Hyppää sisältöön

Asukasyhdistys on taistellut yli kolme vuotta asfalttiaseman käryjä vastaan Hämeenlinnassa: "En näe enkä oikein pysty hengittämään"

Asfalttiaseman omistava Peab Asfalt on tehnyt parannuksia hajuhaittojen vähentämiseksi. Alueen asukkaat ovat tehneet satoja ilmoituksia hajuhaitoista.

Hämeenlinnan Velssin asfalttiasemalla valmistuu kaudesta riippuen 125 000 - 250 000 tonnia asfalttia. Kuva: Dani Branthin / Yle

Asfaltin tekoon tarvittavan bitumin käryn sieppaaminen ja neutralointi on monimutkaista puuhaa.

Tämä kävi ilmi Hämeenlinnan kaupungin järjestämässä asukasillassa, jossa käytiin läpi Velssin asfalttiaseman tulevaisuutta. Paikalla oli noin parikymmentä ihmistä, joista puolet oli työnsä puolesta asian kanssa tekemisissä.

Velssin asfalttiasema on toiminut yli kolme vuotta, ja koko sen ajan Siiri-Velssi-Kankainen -asukasyhdistys ry on käynyt taistelua sitä vastaan. Eri tahoille tehdyt valitukset eivät kuitenkaan ole tuottaneet tulosta.

Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Teija Nurro asuu Siirin asuinalueella, vain muutaman sadan metrin päässä asemasta. Silloin kun käry on kova, Nurro saa erityisherkkänä ihmisenä rajuja oireita.

– Silloin ei välttämättä kannata puhua eikä lukea koko päivänä. En näe enkä oikein pysty hengittämään ja päänsärky on hirveä, Nurro selittää kehonsa reaktioita.

Asvalttiaseman hajut vie äänen ja saa silmät kirvelemään, sanoo Teija Nurro. Ulkona pitää kuitenkin käydä koirien takia. Arkistokuva. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Aseman naapurissa asuvilla on verkossa sähköinen sivusto, johon he voivat merkitä huomionsa, kun katku yltyy. Yle sai nähtäväksi päiväkirjamerkinnät. Niistä käy ilmi, kuinka bitumin katku tunkeutuu joinakin päivinä ulkoa sisälle asti. Huomioita kertyy tuolloin ympäri Siirin aluetta.

Pahinta on tyyni sää, jolloin bituminhaju jää pitkäksi aikaa leijumaan ympäristöön.

Käryä ja kaasua siepataan talteen eri paikoissa

Asukasillassa kuultiin, mitä asemaa pyörittävä Peab Asfalt on tehnyt kolmen vuoden aikana kahlitakseen ihmisiä piinaavaa bituminkäryä.

– Olemme tehneet Hämeenlinnassa yhteensä noin 850 000 euron ympäristöinvestoinnit, kertoi kalustopäällikkö
Arto Paavilainen, joka vastaa Peabin 26 asfalttiaseman pyörimisestä Suomessa.

– Bitumisäiliöissä on nyt hönkäkaasupesurit. Tekoprosessin käryt menevät puolestaan suodattimilla ja puhdistimilla varustettuun piippuun. Viimeksi kesällä asensimme asfaltin lastauksessa vapautuvien kaasujen ja käryjen talteenottosysteemin, selventää Peabin ympäristöpäällikkö Maiju Räsänen.

Alueella on myös kierrätysasfaltille rakennettu suojahalli, jotta tavara pysyy kuivana. Kierrätysasfalttia käsitellään isossa kuivausrummussa, jossa se kuumenee hitaasti aiheuttaen mahdollisimman vähän katkua. Kuumentamisessa raskas polttoöljy on korvattu nestekaasulla.

Kun bitumin katkusta tuli vuonna 2020 yli 400 huomautusta ympäristön asukkailta, vuonna 2021 määrä oli 165. Tästä voisi päätellä, että toimet ovat ainakin osin rajoittaneet katkun leviämistä.

Peab Asfaltin kalustopäällikkö Arto Paavilainen avasi yleisölle asfaltinteon salaisuuksia. Taustalla kuuntelevat Hämeenlinnan kaupungin ympäristöjohtaja Sari Janhunen (vas.) ja ympäristötarkastaja Petra Kalliokoski. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Teija Nurro arvelee, että taustalla voi olla myös asukkaiden taisteluväsymys. Merkintöjä ei enää jakseta tehdä, kun mikään ei kuitenkaan tunnu muuttuvan.

Tänä vuonna asfalttiasema on käynyt kuumana, sillä siellä tuotettiin 35–40 prosenttia enemmän asfalttia kuin normaalisti. Syyskuun loppuun mennessä kärystä oli tehty 169 huomautusta.

Lupapäätöstä joudutaan vielä odottamaan

Velssin asema pyörii tällä hetkellä rekisteröinnin perusteella asfalttiasema-asetuksen mukaisesti.

Asfalttiaseman toiminnan laajennuttua päätti Peab itse hakea toiminnalle ympäristölupaa vanhan naapuruussuhdelain perusteella.

Hakemuksesta jätettiin yhteensä 65 muistutusta, jota Hämeenlinnan kaupungin ympäristöjohtaja Sari Janhunen pitää epätavallisen suurena määränä.

Vireillä olevan lupapäätöksen laadinta kestää pitkään. Osin viivästys johtuu siitäkin, että luvan käsittelijä on vaihtunut kesken kaiken.

Tiistaina ympäristötarkastaja Petra Korkiakoski arvioi varovasti, että päätöksen syntyminen venynee vuoden 2023 puolelle.

Päätös myös ehdot, joilla asfalttiasema voi Velssissä jatkossa toimia. Päätöksestä voi tarvittaessa valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lainvoimaiseen päätökseen saakka toiminta jatkuu Velssissä nykyisen muotoisena. Asfalttia tehdään yleensä huhtikuusta syystalven pakkasiin asti.

Velssin asfalttiasemaa koskeva asukastilta Yle Hämeen tv-uutisissa 4. lokakuuta 2022.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 7.10.2022 saakka.

Suosittelemme sinulle