Hyppää sisältöön

Pelkkä lämmitys maksaa nyt 100 000 euroa vuodessa – Joensuun Botaniassa pelätään, paljonko trooppisen kasvihuoneen energialasku on jatkossa

Botania on tunnettu perhospuutarhasta ja ulkotapahtumista. Taustayritys on vasta päässyt vauhtiin velkajärjestelyn maksuohjelmassa. Nyt yhtiön selviytymistä uhkaa energian raju kallistuminen.

Botaniassa järjestetään tapahtumia ympäri vuoden. Talvisin valotaiteilija Kari Kolan suunnittelemat valaistukset luovat tunnelmaa ulos. Kuvassa kasvihuone joulukuussa 2021. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Marja-Liisa Kämppi

Energian raju kallistuminen uhkaa Botaniaa Joensuussa. Aiemmin paikka oli yliopiston kasvitieteellinen puutarha, nykyisin yksityisomistuksessa oleva matkailukohde.

Joensuun Botania Oy on pyörittänyt trooppista perhospuutarhaa ja järjestänyt siellä erilaisia taidetapahtumia vuodesta 2018. Yritys velkaantui alkutaipaleellaan rankasti ja haki yrityssaneeraukseen koronan keskellä vuonna 2020.

Keväällä 2021 vahvistetussa saneerausohjelmassa leikattiin yli 600 000 euron velkoja. Suurimmat velkojat ovat Säästöpankki Optia, Finnvera, Verohallinto ja työeläkeyhtiö Elo.

Yritys leikkasi omia kulujaan ja viime vuonna Botania teki ensimmäistä kertaa positiivisen tuloksen, noin 130 000 euroa.

Kahdeksan vuotta kestävän saneerausohjelman mukainen velkojen maksu alkoi tammikuussa. Yrittäjä Kari Kolan mukaan yhtiö on pystynyt tänä vuonna lyhentämään velkoja sovitusti eikä uutta velkaa ole kertynyt.

– Ei ole mitään merkittäviä uusia velkoja, ihan normaalia kausivaihtelua, yhtiön omistaja Kola sanoo.

Myös Joensuun kaupungilla on saatavia saneerausohjelmassa. Lisäksi kaupungilla on perinnässä tuoreempia laskuja Botanialta noin 10 000 euron edestä.

Joensuun yliopisto perusti aikanaan kasvitieteellisen puutarhan koulutus- ja tutkimuskäyttöön. Vuonna 2012 Linnunlahdella sijaitsevan puutarhan ylläpito siirtyi Botanian ystävien yhdistykselle ja 2018 Kari Kola kumppaneinaan osti paikan. Nyt Kola on ainoa omistaja. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kulut kasvavat, mutta lippujen hinnat ennallaan

Botanian yrittäjällä on pelkona, että kasvihuoneen lämmitys- ja valaistuskulut jopa moninkertaistuvat, kun nykyinen sähkösopimus umpeutuu talvella.

– Näillä leveysasteilla kasvihuoneen pitäminen ei ole halvin harrastus, kyllä se huolestuttaa. Meillä on pelkät lämmityskulut suunnilleen 100 000 euroa vuodessa, siihen sähkö päälle, Kari Kola kertoo.

Botaniassa varaudutaan hinnankorotukseen muun muassa uusimalla lämpöjärjestelmää. Lippujen hintoja ei aiota korottaa, vaikka talous perustuu lipputuloihin.

– Ei tehdä hinnoitteluun muutoksia, vaan haetaan kävijämäärien kasvua, yrittäjä linjaa.

Tämän vuoden tavoite Botaniassa on 50 000 kävijää. Määrästä puuttuu Kolan mukaan vielä yli 10 000 vierasta.

– Varmasti aika lähelle päästään. Riippuu paljon, miten Visual Festival marraskuussa menee, valotaiteilijana tunnettu Kola tuumaa.

Hän kertoo, että talvesta on rakentunut Botanian pääsesonki. Joulun jälkeen pitäisi ulos avautua talvipuutarha jääveistoksineen.

Suunnitelmissa on houkutella lähivuosina lisää myös kansainvälisiä matkailijoita.

– Suunta on hyvä ja kun toiminta on nyt saatu taloudellisesti kannattavaksi, eiköhän tämä tästä. Vaikeimmat ajat ovat joka tapauksessa takanapäin, joensuulaisyrittäjä uskoo.

Voit keskustella aiheesta 6.10. klo 23 asti.

Lue lisää aiheesta:

Joensuun Botania pääsi yrityssaneeraukseen – Seuraavaksi suunnitelma, miten velkoja leikataan ja maksuohjelman pituus

Botania on jatkossa taidepuutarha – tarjoaa maksuttoman sisäänpääsyn taiteen tekijöille

Jääveistokset täyttävät jälleen Botanian puutarhan – tammikuussa rakennetaan Stonehenge lumesta

Botanian kampanja meni mönkään

Suosittelemme sinulle