Hyppää sisältöön

Analyysi: Suomea ja Viroa yhdistävät nyt paitsi yhteiset huolenaiheet, myös yhteiset ratkaisut

Sauli Niinistön Viron-vierailu vahvisti, että koronakauden kuprujen jälkeen veljeskansojen suhde on palannut normaaliin.

Sauli Niinistö ja Alan Karis tiedotustilaisuudessa.
Sauli Niinistö ja Alar Karis vierailivat tiistaina Tapan sotilastukikohdassa Pohjois-Virossa.

TALLINNA Presidentti Sauli Niinistön tämänpäiväisen Viron-vierailun ajankohdasta on turha etsiä sen kummempaa dramatiikkaa.

Presidenttitason työvierailut suunnitellaan pitkällä aikavälillä. Niiden ajankohdan yhteys päivän uutisaiheisiin on lähinnä sattumaa.

Niinistön virolainen virkaveli Alar Karis valittiin presidentiksi viime vuoden elokuussa. Sen jälkeen he ovat keskustelleet useaan otteeseen mutta tavanneet vain kahdesti.

Kummallakin kerralla Karis on tullut käymään Suomessa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Niinistö vieraili Virossa Karisin tultua presidentiksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Viron presidentti Alar Karis pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden Tallinnassa 4. lokakuuta.

Samaa mieltä käytännössä kaikesta

Niinistö ja Karisin tapaamisen sävellaji oli lämpimän ystävällinen. Vaikka Virossa on viime kuukausina ihmetelty Suomen hidasta päätöksentekoa venäläisturistien suhteen, kitkaa ei keskinäisessä suhteessa ole.

Ei ainakaan presidenttien kesken. Jos joku jaksaa vielä muistella korona-aikaisia matkustusrajoituksia, se on Viron pääministeri Kaja Kallas. Viimeksi Ylelle antamassaan kommentissa pari viikkoa sitten.

Nyt kun Suomikin on mukana venäläisturisteille maahantulokiellon säätäneiden maiden rintamassa, erimielisyyttä ei enää ole käytännössä mistään. Ainoa mahdollinen riidan siemen voi olla yhteisesti vuokratun LNG-terminaalilaivan sijainti kriisitilanteessa – mutta tämänkin riskin presidentit pyrkivät tämänpäiväisillä keskusteluilla minimoimaan.

Yhteiset huolet, yhteiset ratkaisut

Julmat ja epäinhimilliset kasvonsa lopullisesti paljastanut Venäjä on sekä Suomen että Viron rajanaapuri. Energiakriisi on yhtä vakava Suomenlahden kummallakin puolen. Ukrainan taisteluita seurataan samalla, kokemuksen vahvistamalla myötätunnolla.

Myös puolustuspolitiikassa maat astuvat yhtä jalkaa. Kohta Suomi ja Viro ovat Nato-liittolaisia.

Tätä symboloi Niinistön ja Karisin yhteinen vierailu pohjoisvirolaisessa Tapan varuskunnassa. Tapa on Viron kansainvälisesti tärkein varuskunta. Sinne on sijoitettu paitsi Viron oman 1. jalkaväkiprikaatin joukkoja, myös Naton monikansalliset, brittivetoiset taisteluosastot.

Presidentti Sauli Niinistö ja Viron presidentti Alar Karis kertoivat lehdistötilaisuudessa muun muassa, että Suomi ja Viro toimivat yhdessä kriittisen infrastruktuurin suojelemiseksi. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Saattaa olla, että virolaiset halusivat vain esitellä modernia varuskuntaa.

Tai sitten taustalla oli ajatus, että ehkä Tapaan tulisi jonakin päivänä suomalaisiakin joukkoja pidemmäksi aikaa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 5.10. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Niinistö Virossa: Suomi on varautunut vallitsevaan tilanteeseen hyvin, yhteistyö Viron kanssa tärkeää

Suomi ja Viro ovat pian Nato-kumppaneita ja suhteet näyttävät olevan kunnossa – näistä asioista on ollut erimielisyyttä

Kaasu voi pahimmassa tapauksessa loppua kylmimpinä talvipäivinä kesken – uhka on, ettei Inkooseen tulevan LNG-terminaalin kapasiteetti riitäkään

Pääministeri Kallas virolaisia kurittavasta inflaatiosta: "Me maksamme korkean hinnan euroissa, mutta ukrainalaiset maksavat hengellään"

Suosittelemme sinulle