palkitaan vain miehiä? Tiedemaailmassa tihkuttava putki vähentää naisten mahdollisuuksia

Suosittelemme sinulle