Hyppää sisältöön

Kommentti: Ilves teki ennenkuulumattoman tempun Jouko Myrrälle – röyhkeän päätöksen takana on kaksi syytä

Sarjajohtaja vaihtoi yllättäen päävalmentajaa. Ohjat ottaa Jokereista vapautunut Antti Pennanen, joka on hyvin erilainen luotsi kuin edeltäjänsä, Yle Urheilun uutispäällikkö Pekka Aalto kirjoittaa.

Ilves siirtyy uuteen aikaan, kun Jouko Myrrän aika päävalmentajana päättyi. Etualalla on joukkueen kapteeni Eemeli Suomi. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Pekka Aalto

Keskiviikkona jysähti yksi jääkiekon liigahistorian kovimmista valmentajauutisista: "Ilves vaihtaa päävalmentajaa – Antti Pennanen ottaa vetovastuun välittömästi". Näin muotoili otsikkonsa paukusta vastannut Tampereen Ilves. Toisin sanoen Ilves antoi kenkää päävalmentajalleen Jouko Myrrälle siitä huolimatta, että tämä oli keväällä johdattanut seuran ensimmäisen kerran mitaleille 21 vuoteen ja nyt sarjakärkeen.

Tulosten valossa Ilveksen ratkaisu on yllättävä, jopa ennenkuulumaton. Se on myös tyly, uskalias ja röyhkeä.

Nyt kannattaa muistaa, että nyky-Ilves ei ole samanlainen tivoli kuin takavuosina. Kyseessä ei siis ole jatkumo sekasorrolle vaan uudenlainen ajattelu, jonka takana voi nähdä ainakin kahdenlaista logiikkaa.

Ensinnäkin, hyvistä tuloksista huolimatta Ilveksen peli ei ole täysin vakuuttanut. Joukkue oli taktisesti alakynnessä viime kevään pudotuspeleissä niin Kärppiä kuin TPS:aa vastaan. Tämä ei takuulla jäänyt huomaamatta seuran vahvoilta miehiltä, urheilupomo Timo Koskelalta ja toimitusjohtaja Risto Jalolta.

Vaikka joukkue voitti jäällä Kärpät, Myrrän johtama valmennusryhmä oli puolivälierissä vaikeuksissa oululaiset kesken kauden komentoonsa ottaneen Lauri Marjamäen kanssa. Välierissä taas Tepsin luotsi Jussi Ahokas koulutti tempoilevaa Ilvestä.

Raimo Helmisen palkkaus tuntui hiertävän Myrrää

Nyt alkukaudella Ilves onnistui hallitsemaan keskustaa ja lyömään Tapparan sekä Kärpät, mutta oli toisaalta tuuliajolla vierastappioissa Lahdessa ja Kuopiossa. Myrrä nosti kätensä pystyyn ja otti vastuun mahalaskuista.

Ilveksen valmennusta vahvistettiin pari viikkoa sitten Raimo Helmisellä. Värväys sai hyvän vastaanoton, olihan kyse seuralegendasta ja vaatimattomasta tyypistä, jonka odotettiin solahtavan seuran pukuosastolle ongelmitta.

Jokin yhtälössä tuntui silti hiertävän Myrrää. Se kuulsi miehen kommenteista ja näkyi olemuksesta. Kyllä, Helminen on vaatimaton, mutta samalla hyvin intohimoinen ja dominoivakin kiekkomies. Tuntui, että roolit ja komentoketju menivät sekaisin.

Myrrä ja Helminen ovat lähestymiskulmaltaan turhan samanlaisia. Karrikoiden tappiot johtuvat siitä, ettei valmentaja osannut valmistaa joukkuetta peliin ja voitot siitä, että joukkue taisteli ansiokkaasti. Ainakaan julkisuuteen kummastakaan ei ole välittynyt taktisesti kovin valveutunutta kuvaa. Molemmat ovat toki todistaneet kykynsä päävalmentajina ja herättävät luottamusta rehellisyydellään.

Tästä päästäänkin Antti Pennaseen. Hän on profiloitunut pelin valmentajaksi. Kun Pennanen vei HPK:n Suomen mestariksi, Kerho oli nimenomaan taktisesti muita edellä – esimerkiksi siinä, miten joukkue täyttää hyökkäysalueen ja väsyttää vastustajaa. Myrrän Ilveksellä oli kasassa kaikki muut palaset palauttaa seura mestaruuskantaan ensimmäistä kertaa vuoden 1985 jälkeen, mutta taktinen etu puuttui. Tätä etua Ilves yrittää nyt saavuttaa Pennasen avulla.

Samalla kaappaus sähköistää entisestään Tampereen kiekkokenttää. Tiettävästi Tapparakin on ollut Pennasen perässä, koska kolminkertainen mestarivalmentaja Jussi Tapola jättää seuran tämän kauden jälkeen. Nyt Pennanen siirtyykin keltavihreään leiriin, vieläpä pitkällä vuoteen 2025 ulottuvalla sopimuksella.

Hän aloittaa pelinsä, kuinkas muuten, kuin Tapparaa vastaan perjantaina.

Kamppailu Pennasesta oli niin kiivas, että Ilves oli valmis uhraamaan Myrrän ja Marko Ojasen. Arvostettu Pennanen taas irtautui Jokerit-yhtälöstä, joka ei vienyt riittävää vauhtia kohti SM-liigaa.

Tällä hetkellä päällimmäisenä on yllätys uutisesta. Kun aikaa kuluu, laineet tasoittuvat. Kolmen vuoden päästä yllätys on se, ellei Tampereen areenan katossa roiku tuore Ilveksen mestaruusviiri.

Lue myös:

Yllätyspotkut: SM-liigaa johtava Ilves vaihtaa päävalmentajaa lennosta

Alle 20-vuotiaiden pelaajien määrä jääkiekon SM-liigassa on kasvanut hurjaa vauhtia – mestarivalmentaja huolissaan nuorten valmiuksista

Voittopelin jälkeisenä aamuna tuli potkut – näin Jouko Myrrä kommentoi sarjan kärkeen nousseesta Ilveksestä saamiaan yllätyspotkuja

Suosittelemme sinulle