Hyppää sisältöön

Oikeuskansleri: Oulun yliopiston hallitus toimi työjärjestyksensä vastaisesti, kun valitsi puheenjohtajat liian aikaisin

Oikeuskansleri on antanut ratkaisun Oulun yliopiston hallituksen päätöksenteosta tehdystä kantelusta. Hallitus valitsi uudet puheenjohtajat joulukuussa 2019, kun ne olisi työjärjestyksen mukaan pitänyt valita tammikuussa 2020.

Oulun yliopiston Linnanmaan kampus.
Oikeuskanslerin mukaan uusien puheenjohtajien valinta olisi ollut asianmukaisempaa ja oikeudellisempaa tehdä vasta vuoden 2020 ensimmäisessä kokouksessa, jotta 1.1.2020 toimintansa aloittaneet hallituksen jäsenet olisivat päässeet osallistumaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valintaan. Kuva: Olli-Pekka Louniala / Yle
Hanne Kinnunen,
Emilia Pakkala

Oulun yliopiston hallitus valitsi joulukuussa 2019 puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kaudelle 2020–2021. Sitä ennen hallitus äänesti, milloin puheenjohtajisto pitäisi valita. Äänin 7–5 hallitus päätti valita puheenjohtajat heti.

Lokakuussa 2021 tehdyn kantelun mukaan hallituksen toiminta oli ristiriidassa sen työjärjestyksen kanssa. Oikeuskansleri on tekemässään ratkaisussa (siirryt toiseen palveluun) samaa mieltä, hallitus toimi työjärjestyksen vastaisesti mutta ei yliopistolain vastaisesti, koska laissa ei säädetä puheenjohtajiston valinta-ajankohdasta. Asiasta kertoi ensin Kaleva (siirryt toiseen palveluun).

Oikeuskanslerin mukaan uusien puheenjohtajien valinta olisi ollut asianmukaisempaa ja oikeudellisempaa tehdä vasta vuoden 2020 ensimmäisessä kokouksessa, jotta 1.1.2020 toimintansa aloittaneet hallituksen jäsenet olisivat päässeet osallistumaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valintaan.

Yliopiston rehtori totesi lausunnossaan, että vain pieni osa hallituksen jäsenistä oli ennen uutta kautta vaihtumassa, ja yleisesti täysin uuden jäsenen mahdollisuus tai halukkuus toimia heti kauden alussa puheenjohtajana on varsin pieni.

Oikeuskansleri toi esille muitakin huomioita Oulun yliopiston hallituksen päätöksenteosta ja muun muassa kehotti yliopistoa sisällyttämään johtosääntöönsä tarkemmat määräykset esittelymenettelystä. Kantelijan mukaan hallituksen kokouksen esityslistan perusteella oli epäselvää, kuka oli asian esittelijä.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle