Hyppää sisältöön

Puolustusvoimien entinen komentaja listasi A-studiossa neljä tilannetta, joissa Venäjä voisi käyttää ydinasetta – toistaiseksi epätodennäköistä

Tiistain A-studiossa pohdittiin, voisiko Venäjä turvautua ydinaseiden käyttöön, kun sen Ukrainassa käymä sota ei ota sujuakseen. 

Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg kertoi, mitä Venäjän ydinasedoktriiniin sisältyy
Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg kertoi, mitä Venäjän ydinasedoktriiniin sisältyy

Venäjän turvautuminen ydinaseisiin on erittäin epätodennäköistä, arvioivat puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg ja Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Juha Vuori.

Molemmat olivat tiistain A-studiossa yhtä mieltä siitä, että ydinaseiden käyttö tässä tilanteessa ei sopisi Venäjän omaan ydinaseoppiin eli doktriiniin.

Lindbergin mukaan Venäjän ydinasedoktriinissa on neljä tilannetta, joissa maa voisi itse käyttää ydinasetta.

Nämä neljä tilannetta täyttyvät silloin, jos ydinasehyökkäys kohdistuu Venäjään, jos on tieto siitä, että ydinaseet ovat matkalla kohti Venäjää, jos hyökätään Venäjän valtionjohtoa vastaan tai jos Venäjän valtion olemassaolo on uhattuna, Lindberg selitti.

Lindbergin mielestä Venäjä ei voi tulkita Ukrainan sotilaallisen menestyksen uhkaavan Venäjän olemassaoloa, vaikka Venäjä onkin juuri liittänyt itseensä neljä aluetta Ukrainassa.

– On aika joustava tulkinta, jos tästä katsotaan, että saadaan aihe käyttää ydinaseita heidän oman doktriininsa mukaan, Lindberg jatkoi.

Vuori huomautti, että ydinaseen käyttö myös rikkoisi niin sanottua ydinasetabua, joka maailmaan on muodostunut toisen maailmansodan jälkeen

– 60-luvulla saavutettiin hiljainen ymmärrys, että sivistynyt valtio ei käytä ydinasetta ensin, Vuori sanoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti viime perjantaina neljä Ukrainan aluetta osaksi Venäjää. Putin sanoi perjantaina pitämässään puheessa Venäjän puolustavan alueitaan kaikin keinoin.

Vuori arveli, että Putinin tarkoitus on luoda epävarmuutta ja kauhua.

– Siihenkään juoneen ei pitäisi mennä, Vuori sanoi.

Voit katsoa koko tiistain A-studion täältä.

Lisää aiheesta:

Lavrov syyttää länsimaita G20-kokouksen päätöslauselman "politisoinnista"

Ukrainan vastaisku etenee kahdella rintamalla – Hersonin nukkehallitsija BBC:n mukaan: Ukrainalaisjoukot yrittäneet strategisesti tärkeään paikkaan

Putin julisti neljä Ukrainan aluetta osiksi Venäjää – presidentin mukaan asukkaat ovat "ikuisesti Venäjän kansalaisia", EU tuomitsi laittoman julistuksen

Suosittelemme sinulle