Hyppää sisältöön

Venäjällä ei ole tällä hetkellä voimia vastahyökkäykseen Ukrainassa, sanoo MPKK:n Jarmo Mattila: "Venäjä valmistautuu pitkään sotaan"

Mattilan mukaan Ukrainan olisi nyt syytä jatkaa hyökkäystään ennen Venäjän lisävahvistuksia. Venäjän pitkän aikavälin tavoite on muodostaa kokonaan uusia joukkoja, hän sanoo.

Tiedustelutiedot kertovat Ukrainan jatkaneen etenemistä Hersonin ja Lymanin alueilla. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org
Olli-Pekka Toivanen

Sekä ukrainalaiset että venäläiset lähteet ovat raportoineet Ukrainan joukkojen merkittävistä läpimurroista Hersonin alueella, kertoo yhdysvaltalainen ajatuspaja ISW.

Ukraina on myös jatkanut etenemistä Lymanin liepeillä Ukrainan koillisosissa ja mahdollisesti murtautunut Luhanskin alueen rajan yli Kreminnaa kohti , ISW kertoo avoimen tiedustelutiedon pohjalta.

Ukrainalla näyttäisi olevan kyky pitää hyökkäyksen tempoa yllä ja myös irrottaa joukkoja taistelusta, sanoo everstiluutnantti Jarmo Mattila Maanpuolustuskorkeakoulusta (MPKK).

– Ukrainalle olisi edullista jatkaa hyökkäystä mahdollisimman pitkälle ja ottaa menetettyjä alueita haltuun, ennen kuin Venäjä saa mahdollisia lisävahvistuksia alueelle, Mattila sanoo Ylen aamun haastattelussa.

Ukrainan tappioista ei ole tarkkaa tietoa ja maa on salannut ne tarkasti, Mattila kertoo. Arviot vaihtelevat sadoista jopa 500 henkilöön päivässä.

Venäjän ensisijainen tavoite on Mattilan mukaan tällä hetkellä pysäyttää Ukrainan eteneminen ja käynnistää vastahyökkäykset. Resursseja on hänen mukaansa "taktisiin, pieniin pataljoonatason hyökkäyksiin".

– Isompia, sodan päämääriin johtavia hyökkäyksiä Venäjällä ei tällä hetkellä ole kykyä jatkaa.

Arvioiden mukaan Venäjän tavoite oli saada noin 300 000 hengen lisävahvistus Ukrainaan. Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan armeijaan on mobilisoitu 200 000 ihmistä presidentti Vladimir Putinin julistettua osittaisen liikekannallepanon 21.9.

Mattila uskoo, että Venäjä on saanut Ukrainaan vasta pienempiä yksittäisiä täydennysjoukkoja.

– Jos ajatellaan, että liikekannallepanosta on kulunut kaksi viikkoa, noin isossa maassa 200 000 ihmistä saadaan viranomaisten näppeihin ja varuskuntiin. Ei tällaista määrää sotakelpoista joukkoa olla saatu varustettua ja koulutettua.

– Venäjä pyrkii varmaankin saamaan täydennystä alkuvaiheessa ja pidemmällä aikajänteellä muodostamaan aivan uusia joukkoja. Venäjä valmistautuu pitkään sotaan aivan selvästi, Mattila sanoo.

Lue lisää:

Puolustusvoimien entinen komentaja listasi A-studiossa neljä tilannetta, joissa Venäjä voisi käyttää ydinasetta – toistaiseksi epätodennäköistä

Ukrainan vastaisku etenee kahdella rintamalla – Hersonin nukkehallitsija BBC:n mukaan: Ukrainalaisjoukot yrittäneet strategisesti tärkeään paikkaan

Suosittelemme sinulle