Hyppää sisältöön

Sähköpulaan voi vaikuttaa jo nyt, neuvoo Savon Voiman verkkopäällikkö – näin tavalliset ihmiset varautuvat tulevaan energiatalveen

Tulevan talven sähköpula voi äärimmillään johtaa sähkökatkoihin. Savon Voiman verkkopäällikkö kehottaa varautumaan tilanteeseen jo nyt.

Joensuun kaduntallaajat kertovat kuinka he varautuvat ensi talven sähkötilanteeseen
Joensuun kaduntallaajat kertovat kuinka he varautuvat ensi talven sähkötilanteeseen
Emilia Saukkonen

Tulevana talvena on hyvä varautua kiertävien sähkökatkojen mahdollisuuteen.

Suomen sähköenergian käyttö on jo pienentynyt syyskuussa vuoden takaisesta seitsemän prosenttia, kertoo suomalaisten kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Sähköpulan mahdollisuus huolettaa kansalaisia silti. Esimerkiksi Savon Voimalle tulee paljon asiakaskyselyitä aiheeseen liittyen.

– Sähkökatkojen todennäköisyyttä on tässä vaiheessa hyvin vaikeaa arvioida. Varautuminen niihin on ehdottoman tärkeää, ettei sähkökatkojen tapahtuessa tule isoja vahinkoja, neuvoo Savon Voiman verkkopäällikkö Pekka Miettinen.

Lue lisää: Näin suomalaiskaupungit varautuvat turvallisuusuhkiin – kaikessa hiljaisuudessa on punottu suunnitelma jopa kauppasaarron varalta

Varautuminen koskee Miettisen mukaan niin yksityisasiakkaita kuin yrityksiä. Savon Voima vastaa yli 118 000 kotitalouden ja yrityksen sähkönsiirrosta, pääosin Pohjois-Savon alueella.

– Sähköpulan mahdollisuus voidaan välttää sillä, että sopeutetaan jo nyt omaa sähkönkäyttöä. Sillä on tulevaan suuri merkitys, että ihmiset muokkaavat jo nyt sähkönkäytön tottumuksiaan, Miettinen jatkaa.

Sähkön käyttöä seurataan Savon Voimassa aktiivisesti. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Sähkökatkot viimeisenä oljenkortena

Talven sähköpulaan vaikuttavat kolme tekijää: kuinka Suomen oma sähköntuotanto toimii, mitkä ovat yhteydet Ruotsiin ja millainen säätila talvella vallitsee.

Kovimpien talvipakkasten aikana huippukulutuksen arvioidaan nousevan Suomessa noin 1 500 megawattia yli oman tuotannon. Normaalisti tuo vaje saataisiin katettua tuontienergialla, lähinnä Ruotsista. Nyt kantaverkkoyhtiö Fingrid on alkanut varautua siihen, että tuontienergiaa ei välttämättä ole saatavissa silloin, kun kysyntä on koko Euroopassa suurimmillaan.

Pahimmillaan sähkönjakelijat joutuvat käynnistämään kiertäviä sähkökatkoja jopa valtakunnallisen suurhäiriön välttämiseksi.

– Äärimmäisessä tilanteessa Fingrid kertoo suorat megawattimäärät, paljonko esimerkiksi Pohjois-Savossa pitäisi nyt sähköä säästää, Pekka Miettinen kertoo.

Savon Voiman asiakkaat on jaettu kuuteen eri ryhmään. Ryhmien tehon käyttö huippuruuhkan aikana on laskettu olevan noin kymmenen prosenttia yrityksen kokonaistehosta. Sähkökatkot kiertäisivät Savon Voiman alueella ryhmä kerrallaan.

– Katkon pituus on noin kaksi tuntia. Ryhmien sähkönsaantia pudotettaisiin kiertävästi vuorotellen pois, Miettinen tarkentaa.

Savon Voiman verkkopäällikkö Pekka Miettinen suosittelee keskittämään suurimman sähkön käytön ruuhkahuippujen ulkopuolelle. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Käytännönläheisiä arjen ratkaisuja

Voiko sähköpulan välttämiseen vaikuttaa jo nyt? Savon Voiman verkkopäällikkö Pekka Miettisen mukaan kyllä.

– Teot ovat hyvin käytännönläheisiä. Ohjataan suurempi sähkön käyttö, kuten pyykin pesu ja saunan lämmitys, pienemmän kuorman tunneille. Osataan tilanteen tullenkin toimia paremmin, kun ei keskitetä huippukuormiin sähkönkäyttöä, Miettinen ohjeistaa.

Sähkön suurhäiriöistä palautuminen kestäisi useista tunneista jopa vuorokausiin. Jokaisen olisi hyvä varautua tähän lähtökohtaisesti, suosittaa puolestaan Fingrid.

Lue lisää:

Sähkön käyttöä on onnistuttu vähentämään selvästi, kertoo Fingrid – näin menetellään, jos Suomessa joudutaan turvautumaan sähkökatkoihin

Korkea sähkön hinta kasvatti Savon Voiman liikevaihtoa ja -voittoa

Suosittelemme sinulle