Hyppää sisältöön

Vetiset rintamat riepottelevat Suomea lähipäivinä – kovin myräkkä iskee torstaina

Torstaina tuulet puhaltavat pahimmillaan myrskylukemissa pohjoisilla merialueilla. Myös Vaasasta Oulun tienoille ulottuvalla maakaistaleella on odotettavissa vaarallisen voimakkaita tuulia.

Voimakas matalapaine liikkuu loppuviikon aikana Suomen yli
Voimakas matalapaine liikkuu loppuviikon aikana Suomen yli

Tulevat päivät ovat kosteita ja tuulisia. Pohjoisessa Euroopassa liikkuu useita matalapaineita, joista Suomeen kulkeutuu parikin.

Pahin myräkkä iskee torstain vastaisena yönä. Etenkin maan länsiosissa kannattaa tuolloin varautua vaikeaan keliin ja puiden kaatumisista johtuviin sähkökatkoihin, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

– Torstaille on tuulivaroituksia laajalti sekä merille että maalle, perinteistä syysmyräkkää. Ihan ei vielä myrskystä voi puhua, mutta hilkulla on.

Tänään tiistaina on satanut lähinnä Suomen itäpuoliskolla. Keskiviikkona uusi säärintama liikkuu lähes koko maan yli lännestä itään, ja hajanaisista sateista kertyy paikoin noin 5–10 millimetriä vettä. Päivän aikana tuulet alkavat voimistua.

Pohjoisessa voi sataa yli 20 mm vuorokaudessa

Torstaina Suomeen vyöryy seuraava, voimakas matalapaine, joka nostaa tuulet enimmillään myrskylukemiin ainakin pohjoisilla merialueilla. Myös Vaasasta Oulun tienoille ulottuvalla maa-alueella tuulet yltyvät vaarallisen voimakkaiksi, puuskissa yli 20 metriin sekunnissa.

Kovien tuulilukemien lisäksi torstaina on odotettavissa runsaasti vettä. Pohjoisessa voi sataa yli 20 millimetriä vuorokauden aikana.

Sadealue kuitenkin väistyy torstain kuluessa melko nopeasti, kertoo Huutonen.

– Iltapäivällä etelässä sataa lähinnä enää Pohjois-Karjalan ja Kaakkois-Suomen akselilla, kun taas muualla etelässä ja lännessä on jo aika lailla aurinkoista Pohjois-Pohjanmaata myöten. Lapissa on vielä pilvistä ja sateista.

Lämpötilat ovat keskiviikkona päivällä etelässä kymmenen asteen tienoilla ja pohjoisessa viiden asteen vaiheilla. Torstaina ja perjantaina lämpö nousee etelässä ylimmillään noin 15 asteeseen ja pohjoisessa lähes 10 asteeseen.

Suosittelemme sinulle