Hyppää sisältöön

Tuore raportti paljastaa järkyttävät tapahtumat, joista USA:n naisten jalkapallossa on vaiettu – systemaattista kiusaamista ja seksuaalista häirintää

USA:ssa valmentanut Pauliina Miettinen ei yllättynyt tutkimusraportin tuloksesta. Raportista selvisi myös yksi uusi tapaus viime vuodelta.

Portland Thorns marssi lokakuussa 2021 kentälle paidoissa, joissa luki "Ei enää hiljaisuutta". Viesti oli kannanotto NWSL:ssä ilmenneisiin järkyttäviin tapauksiin, joita myös Portland-johto oli lakaissut maton alle. Kuva: Getty Images

USA:n naisten jalkapalloliigassa NWSL:ssä on ilmennyt systemaattista epäasiallista käyttäytymistä, kiusaamista ja seksuaalista ahdistelua sekä häirintää, paljastuu maanantaina julkaistusta tutkimusraportista.

USA:n entisen oikeusministerin Sally Yetesin tekemässä riippumattomassa tutkinnassa haastateltiin yli kahtasataa henkilöä, joista yli sata on NWSL:n entisiä tai nykyisiä pelaajia.

– NWSL:ssä ilmenneet väärinkäytökset eivät koske vain naisten liigaa, vaan ovat juurtuneet syvälle naisten jalkapallon kulttuuriin, ja alkavat jo nuorten liigoista. Tämä normalisoi verbaalisen kiusaamisen ja hämärtää pelaajien ja valmentajien välisiä rajoja, 172-sivuisessa raportissa sanotaan.

USA:n jalkapalloliitto pyysi tutkimuksen käynnistämistä sen jälkeen, kun sarjassa ilmeni useita tapauksia, joissa valmentajat olivat syyllistyneet järkyttäviin tekoihin. Painavimmat syytökset koskivat sukupuoliyhteyteen pakottamista. Ennen viime kauden loppua kaikkiaan viisi valmentajaa oli saanut potkut tai häipynyt itse.

Yksi syytetyistä oli kahdesti liigan parhaaksi valmentajaksi valittu Paul Riley, jota monet pelaajat syyttivät epäasiallisesta toiminnasta ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Vyyhti alkoi purkautua, kun The Athletic julkaisi jutun, jossa kaksi entistä pelaajaa (siirryt toiseen palveluun) kertoivat Rileyn tekemistä väärinkäytöksistä hänen valmentaessaan Portland Thornsia.

Pauliina Miettinen ei yllättynyt tuloksista

Yhdysvaltain naisten jalkapalloliigassa vuonna 2010 Sky Blueta valmentanut Pauliina Miettinen ei yllättynyt maanantaina julkaistun raportin tuloksista.

– Sitä (seksuaalista ahdistelua ja kiusaamista) on joka paikassa, missä ihmiset tekevät työtä. Miksi urheilu olisi poikkeus?

Aihe on Miettiselle tuttu, sillä USA:ssa yliopistossa opiskellessaan hän perehtyi urheilijoiden kokemaan seksuaaliseen häirintään, ja teki yliopisto-opiskelijoiden kokemasta seksuaalisesta häirinnästä myös tutkielman.

Pauliina Miettinen pelasi ja valmensi urallaan myös Yhdysvalloissa. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Valmentajakautensa jälkeenkin Miettinen on vieraillut USA:ssa ahkerasti. Hän muistaa Rileyn vaativana ja tiukkana valmentajana. Brittiluotsi valmensi kaudella 2010 Philadelphiassa. Miettisen korviin ei tällöin kantautunut, että Riley olisi syyllistynyt seksuaaliseen häirintään tai kiusaamiseen.

– Muita juttuja tuli kyllä korviin. Myös sellaisia, jotka olivat tulleet ilmi, mutta ihmiset eivät siltikään olleet saaneet potkuja.

– Rileyn tapaus tuli minulle ihan puskista, olin todella järkyttynyt ja todella surullinen urheilijoiden puolesta. Ja todella vihainen, että asioille ei ole tehty mitään.

Raportissa ilmeni myös, että NWSL:n joukkueet, USA:n jalkapalloliitto ja joukkueissa toimivat henkilöt olivat laiminlyöneet velvollisuutensa puuttua tapauksiin. Pelaajien häirintäilmoituksiin ei oltu reagoitu eikä häirinnän ehkäisyyn oltu panostettu riittävästi.

Seurat ja liitto lakaisivat myös tapauksia maton alle: valmentajan työsuhde oli esimerkiksi päätetty, mutta oikeaa syytä ei kerrottu julkisuuteen. Seksuaaliseen häirintään syyllistynyt valmentaja voitiin palkata toiseen seuraan, ja monessa tapauksessa uudessa seurassa oltiin valmentajien ongelmallisesta käytöksestä myös tietoisia.

Christy Holly (oik.) valmensi Racing Louisvillessa, jossa myös kiistelty tanskalaishyökkääjä Nadia Nadim pelaa. Holly sai potkut elokuussa 2021. Kuva: Getty Images

Nyt julkaistussa raportissa ilmeni myös yksi uusi tapaus: Racing Louisvilleä vuonna 2021 valmentanut Christy Holly sai seurasta potkut ahdisteltuaan pelaajaa seksuaalisesti. Potkujen syitä ei vielä tällöin kerrottu julkisuuteen.

Holly on Miettiselle tuttu, sillä hän saapui seuraan valmentamaan pari vuotta Miettisen jälkeen. Miettisenkin aikaan joukkueessa pelannut, USA:n maajoukkueen entinen kapteeni Christie Pearce alkoi sittemmin seurustelemaan Hollyn kanssa, ja pari oli kihloissa syytösten aikaan.

Lukuisia toimenpiteitä

USA:n jalkapalloliitto kertoi raportin julkaisemisen yhteydessä lukuisista toimenpiteistä, joilla se ryhtyy kitkemään ja ennaltaehkäisemään ongelmia ja parantaa pelaajien turvallisuutta.

Se perustaa esimerkiksi uuden, pelaajien turvallisuuteen keskittyvän toimielimen. Myös jalkapallotoiminnassa mukana olevien taustat tulee jatkossa tarkistaa paremmin ja seurojen on ilmoitettava kaikista valmentajien väärinkäytöksistä liigalle ja liitolle.

Miettinen kertoo, että hänen USA-vuosinaan palavereissa oli aina kolme henkilöä.

– Meillä oli Jenkeissä aina kaksi koutsia palaverissa, että on aina todistaja. Samalla tavalla voisi pelaaja toimia, että toinen on vieressä. Sitten minimoidaan riskejä, että mitään tapahtuu, tai on ainakin todistaja.

Lue myös:

Yhdysvaltojen naisten jalkapalloliigassa kuohuu taas – raportti syrjinnästä ja hyväksikäytöstä johti päävalmentajan hyllytykseen

Jalkapallon naisten huippuliigassa paljastuneet väärinkäytökset järkyttävät – Natalia Kuikka ja muut pelaajat nousivat seurapomoaan vastaan

Suosittelemme sinulle