Hyppää sisältöön

Kela pyytää 15 600 korkeakouluopiskelijalta selvitystä opinnoistaan – määrä kasvoi viime vuodesta

Tänä vuonna Kela seuraa noin 138 000 korkeakouluopiskelijan opintojen etenemistä.

Opintotuki voidaan lakkauttaa, jos opiskelija ei vastaa selvityspyyntöön tai selvitystä ei hyväksytä. Kuva: Marko Väänänen / Yle
STT

Aiempaa useampi korkeakoulussa opiskeleva on tänä vuonna saanut Kansaneläkelaitokselta (Kela) selvityspyynnön opintojensa edistymisestä.

Kela kertoo, että se on syksyllä lähettänyt selvityspyynnön noin 15 600 opiskelijalle, joiden opinnot eivät Kelan mukaan ole edenneet riittävästi. Heistä 8 400 opiskelee yliopistoissa ja 7 200 ammattikorkeakouluissa.

Viime vuonna Kela lähetti vastaavan selvityspyynnön 13 800 korkeakouluopiskelijalle.

Kelan selvityspyyntömäärien kasvusta kertoi aiemmin Uutissuomalainen.

Kela seuraa, jos nostaa opintotukea

Kela seuraa opintojen etenemistä, jos opiskelija on nostanut opintotukea lukuvuoden aikana. Tänä vuonna Kela seuraa noin 138 000 korkeakouluopiskelijan opintoja lukuvuodelta 2021–2022.

Kela arvioi, onko opiskelija suorittanut lukuvuoden aikana keskimäärin viisi opintopistettä jokaista nostettua tukikuukautta kohden. Kela voi arvioida myös, onko viisi opintopistettä tullut keskimäärin suoritettua koko opiskeluaikana. Opintojen edistymisessä seurataan myös sitä, onko opiskelija suorittanut vähintään 20 opintopistettä lukuvuoden aikana.

20 opintopisteen suorittamisvaatimus ei koske keväällä 2022 opintonsa aloittaneita.

Kela voi lakkauttaa opintotuen, jos opiskelija ei vastaa selvityspyyntöön tai opiskelijan antamaa syytä opintojen etenemistahdille ei hyväksytä.

Lue lisää: Opiskelijat sinnittelevät nyt todella tiukassa tilanteessa, kun elämisen hinta nousee – näin kannattaa toimia, jos tilillä on vain 10 euroa

Opiskelija voi syyllistyä jopa veropetokseen, jos vanhempien raha-avusta ei maksa veroa – selvitimme neljä tärkeintä pointtia lahjaverosta

Suosittelemme sinulle