Hyppää sisältöön

Pettymykset opiskeluissa ja työelämässä voivat suistaa koko uran raiteiltaan, kun aiemmat tunnelukot aktivoituvat

Epäonnistumiset ja esimerkiksi opettajan ajattelemattomat kommentit voivat seurata pitkälle aikuisuuteen. Monelle vanhat kokemukset voivat olla henkinen este esimerkiksi uuteen ammattiin kouluttautumiselle.

Antti Nenonen pettyi pahasti, kun entinen oppilaitos ghostasi hänet.
Antti Nenonen pettyi pahasti, kun entinen oppilaitos ghostasi hänet.

Kajaanissa opiskeleva Antti Nenonen pettyi pahasti pari vuotta sitten, kun hänen aiempi oppilaitoksensa ei pitänytkään kiinni lupauksesta opintojen jatkumisesta tauon jälkeen. Pettymyksestä toipuminen vei Nenoselta paljon aikaa ja energiaa.

– Silloinen kihlattuni valmistui aikaisemmin, ja rahatilanteemme kääntyi huonoksi, niin jouduin eroamaan koulusta. Sieltä kerrottiin, että voin laittaa sähköpostilla viestiä, kun haluan tulla jatkamaan opinnot loppuun.

Nenonen kertoo laittaneensa koululle viestiä, kun oli aika palata opintoihin. Pettymys oli raju, kun ilmoitus kaikui kuuroille korville.

– Ei minkäänlaista viestiä. Olisivat edes jonkinlaisen tiedon voineet laittaa, esimerkiksi että tutkinnon osat menneet pieleen tai jotain muuta. Mutta kun ei minkäänlaista vastausta saa, niin kyllähän se vähän turhauttaa, että ensin luvataan ja sitten ei kuulu mitään.

Antti Nenonen kertoo myös pettyneensä työnhaussa ensimmäisen tutkintonsa eli pintakäsittelijän ammattitutkinnon jälkeen.

Työhaastatteluun kutsunut yritys halusi palkata nuoren työntekijän, mutta palkattavalla olisi pitänyt olla myös pitkä työkokemus, jota Nenosella ei tietenkään ollut. Myös tämä vastoinkäyminen aiheutti Nenosessa voimakkaan ulkopuolisuuden ja pettymyksen tunteen.

– Siinä tuli sitten purettua aggressiot pelaamalla sekä pilaamalla omaa unirytmiä ja omaa kehoa.

Tunnetiloja puretaan opiskelijahuoltoryhmässä

Antti Nenonen pääsi takaisin elämän syrjään kiinni kuntoutustyöpajojen avulla.

Viimeinen sysäys nykyisen opiskelupaikan saamiseen tuli, kun Nenonen hakeutui Savosta Kainuuseen ja pääsi TE-toimiston kautta kajaanilaisen Edukai Oy:n Osuma – Opinnollistaminen sun mahdollisuus -nimisen koulutuksen kautta.

Kouluttaja Tiina Suoranta Edukai Oy:stä kertoo, että Nenosen tarina on tuttu.

– Jos ei sähköpostiin tai puheluihin vastata, voi olla lähellä, että ihminen iskee hanskat tiskiin ja sanoo, että olkoon sitten. Motivointi ja kannustaminen ovat tärkeä asia ja meidän tehtävämme.

Pettymykset ja ulkopuolisuuden kokemukset voivat jäädä kummittelemaan pitkäksi aikaa ja jopa muodostaa henkisen lukon hakeutua uusiin opintoihin.

– Kenties opettaja on voinut sanoa, että "sinä et ikinä opi tätä matematiikkaa", ja vanhat tunnetilat tulevat uudelleen mieleen, sanoo opinto-ohjaaja Auli Karhu Kainuun ammattiopistolta.

Karhu kertoo, että tunnetiloja voidaan käydä läpi ja purkaa moniammatillisessa opiskelijahuoltoryhmässä, jonka toiminnasta on hyviä tuloksia.

Esimerkiksi aikuiselle ammatinvaihtajalle korostetaan, että opiskeleminen ei enää ole asioiden ulkoa opettelua, vaan tiedon hankkimista ja oman oppimisen mahdollistamista.

Parasta tietenkin olisi, että rajut pettymykset jäisivät kokematta alkuunsa. Antti Nenonen neuvoo, että opiskelijalle ja työnhakijalle olisi aina vastattava edes jotain.

– Niin, perkele. Että saisi edes jonkinlaisen kaiun takaisin, vaikka että "hei nyt valitettavasti ei pysty", tai jotain muuta vastaavaa, ettei tarvitsisi heti olla kaupungilla huutamassa, että tämä yritys on perseestä!

Miten koulussa tai työelämässä vastaan tulleet pettymykset ovat vaikuttaneet sinuun? Voit keskustella aiheesta 6. lokakuuta klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle