Hyppää sisältöön

Nobel-palkinto napsautuskemian tutkijoille, yhdestä tuli kaksinkertainen nobelisti

Nobel-viikon muut luonnontieteiden palkinnot ovat menneet neandertalilaisten ja kvanttimekaniikan tutkijoille.

Kemian uudet nobelistit Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian seinällä. Kuva: Christine Olsson / EPA
Anniina Wallius

Kemian tämänvuotisen Nobel-palkinnon saavat molekyylitutkijat Carolyn Bertozzi, Morten Meldal ja Barry Sharpless. Sharplessille Nobel-palkinto on jo toinen.

Yhdysvaltalaiset Bertozzi ja Sharpless ja tanskalainen Meldal palkitaan niin kutsutun klik- eli napsautuskemian ja bio-ortogonaalisen kemian kehittämisestä. Nobel-komitean perustelujen mukaan he ovat tehneet mutkikkaista prosesseista suoraviivaisia ja vieneet kemian funktionalismin aikaan.

Nobel-komitean onnittelut yllättivät Stanfordin yliopiston professorin Carolyn Bertozzin keskellä yötä.

Napsautuskemia on sananmukaisesti kemiaa, jossa molekyylin rakennuspalikat napsahtavat yhteen vaivattomasti ja tehokkaasti. Sharpless ja Meldal ovat luoneet sille pohjan, ja Bertozzi on saatellut sen uuteen ulottuvuuteen ja alkanut käyttää sitä elävissä organismeissa, Nobel-raati perustelee.

Sharpless on napsautuskemian isä ja termin keksijä. Meldal puolestaan päätyi tahollaan luomaan kuparikatalysoidun atsidi-alkyenisykloaddition, jota Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian Nobel-komitea kutsuu napsautuskemian kruununjalokiveksi.

Se on laajalti käytössä muun muassa lääkkeiden kehittelyssä ja DNA:n kartoittamisessa.

Bertozzi on kehittänyt napsautuskemiaa niin, että sen avulla voidaan kartoittaa solujen pinnan vaikeasti havaittavia biomolekyylejä eli glykaaneja häiritsemättä elävän solun normaalia kemiaa. Näiden bio-ortogonaalisten reaktioiden avulla tutkijat ovat kyenneet kohdentamaan syöpälääkkeiden kulkua elimistössä.

Barry Sharpless sai ensimmäisen Nobel-palkintonsa 21 vuotta sitten. Kuningas Kaarle XVI Kustaa onnitteli. Kuva: Jonas Ekströmer / EPA

Toistamiseen Nobel-palkinnon saava Barry Sharpless palkittiin vuonna 2001 stereoselektiivistä hapetus-pelkistysreaktiota koskevista tutkimuksistaan.

Sharpless on viides tutkija, josta tulee kaksinkertainen nobelisti.

Kaikki luonnontieteiden nobelistit selvillä

Alkuviikolla kerrottiin fysiikan sekä fysiologian ja lääketieteen uudet nobelistit.

Fysiikan Nobelin saa kolmikko, joka on raivannut tietä kvanttitietoon perustuvalle teknologialle. Alain Aspect, John Clauser ja Anton Zeilinger ovat tahoillaan luoneet pohjaa kvanttitietokoneille ja -verkoille ja kvanttisalatulle viestinnälle.

Lääketieteen tuorein nobelisti puolestaan on ruotsalainen paleogeneetikko Svante Pääbo. Hänen tutkijaryhmänsä ovat purkaneet neandertalilaisten koko perimän ja löytäneet meille nykyihmisille aiemmin tuntemattoman serkkulajin, denisovanihmisen.

Nobel-viikko jatkuu torstaina kirjallisuuden palkinnolla ja huipentuu perjantaina rauhanpalkintoon. Ensi viikolla vuorossa on vielä taloustiede, joka tuli 1960-luvulla alkuperäisten palkintokategorioiden oheen, kun Ruotsin keskuspankki lisäsi rahaa Nobel-säätiön pottiin.

Lue myös:

Nobel-viikko alkaa, taasko palkitaan vain miehiä? Tiedemaailmassa tihkuttava putki vähentää naisten mahdollisuuksia

Suosittelemme sinulle