Hyppää sisältöön

Kas kummaa – bussilipun voi ensi vuonna ostaa halvemmalla, kun joukkoliikenteen verohelpotus toteutuu

Jyväskylän seudun joukkoliikenteessä arvonlisäveron tilapäinen poisto aiotaan siirtää suoraan hintoihin. Paikallisliikenteen bussilippujen hinnat voivat laskea kymmenisen prosenttia ensi vuoden alussa.

Jyväskylän seudun joukkoliikenne koskee Jyväskylän lisäksi Laukaata ja Muuramea. Arkistokuva. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Riina Mäentausta

Hallitus on poistamassa tilapäisesti joukkoliikenteen kymmenen prosentin arvonlisäveron.

Jyväskylän kaupungin palvelupäällikkö Kari Ström arvelee, että joukkoliikenteen tilapäinen arvonlisäveron poisto näkyy alkuvuonna seudun paikallisliikenteessä suoraan halvempina hintoina.

– Meillä on budjetti tehty alustavasti ensi vuodelle, eikä se sisällä korotuksia hintoihin. Jos veronalennus tulee, niin se on tarkoitus siirtää asiakashintoihin.

Esimerkiksi yhden vyöhykkeen sisältämä kuukausilippu maksaa nyt Jyväskylän seudun joukkoliikenteessä 54 euroa. Ensi vuoden alussa sen hinta olisi arvonlisäveron poiston ansiosta alle 50 euroa.

Jyväskylän seudun joukkoliikenne on järjestetty niin, että Jyväskylän kaupunki sekä Laukaan ja Muuramen kunnat ostavat seudun paikallisliikenteen ajot liikennöitsijöiltä. Strömin mukaan liikennöitsijöille maksettaviin korvauksiin muutoksella ei ole vaikutusta.

Hinnaston ja maksujärjestelmän muuttaminen tuo lisätyötä, mutta kohtuudella

Kaikkialla maassa joukkoliikenteen verohelpotus ei laske hintoja. Syynä on, että arvonlisäveron muuttaminen hinnastoon ja maksujärjestelmiin voi paikoittain aiheuttaa huomattavia kustannuksia.

Jyväskylässä kustannusten mittakaava ei ole näin suuri.

– Muutos teettää jonkin verran työtä hinnaston ja maksujärjestelmien kanssa. Arviolta se vaatii noin parin kolmen päivän työn, arvioi palvelupäällikkö Ström.

Hän pitää valtion taholta tullutta avausta tilapäisestä joukkoliikenteen lippujen arvonlisäveron poistosta tervetulleena.

– Olemme valtakunnan tasolla esittäneet päätöksentekijöille, että onko joukkoliikenteen arvonlisävero ylipäätään välttämätön. Esimerkiksi Ruotsissa sitä ei ole, hän huomauttaa.

Ström arvelee, että kymmenen prosentin hinnan alennus hintoihin lisää joukkoliikenteen käyttöä seudulla.

–Tehtävässä ilmastotyössä, jossa päästöjä pitää vähentää, tämä ratkaisu on hyväksi.

Mitä vaikutuksia joukkoliikenteen arvonlisäveron tilapäisellä poistamisella on? Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon klo 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Bussimatkustajat eivät hyödy veroalesta tasapuolisesti – toisten liput halpenevat, osa joutuu tyytymään siihen, etteivät ne kallistu

Suosittelemme sinulle