Hyppää sisältöön

Red Bullin taival formula ykkösissä voi jopa katketa – tästä kulukattokohussa on kyse

Formula ykkösten kulukatolla yritetään tasoittaa sarjan voimasuhteita.

Red Bullia epäillään kulukaton ylityksestä. Kuva: Formula 1 via Getty Images
Joel Sippola

Red Bullin epäillään ylittäneen 145 miljoonan dollarin kulukaton viime kaudella runsaasti. Asiasta kertoi Autosport-lehti (siirryt toiseen palveluun). Tallin kuljettaja Max Verstappen ajoi Abu Dhabin kisassa maailmanmestariksi kahdeksan pisteen erolla ennen Mercedeksen Lewis Hamiltonia.

Kulukaton tuntuvalla ylityksellä voi olla vakavat seuraukset. Kansainvälinen autoliitto FIA kertoo asiasta tarkemmin keskiviikkona. Silloin ratkeavat myös mahdolliset sanktiot. On spekuloitu myös sillä, voisiko Verstappen menettää viime kauden maailmanmestaruutensa sanktion takia, jos kuljettajilta poistetaan pisteitä.

Kulukakatto astui formula ykkösissä ensimmäistä kertaa voimaan viime kaudella. Kulukaton perimmäisenä ajatuksena on tasoittaa sarjan voimasuhteita ja saada aikaan parempia kisoja.

Etenkin viime vuosina sarjassa ovat juhlineet resursseiltaan isoimmat tallit: Mercedes, Red Bull ja Ferrari. Isoimpien tallien budjetit olivat aiemmin yli 400 miljoonaa dollaria. Pienimmillä talleilla se oli 145 miljoonassa.

Tällä kaudella kulukatto on 140 miljoonaa dollaria. Tulevina vuosina se laskee entisestään. Ensi kaudesta lähtien raja on 135 miljoonaa dollaria.

Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner toivoi aiemmin tällä kaudella, että kulukattoa nostettaisiin globaalin inflaation takia. Kuva: All Over Press

Pienempi ja isompi rike

Sanktiot ovat pienehköjä, mikäli kulukatto ylittyy alle viidellä prosentilla (siirryt toiseen palveluun). Mahdollinen sanktio on muun muassa kuljettajien tai valmistajien MM-pisteiden vähentäminen. Aston Martinin uskotaan ylittäneen rajan hieman.

Isosta ylityksestä sanktio on tuntuvampi. Myös tässä tapauksessa kuljettajien tai valmistajien pisteiden vähentäminen on mahdollista. Pahimmillaan tallia uhkaa sulkeminen mestaruussarjasta määräajaksi. Kyseisen tallin kohdalla myös kulukattoa voidaan alentaa.

Myös taloudelliset sanktiot ovat mahdollisia.

Osa formula ykkösten suurimmista talleista on arvostellut kulukattoa myös tällä kaudella.

Isoimmista talleista muun muassa Red Bull toivoi aiemmin tällä kaudella, että kulukattoa nostettaisiin. Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner totesi toukokuussa BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) pelkäävänsä, että useampi talli joutuu jättämään kauden kesken.

Pienemmistä talleista Alpine, Alfa Romeo, Haas ja Williams vastustivat kyseistä ehdotusta. Ei ole tiedossa, että jokin talli ei pystyisi ajamaan kautta loppuun saakka.

Kulukaton valvomista pidetään kuitenkin vaikeana.

– Iso konserni voi hukuttaa kuluja vaikka minne, jos tilannetta seurataan kirjanpidon mukaan. Kukaan ei huomaa mitään, jos eri osastot peittävät eri osia. Sitten niitä käytetäänkin F1-sarjassa, Jukka Mildh kertoi vuonna 2020 Yle Urheilulle.

Korjaus kello 16.32: Christian Horner -kuvan kuvatekstissä luki virheellisesti, että hän toivoi kulukaton laskemista. Hän toivoi sen nostamista, kuten leipätekstissä todetaan.

Lue myös:

Formula ykkösissä kytee jättimäinen skandaali, joka voi pahimmillaan maksaa Max Verstappenille maailmanmestaruuden: "Jotain isoa siellä muhii"

F1-sarja on keskellä historiallista myllerrystä, jonka jälkeen mikään ei ole enää entisensä – asiantuntija avaa, miksi sarjan tulevaisuus on uhattuna

Suosittelemme sinulle