Hyppää sisältöön

Herätys: Yle seuraa, toimittajien syytteet luetaan harvinaisessa oikeudenkäynnissä | Komissio haluaa eroon pikamuodista | Rakennuslakiesitys on keskeneräinen

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Esitutkinta alkoi tämän jutun julkaisusta. Pääesikunta teki jutusta tutkintapyynnön. Esitutkinnassa poliisi selvitti, julkaisiko lehti oikeudettomasti tietoa, joka on määrätty salaiseksi Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Yle

HS:n kolmelle toimittajalle luetaan syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta – Yle seuraa harvinaista oikeudenkäyntiä

Helsingin käräjäoikeus alkaa puida keskiviikkona harvinaisia rikossyytteitä, kun Helsingin Sanomien kolmelle toimittajalle luetaan syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Syyttäjä katsoo, että toimittajat syyllistyivät turvallisuussalaisuuden paljastamiseen vuonna 2017. Helsingin Sanomat julkaisi tuolloin uutisen, joka liittyi Puolustusvoimien signaalitiedustelua suorittaneeseen Viestikoekeskukseen.

EU-komission jättimäinen tekstiilistrategia pyrkii tekemään vaatteista kestäviä, korjattavia ja kierrätettäviä

Pikamuotiin keskittyvät ketjut käsittävät suuren osan vaatemarkkinoista. Kuva: Focke Strangmann / EPA

EU:ssa valmistellaan laajaa tekstiilistrategiaa. Komissio haluaa pikamuodin pois muodista ja Euroopan tekstiiliteollisuuteen vihreän siirtymän mukaisia isoja muutoksia.

Tekstiileistä on tarkoitus tehdä kestävämpiä, korjattavia, uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä. Myös tekstiilijätteeseen ja myymättä jääneiden tekstiilien tuhoamiseen puututaan.

"Tämä lakiesitys on keskeneräinen" - rakennuslain uudistus saa arvostelua joka suunnasta

Martti Heikkilä kunnostaa 150-vuotiasta hirsitaloa Saarijärven Kalmarin kylässä. Kuva: Timo Hytönen / Yle

Muun muassa arkkitehtiliitto SAFA, Rakennusteollisuus ja Kuntaliitto arvostelevat rakennuslain uudistusta epämääräiseksi (siirryt toiseen palveluun) ja keskeneräiseksi.

SAFA arvioi, että lakiesitys tekee vanhojen rakennusten purkamisesta helppoa, mutta korjaamisesta vaikeaa. Perinnerakentaja taas pelkää byrokratian kasvua ja huolellisen korjaamisen muuttumista laittomaksi.

Yhdysvaltain vaaleja uhkaa luottamuksen romahdus, sanoo suomalainen äänestyslaiteguru

Harri Hursti on koonnut esille joukon Yhdysvaltain vaaleissa käytettyjä äänestyslaitteita. Kuva: Yle

Harri Hursti on Yhdysvaltain tunnetuimpia suomalaisia. Hän osaa hakkeroida amerikkalaisen äänestyslaitteen mutta sanoo, että disinformaatio ja salaliittoteoriat ovat suurempi uhka Yhdysvaltain demokratialle. Yhdysvaltain välivaalit pidetään marraskuun alussa.

Sateet liikkuvat pohjoiseen, etelässä poutaa

Kuva: Keskiviikkoiltapäivän sää.

Sadealue leviää maan keski- ja pohjoisosaan. Sää on pilvistä, etelässä suurelta osin poutaista. Päivän ja illan mittaan sateet liikkuvat koilliseen.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Suosittelemme sinulle