Hyppää sisältöön

Euroopan parlamentilta sinetti: Tämä on kahden vuoden päästä EU:ssa ainoa laturi lähes kaikessa pienelektroniikassa

Uusi standardi vaikuttaa eniten Appleen ja helpottaa kuluttajia, mutta jätevaikutus jää verraten pieneksi.

USB-C-latauspää. Suurin muutos on edessään Applella. Kuva: Jakub Porzycki / AOP
Janne Toivonen

EU siirtyy syksyllä 2024 käyttämään pääasiassa vain yhtä laturiliitäntää, USB-C:tä.

Pieni ja pyöreäreunainen USB-C on jo nyt käytössä useissa laitteissa, kuten uudemmissa Android-puhelimissa. Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina selvin äänin 602–13, että siitä tulee standardi lähes kaikkeen pienelektroniikkaan.

Sopu syntyi jäsenmaiden ja parlamentin kesken jo kesäkuussa, ja nyt parlamentin äänestys antoi asialle sinetin. Jäljellä on enää jäsenmaita edustavan neuvoston muodollinen hyväksyntä.

Laki kattaa lähes kaikki pienet laitteet, isoin muutostyö Applella

Laki kattaa puhelimet, tabletit, lukulaitteet, näppäimistöt, hiiret, digikamerat, GPS-paikantimet, kuulokkeet, käsikonsolit ja kannettavat bluetooth-kaiuttimet.

Kannettavat tietokoneet tulevat mukaan hieman myöhemmin, vuonna 2026.

Ainoiksi poikkeuksiksi jäävät laitteet, jotka ovat liian pieniä USB-C-porttia varten. Tällaisia ovat muun muassa älykellot ja aktiivisuusrannekkeet. Niissä sallitaan jatkossakin muunlaiset liitännät.

Suurin muutos on edessä teknologiajätti Applella, joka käyttää puhelimissaan ja tableteissaan omaa Lightning-porttiaan. Syksystä 2024 myös Applen tuotteiden latausjohdoissa ja porteissa ainoa sallittu liitäntä on USB-C.

Säästöä kukkarolle ja luonnolle – muttei mullistusta

Uudistuksella pyritään ulos laturiviidakosta.

Ajatus on, ettei kuluttajan tarvitse hankkia uuteen laitteeseen aina uutta johtoa tai laturia. Myös säästöä on luvassa: komissio arvioi, että uudistus tuottaa EU:ssa 250 miljoonan euron säästöt vuosittain.

Latureista syntyy EU:ssa runsaat 10 000 tonnia jätettä vuosittain, ja uudistuksen on määrä vähentää tätä selvästi.

Vaikutus on silti melko pieni, kun laturijätettä verrataan kaiken elektroniikkajätteen määrään: esimerkiksi vuonna 2019 EU:ssa syntyi (siirryt toiseen palveluun) 4,5 miljoonaa tonnia elektroniikkaromua.

Parlamentti vaati yhteislaturia jo vuosien ajan, mutta muun muassa Apple vastusti esitystä (siirryt toiseen palveluun) kiivaasti juuri omien standardiensa vuoksi.

Koska valmistajille jää lainvalmistelun lisäksi vielä kahden vuoden siirtymäaika ennen voimaantuloa, uudistuksen on ennakoitu olevan melko kivuton.

Tällaiseen sopuun laturista päästiin kesäkuussa, ja näin asiaa kommentoitiin:

EU:n kännykkälaturiuudistus tulee asiantuntijan mukaan jo myöhässä – vaikutukset kuluttajan arkeen jäävät todennäköisesti pieniksi

EU päätti – Tällainen laturipää on pian ainoa sallittu Euroopassa.

Suosittelemme sinulle