Hyppää sisältöön

Jan Vapaavuoren mukaan KOK-pomo on samaa mieltä Pohjoismaiden kanssa – venäläisten paluu huippu-urheiluun ei ole näköpiirissä

Jan Vapaavuorella ja KOK:n Thomas Bachilla on yhteinen näkemys venäläisurheilijoiden tilanteesta. Vapaavuoren mielestä Bach on hoitanut hommansa hyvin.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori ja toimitusjohtaja Taina Susiluoto tapasivat tiistaina Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtajan Thomas Bachin Sveitsin Lausannessa.

Vapaavuori kertoo Yle Urheilulle, että kolmikko puhui muun muassa venäläisurheilijoiden tilanteesta.

Ukrainan sodan takia venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ovat suljettu kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Viime aikoina puheisiin on noussut, voisivatko he päästä takaisin kansainvälisen urheilun pariin, vaikka sota Ukrainassa on käynnissä.

Pohjoismaiden olympiakomiteat ovat olleet tätä vastaan.

Viikonloppuna erikoinen tilanne syntyi, kun Ruotsin olympiakomitean toiminnanjohtajan Peter Reinebon mikki hiljennettiin kesken puheenvuoron (siirryt toiseen palveluun) Euroopan olympiakomiteoiden EOC:n kokouksen Kreikassa. Reinebo otti puheessaan kantaa venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden osallistumiseen kansainvälisiin kilpailuihin.

Vapaavuoren mukaan tiistaisessa keskustelussa Bachin kanssa oli yhteinen sävel.

– Todettiin yhdessä, että asia on hyvin vaikea. Elämme hyvin monimutkaisessa maailmassa.

– Meillä oli yhteinen näkemys siitä, että kun Venäjän aggressio on jopa eskaloitumassa, niin tällä hetkellä ei ole aika keventää rajoituksia tai sanktioita, joita on olemassa.

Jan Vapaavuori on Olympiakomitean puheenjohtaja. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Vapaavuori kertoi, että Bachin kanssa keskusteltiin koko urheiluliikkeen tehtävästä.

– Urheiluliikkeen tehtävä isossa kuvassa on yhdistää eikä erottaa kansoja. Urheiluliikkeen tehtävä on olla rakentamassa maailmaa.

Minkälaisena koet Bachin aseman?

– Jokainen henkilö, joka on täysin globaalin organisaation peräsimessä – on kyse sitten KOK:sta tai YK:sta – on aina erittäin hankalassa tilanteessa. Maailmassa, jossa ristiriitoja riittää, jossa jäsenkunnat ovat keskenään erilaisissa kahnauksissa ja sodissa, jossa edustettuna on kaikki maailman ideologiat, aatesuunnat ja arvot.

– Tämä huomioon ottaen Bach on mielestäni onnistunut varsin hyvin. Käsittääkseni hänen asemansa on niin vahva kuin tuon tyyppisessä organisaatiossa voi olla.

Kuuntele Jan Vapaavuoren haastattelu. Jouko Vuolle haastattelee.

Lue myös:

Ruotsin urheilupomon Venäjä-kritiikki hiljennettiin tylysti tärkeässä kokouksessa – Suomen Leena Paavolainen seurasi hämmentävää näytelmää läheltä

Venäläisten saapuminen huipputärkeisiin kokouksiin aiheutti "kaaoksen", norjalaiset häipyivät – Suomen hiihtopomo selittää, miksi ei harkitse samaa

Pitäisikö venäläisten päästä kansainvälisille kilpakentille? Asia jakaa suomalaisurheilijoiden mielipiteet – "Siellä on myös urheilijoita, jotka tukevat johtajaa"

KOK:n suomalaisjäsen paljastaa, että Venäjän paluusta huippu-urheiluun käydään kulisseissa keskusteluja – osa urheilijoista haluaa venäläiset takaisin

Suosittelemme sinulle