Hyppää sisältöön

Ensihoitajan puukotus järkyttää pelastusalan ammattilaisia: "Alan ihmiset ovat kysyneet, että pitääkö tässä alkaa oikeasti pelätä"

Ensihoitajat joutuvat työssään yhä useammin väkivallan kohteeksi. Pellossa ambulanssin kyydissä ollut potilas löi teräaseella ensihoitajaa.

Ensihoitajille tehtyjen kyselyiden mukaan uhkaavat tilanteet ovat lisääntyneet koko ajan. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Kyösti Vaara

Ensihoitoyksikkö oli suorittamassa kuljetustehtävää Pellossa lokakuun 2. päivä, kun kyydissä ollut potilas hyökkäsi yllättäen ja löi teräaseella kuljettajana toiminutta ensihoitajaa ylävartaloon.

Lapin poliisi kertoo, että toinen ensihoitajista oli saanut potilaalta teräaseen pois. Ensihoitaja sai hengenvaarallisia vammoja, ja hänet kuljetettiin Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

Suomen ensihoitoalan liiton puheenjohtaja Juha Hyötyläinen kertoo olleensa järkyttynyt ja surullinen lukiessaan uutisen Pellon tapauksesta.

– Kävimme liiton hallituksen ja Tehyn kanssa läpi tätä asiaa ja tuomitsemme sen jyrkästi. Se on väärin tätä ensihoitajaa kohtaan ja koko alaa kohtaa. Tällaisia uutisia ei pitäisi joutua lukemaan.

Muonion Enontekiön perusterveydenhuollon johtava lääkäri Teemu Taulavuori pitää tapausta järkyttävänä. Taulavuori sanoo, että isojen kaupunkien huumeongelmia ei pohjoisessa ole samassa määrin.

– Mielenterveysongelmat ovat oma lukunsa, ja joskus tekijä voi olla edesvastuuttomassa tilassa. Siihen täytyy meidän terveydenhuollossa yhteistyössä poliisin kanssa yhä vain aina paremmin varautua.

Suunta on huolestuttava

Juha Hyötyläinen kertoo, että tapauksen jälkeen ensihoitoalan ihmiset ovat käsitelleet asiaa runsaasti sosiaalisessa mediassa.

– Alan ihmiset ovat kysyneet, että pitääkö tässä alkaa oikeasti pelätä.

Hyötyläisen mukaan asiasta on viime vuosina keskusteltu paljon.

– Kun on tehty kyselyjä, niin valitettavasti uhka- ja väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet koko ajan.

Vuonna 2018 tehtiin kysely, ja tuolloin vain joka neljäs oli kokenut fyysistä väkivaltaa. Pari vuotta sitten ensihoitajille tehtiin väkivaltakysely, jossa oli melkein kaksi tuhatta vastaajaa. Lähes kaikki olivat kokeneet ensihoitotyössä väkivaltaa tai sen uhkaa.

Väkivalta on myös raaistunut parissa vuodessa. Lähes 40 prosenttia vastaajista oli saanut tappouhkauksia, tai uhkailussa oli ollut mukana teräase.

– Muistaakseni 30 prosentissa oli mukana teräase ja ampuma-ase oli mukana yhdeksässä prosentissa tapauksista. Tämä on erittäin huolestuttavaa, Hyötyläinen toteaa.

Huumeet ja sekakäyttö ovat lisääntyneet

Ensihoitoalan liiton puheenjohtaja Juha Hyötyläinen on työskennellyt ensihoitotehtävissä 23 vuotta, ja on itsekin työssään joutunut väkivaltatilanteeseen, jossa hän sai vammoja.

– Onneksi teräasetta ei silloin käytetty, mutta vammoja tuli. Me ei olla enää lintukodossa. Ennen me saimme kunnioitusta ammattiamme kohtaan, ja varmaan sitä saadaan jossain määrin vieläkin.

Lue lisää:

Ensihoitaja Juha Hyötyläisen hampaat lohkesivat, kun potilas hyökkäsi kimppuun – tuore kysely: nuoret hoitajat kokevat eniten väkivaltaa työssään

Hyötyläinen on pannut merkille, että huumeet ja sekakäyttö ovat yleistyneet viime aikoina paljon.

– Käyttäjät voivat olla melko arvaamattomia. Pitää olla todella tarkkana, ja vaikka soittaa etukäteen kohteeseen. Me pyydämme monesti poliisit sinne mukaan. Järjestelmään jää kyllä tieto, jos kohteessa on vaarallinen henkilö.

Vaikka auttamistehtävä on tärkeä, niin omaa henkeä ei tarvitse vaarantaa.

– Jos me koemme, että kohteeseen ei ole turvallista mennä, niin silloin sinne ei mennä. Meillä on oikeus vaatia poliisi mukaan.

Muonion Enontekiön johtava lääkäri Teemu Taulavuori sanoo, että pohjoisessa joudutaan usein toimimaan ilman poliisia.

– Täällä etäisyydet ovat niin suuret, että aina ei poliisia saada tilanteeseen mukaan.

Suojavälineet ovat entistä tärkeämmässä roolissa

Ensihoitohenkilöstölle tehtyjen kyselyjen jälkeen heidän kokemansa turvattomuus nousi esille ja uhka- ja väkivaltakoulutuksia lisättiin. Suojavälineiden käyttöä eli lähinnä luoti- ja puukkoliivien käyttöä lisättiin ja tietyille tehtäväkoodeille ne puetaan automaattisesti päälle. Turvavälineistä löytyy myös viiltosuojakäsineet ja suojakypärät.

– On oltu kahta mieltä, että pitäisikö liivit olla koko ajan päällä. Ainakin tietyillä tehtäväkoodeilla ne pitää todella herkästi pukea päälle, Hyötyläinen kertoo.

Ensihoitajat ovat toimihenkilöitä eli heillä ei ole virkamiehen statusta.

– Me emme halua olla virkamiehiä, mutta jos meidän päälle käydään niin se pitäisi rinnastaa virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen, mistä saa neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

Asiaa on esitetty hallituksen suuntaan, mutta Hyötyläisen mukaan asia on edennyt hitaasti.

– Valitettavasti sitä ei tälläkään hallituskaudella saatu maaliin asti, mutta ensi hallituskaudella me tulemme sitä Tehyn kanssa ajamaan.

Lue myös:

Ensihoitajat kohtaavat usein väkivaltaa työssään − "Kunnioitus hoitohenkilökuntaa kohtaan on ollut häviämään päin"

Voit keskustella Yle-tunnuksella aiheesta 6.10. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle