Hyppää sisältöön

Suomen parhaat nenät etsivät kymmeniä huumekätköjä – Puolustusvoimien Speedy kohtaa kilpakumppanit virkahuumekoirien SM-kilpailuissa

Virkahuumekoirien SM-kilpailut alkoivat tiistaina Hollolassa. Keskiviikkona ja torstaina huumekätköjä etsitään Lahdessa.

Karjalan prikaatin vartiostonjohtaja Mika Pitkänen kertoo koiransa Speedyn olevan herkkä koira. Speedy on yksi Suomen parhaista huumekoirista. Kuva: Jarno Kajova / Yle

Lahtelainen Mika Pitkänen edustaa koiransa Speedyn kanssa Puolustusvoimia. Hän palvelee Karjalan prikaatissa vartioston johtajana. Pitkäsen arki puolustusvoimissa sisältää paljon hallinnollista työtä. Vastapainona päivittäisessä työssä on myös huumekoira Speedyn kanssa toimiminen.

– Kyllähän se on rakkaudesta lajiin, että lähtee koiranohjaajaksi. On tykättävä työskentelystä koirien kanssa ja täytyy nauttia tästä tekemisestä, vääpeli Pitkänen sanoo.

Työ koiran kanssa on pitkäjänteistä. Ohjaaja työskentelee koiran kanssa pennusta sen eläköitymiseen saakka. Speedy kulkee Pitkäsen mukana töihin joka päivä.

Virkahuumekoiralla tarkoitetaan Rajavartiolaitoksen, Poliisin, Puolustusvoimien, Rikosseuraamuslaitoksen tai Tullin palveluksessa toimivaa huumekoiraa.

Kukin virkakunta on ratkaissut keskinäisen paremmuuden omissa kilpailuissaan. Kolmena päivänä 4.-6. lokakuuta järjestettävissä kilpailuissa kisaavat kunkin virkakunnan parhaiten menestyneet koirat ohjaajineen. Suomen mestaruudesta mittelöi yhteensä 11 koirakkoa, eli koira sekä ohjaaja.

Yhteistyö ratkaisee

Seitsemänvuotias Speedy on Mika Pitkäsen mielestä aktiivinen, innokas ja herkkä koira.

– Pitää ohjata vähän niin kuin silkkihansikkain, että koira ei paineistu liikaa. Varsinkin näissä kisoissa ohjaaja äkkiä jännittää, ja se vaikuttaa myös koiran toimintaan.

Huumekätköjä etsittäessä koiran ja ohjaajan yhteistyö on ratkaisevaa.

– Kilpailussa on mukana Suomen parhaat huumekoirat, ja kätköt saattavat olla hyvinkin vaikeissa paikoissa. Koira ei aina edes kykene itse menemään kaikille kätköpaikoille.

Kätkö voi olla esimerkiksi korkealla, jolloin sen etsintä vaatii yhteistyötä.

– Ohjaaja lukee, että koira tahtoo ylös. Silloin koiran täytyy esimerkiksi ihmisen sylistä tai olkapäältä pystyä ohjaajan kanssa yhteistyössä ilmaisemaan kätkö, kertoo Pitkänen.

Yleisö voi seurata paikan päällä virkahuumekoirien SM-kilpailuja. Keskiviikkona suorituspaikka on Holman K-Rauta Lahdessa. Torstaina kilpaillaan autoliike Nelipyörä Lahdessa.

Korjaus: Autoliikkeen nimi vaihdettu Vesijärven Autosta Nelipyörä Lahdeksi.

Lisää aiheesta:

Poliisin huumekoirien SM-kisojen voittaja on helsinkiläinen Martta-koira – tarkkanenäisimmät palkittiin Espoossa

Kamu on yksi Suomen parhaista huumekoirista – persous ruokaan helpottaa kouluttamista

Unto haistaa vankilan aseet ja huumeet – vuoden virkakoirat valittu (2020)

Suosittelemme sinulle