Hyppää sisältöön

Marjayhtiö Polarican toimitusjohtajaa epäillään ihmiskaupasta

Reilu vuosi sitten voimaan tulleessa niin kutsutussa marjalaissa täsmennettiin marja-alan toimijoiden velvollisuudet suhteessa poimijoihin.

Marjayhtiö Polarica ja sen toimitusjohtaja Jukka Kristo kiistävät epäilyt. Kuva: Anja Kaarret / Yle
Kati Siponmaa

Poliisin esitutkinnassa epäillään, että Polarica Marjanhankinnan toiminnassa on syyllistytty ihmiskauppaan muun muassa erehdyttämällä ja riistämällä Suomeen kausityöläisiksi tulleita thaimaalaisia marjanpoimijoita.

Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa marja-alan yritys Polarican ihmiskauppaepäilyä mielenkiinnolla. Reilu vuosi sitten voimaan tulleessa niin kutsutussa marjalaissa täsmennettiin marja-alan toimijoiden velvollisuudet suhteessa poimijoihin. 

Eduskunta on pyytänyt ministeriöltä selvityksen lain toimivuudesta tämän vuoden loppuun mennessä. Hallitusneuvos Olli Sorainen sanoo, että Polarican tapaus sisällytettäneen osaksi selvitystä.

– Jos on niin että tämä tutkinta liittyy marjalain toimeenpanoon, niin tottakai ministeriö ottaa sen mukaan selvitykseensä eduskunnalle. Mikä se kulma marjalakiin on, niin sen näkee sitten kun tarkempaa tietoa tulee, Sorainen sanoo.

Meneillään olevaa poliisitutkintaa Sorainen kommentoi paitsi ikäväksi, myös mielenkiintoiseksi.

– Tämä on Työ-ja elinkeinoministeriön näkökulmasta paitsi surullista, niin myös mielenkiintoista marjanlain toimeenpanon näkökulmasta. 

Kymmenien thaimaalaisten epäillään tehneen pakkotyötä

Pohjoissuomalaista Polarica marjanhankinta Oy:tä epäillään ihmiskaupasta. Yhtiön toimitusjohtaja Jukka Kristo, sekä thaimaalaisia marjanpoimijoita vuosia välittänyt yrittäjä on vangittu todennäköisin syin ihmiskaupasta epäiltyinä Oulun käräjäoikeudessa lauantaina. 

Rajavartiolaitos ja keskusrikospoliisi tiedottivat rikostutkinnasta maanantaina. Esitutkinnassa epäillään, että kymmenillä thaimaalaisilla marjanpoimijoilla on teetetty pakkotyötä kolmen viime vuoden aikana. 

Poliisi epäilee poimijoiden olleen työnantajastaan ihmiskaupalle ominaisessa riippuvaisessa asemassa. Sen lisäksi heitä on muun muassa majoitettu heikoissa olosuhteissa. 

Polarica ja toimitusjohtaja kiistävät syytökset

Polarica kiistää tiedotteessaan kaikki epäilyt lainvastaisuuksista. Tiedotteessa myös toimitusjohtaja Kristo kiistää rikosepäilyt. Polarica kertoo olleensa aktiivinen ulkomaalaisia marjanpoimijoita koskevan lain valmistelussa, ja kehittävänsä jatkuvasti vastuullista marjanpoimintaa Suomen ja Thaimaan viranomaisten kanssa. 

Yhtiön mukaan rikostutkinta ei aiheuta muutoksia yhtiön liiketoimintaan. 

Polarica on kertonut tuoneensa tänä vuonna Suomeen noin 1100 marjanpoimijaa Thaimaasta. 

Edit 31.10. klo 11.54: Inhimillisen erehdyksen vuoksi artikkeli ei ole ollut luettavissa 13.10. kello 14.24–31.10. kello 11.54. Artikkelin sisältöä ei ole muokattu, 

Lue myös:

Ihmiskaupasta epäilty pohjoissuomalainen marjayritys Polarica ja vangittu toimitusjohtaja kiistävät lainvastaisuudet

Pohjoissuomalaista marjanhankintayritystä epäillään ihmiskaupasta – esitutkinnassa on vangittu kaksi henkilöä

Thaimaan tiukkenevat ehdot pakottavat marjabisneksen muutoksiin – yrittäjä: "Ehkä kannattaisi kysyä poimijoilta, mitä he haluavat"

Marjanpoimijat tekivät pakkotyötä lähes palkatta – korkein oikeus tuomitsi marjayrittäjän ihmiskaupasta ehdottomaan vankeuteen

Suosittelemme sinulle