Hyppää sisältöön

Huippulupaus Laura Hietaranta ottaa uusia askeleita tennisurallaan – entinen maailmanlistan kakkonen auttaa suomalaista eteenpäin Dubaissa

Laura Hietaranta on voittanut viime viikkoina useita pieniä ammattilaiskisoja. Marraskuun lopulla hän lähtee harjoittelemaan Vera Zvonarevan johtamalle tennisklubille Dubaihin.

Tennispelaaja Laura Hietaranta.
Laura Hietarannan tavoite on nousta vielä tällä kaudella maailmanlistan 500 parhaan joukkoon. Kuva: Suomen Tennisliitto
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Tennislupaus Laura Hietarannan uralla puhaltavat uudet, mielenkiintoiset tuulet. Junioripelit taakseen jättänyt ja kovaa jälkeä viime viikkoina pienissä ammattilaiskisoissa tehnyt Hietaranta, 18, lähtee marraskuun lopulla Dubaihin. Siellä hänen tukikohtanaan on uusi tennisklubi, jota johtaa entinen maailmanlistan kakkonen ja kaksinkertainen Grand Slam -finalisti Vera Zvonareva.

Hietaranta on aloittanut yhteistyön Pirpa Takin kanssa, joka on toiminut esimerkiksi Emil Ruusuvuoren fysiikkavalmentajana. Hietarannan kohdalla Takki toimii fysiikkavalmennuksen lisäksi managerina.

– Olemme lähteneet työstämään minulle uutta tiimiä. Pääsen Dubaissa työskentelemään Veran (Zvonareva) ja muiden hyvien valmentajien kanssa, Hietaranta kertoi.

Ketään tiettyä henkilökohtaista valmentajaa Hietarannalle ei ole vielä nimetty. Asiat alkavat muotoutua tarkemmin, kun hän pääsee paikalle ja selviää esimerkiksi, kenen kanssa yhteistyö sujuu erityisen hyvin.

Zvonareva kertoi asiasta omasta puolestaan Tennisliiton tiedotteessa.

– Olen mukana tekemässä ohjelmaa Lauralle ja valmistelen turnaussuunnitelman. Vedän laadukkaita harjoituksia kentällä jakaen kokemustani WTA-kiertueelta vuosien varrelta. Haluan olla auttamassa Lauraa nousemaan seuraavalle tasolle, Zvonareva kuvaili yhteistyötä.

 Laura Hietaranta
Hietaranta on voittanut heinäkuun ja syyskuun välisenä aikana kaksi kaksinpelin ja kolme nelinpelin ammattilaiskisaa. Kuva: Mikko Ahmajärvi/Yle

Kisasuunnitelmien tekoa helpottaa se, että Hietarannan mukaan kyseisellä klubilla tulee olemaan paljon hyviä ITF-kisoja jo loppuvuodesta ja alkuvuodesta, joten kilpailuihin ei tarvitse matkustella. Näitä kisoja ei vielä kalenterissa näy, mutta ne ovat sinne pikapuoliin tulossa.

Valmennuskeskuksessa harjoittelevien lisäksi loppuvuodesta paikalle odotetaan ensi kauteen valmistautuvia pelaajia. Kisat tuovat sinne tietysti entistä enemmän pelaajia, joten harjoitusmahdollisuudet ovat erinomaiset.

Vahva alku ammattilaisuralle

Hietarannan hieno junioriura sisälsi muun muassa Wimbledonin tyttöjen nelinpelifinaalin ja junioreiden epävirallisen MM-kilpailun Orange Bowlin välieräpaikan. Junioriuran aikana häntä valmensi usean vuoden ajan Erik Hakkarainen.

Junioriuran loppuhuipennus jäi väliin, kun Hietaranta kaatui maaliskuun alussa oikean ranteensa päälle. Ranteesta murtui veneluu ja lappeenrantalaislähtöinen pelaaja joutui olemaan sivussa kisoista nelisen kuukautta.

– Sain onneksi pelattua kaikki Grand Slam -kisat junioriaikana. Ranskan avoimiin oli tarkoitus lopettaa junnupelit, se olisi ollut lempikisani. Siirryin sitten suoraan pelkästään ammattilaiskisoihin ja oli todella kiva ottaa ensimmäiset kisavoitot. Se oli tavoitteena tälle vuodelle.

Hietaranta oli toki pelannut ammattilaiskisoja jo aiemminkin, mutta toden teolla ammattilaisuran voi sanoa alkaneen loukkaantumisen jälkeen, kun juniorikisoja ei enää ollut ohjelmassa. Alku on ollut vakuuttava. Hietaranta voitti heinäkuun ja syyskuun välisenä aikana kaksi kaksinpeli- ja kolme nelinpeliturnausta alimmalla W15-tasolla. Ranking on noussut sijalle 625.

Nyt loppuvuonna ohjelmassa on vain astetta isompia W25-kisoja. Tällä hetkellä Hietaranta on Bulgariassa, jossa ohjelmassa on kolme kilpailua. Helsingin Talissa hänet voi nähdä 14. marraskuuta alkavalla viikolla, jolloin siellä pelataan miesten ATP Challenger -kisan lisäksi naisten W25-turnaus.

– Tämän vuoden tavoite on nousta top 500:aan. Sen jälkeen tavoite on päästä pelaamaan isompiin kisoihin ja puolittaa ranking aina vuodessa.

Lue myös:

Hietaranta ja Costoulas hävisivät Wimbledonin nelinpelifinaalin

Laura Hietaranta toi suomalaisten tennisjuniorien hämmästyttävät saavutukset myös tyttöjen puolelle – "Jos viiden vuoden päästä olisin top 100:ssa, se olisi tosi hyvä juttu"

Suosittelemme sinulle