Hyppää sisältöön

Köyhyydestä kantrilegendaksi noussut Loretta Lynn on kuollut

Laulaja-lauluntekijä Loretta Lynn oli kuollessaan 90-vuotias.

Loretta Lynn (1932–2022) Kuva: Owen Sweeney / AOP

Loretta Lynn aloitti laulajanuransa 1960-luvulla, ja hänestä tuli nopeasti yksi amerikkalaisen kantrimusiikin peruspilareista ja ikoneista. Hänen suurimpiin hitteihinsä kuuluvat muun muassa Coal Miner's Daughter, Rated X ja You Ain't Woman Enough.

Vaatimattomiin oloihin kaivostyöntekijäperheeseen vuonna 1932 syntynyt Loretta Lynn oli amerikkalaisen kantrimusiikin kuvastoissa rohkea edelläkävijä, joka rikkoi stereotypioita eikä kaihtanut lauluissaan vaikeitakaan teemoja. Aihepiireihin kuuluivat muun muassa seksi, pettäminen, avioero ja ehkäisy. Toisinaan Lynnin lauluja myös sensuroitiin radiosoitossa: niiden tematiikka oli liikaa konservatiivisille tahoille.

Loretta Lynn oli ensimmäinen nainen, joka nimettiin vuoden viihdyttäjäksi kantrimusiikin kahdessa suuressa palkintoshow'ssa: ensin Country Music Associationissa vuonna 1972 ja kolme vuotta myöhemmin Academy of Country Musicissa. Country Music Hall of Fameen hän pääsi vuonna 1988.

Vuonna 2005 Lynn onnistui myös rikkomaan genrerajoja ja hankkimaan uutta kuulijakuntaa. Hän teki hyvän vastaanoton saaneen ja Grammy-palkitun Van Lear Rose -albumin yhteistyössä The White Stripes -bändistä tunnetun Jack Whiten kanssa. Van Lear Roselle tuolloin 73-vuotias Lynn sävelsi ja sanoitti kolmetoista uutta, tuoreenkuuloista kappaletta, joiden juuret olivat kuitenkin vahvasti kiinni kantrimusiikissa.

Loretta Lynn tunnettiin myös imagostaan: hän esiintyi vuosikymmenestä toiseen näyttävissä hameissa, jotka olivat täynnä brodeerauksia ja strasseja.

Lynn teki laajoja kiertueita viiden vuosikymmenen ajan aina vuoteen 2017 saakka. Viimeiseksi jäänyt albumi, uutta materiaalia sisältänyt Still Woman Enough, ilmestyi viime vuonna.

Suosittelemme sinulle