Hyppää sisältöön

Muhoksen Pohjolakodin laaja syyteharkinta on valmistunut – viimeiset henkilöstöön liittyvät rikosepäilyt kaatuivat

Kaikki syyteharkinnassa olleet Pohjolakodin toimintaan liittyneet rikosepäilyt ovat päättyneet syyttämättäjättämiseen. Poliisi ja syyttäjä ovat vuosien ajan tutkineet koulukodin toimintaa.

Syyttäjä on nyt tehnyt kolmen viimeisimmän syyteharkinnassa olleen rikoskokonaisuuden osalta päätökset syyttämättä jättämisestä koskien virka-aseman väärinkäyttöä, pahoinpitelyä, lievää pahoinpitelyä ja kunnianloukkausta. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle

Syyttäjällä on ollut syyteharkinnassa useita epäiltyjä rikoskokonaisuuksia, jotka koskevat Muhoksella sijaitsevan koulukoti Pohjolakodin toimintaa.

Syyttäjä on nyt tehnyt kolmen viimeisimmän syyteharkinnassa olleen rikoskokonaisuuden osalta päätökset syyttämättä jättämisestä koskien virka-aseman väärinkäyttöä, pahoinpitelyä, lievää pahoinpitelyä ja kunnianloukkausta.

Esitutkinnan aikana poliisi on tutkinut Pohjolakodin neljän yksikön toimintaa ja sitä, millä tavalla niihin sijoitettuja nuoria on kohdeltu. Apulaisoikeusasiamies teki poliisille tutkintapyynnön heinäkuussa 2018. Tarkastuskäynnillään Pohjolakotiin apulaisoikeusasiamies teki selvitystä vaativia havaintoja vuosina 2013–2019.

Tältä osin syyttäjän arvioitavaksi lähetettiin seitsemän epäiltyä rikoskokonaisuutta. Esitutkinnassa rikosnimikkeinä ovat olleet muun muassa virka-aseman väärinkäyttäminen, pahoinpitely ja lievä pahoinpitely ja kunnianloukkaus.

Kaikki syyteharkinnassa olleet Pohjolakodin toimintaan liittyneet rikoskokonaisuudet ovat päättyneet syyttämättäjättämiseen. Epäiltyjen rikosten osalta päätökset on tehty ei todennäköisiä syitä -perusteella. Poikkeuksena ovat kuitenkin lievä pahoinpitely ja kunnianloukkaus. Niiden osalta päätökset on tehty vanhentunut-perusteella.

Lue lisää:

Syyttäjä jatkaa Muhoksen koulukodin rikosepäilyjen arviointia – tähän mennessä syytteitä ei ole nostettu

Toinen Muhoksen Pohjolakodin syytekokonaisuuksista on hylätty, tutkinnat jatkuvat – yllätystarkastus paljasti epäkohtia koulukodissa vuonna 2018

Syyttäjä antoi ensimmäisen ratkaisunsa Pohjolakodin rikosepäilyistä – kuusi muuta koulukodin juttukokonaisuutta on edelleen syyteharkinnassa

Poliisi sai valmiiksi Muhoksen Pohjolakotia koskevan esitutkinnan – syyttäjälle siirtyy seitsemän epäiltyä rikosta nuorten huonosta kohtelusta

Suosittelemme sinulle