Hyppää sisältöön

Analyysi: Kannatusmittaus lupailee hallitukselle vaikeita aikoja ennen seuraavia vaaleja – ja siksi odotettavissa on irtiottoja

Keskustan ja vihreiden kannatus matelee totuttua heikommissa lukemissa. Tämä aiheuttanee paineita hallituksen yhtenäisyydelle ennen ensi kevään eduskuntavaaleja, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Kuva: Silja Viitala / Yle
Hannu Tikkala

Ylen tuorein puoluekannatusmittaus luvannee hallitukselle vaikeita aikoja ennen ensi kevään eduskuntavaaleja, joihin on enää kuusi kuukautta.

Hallituspuolueista keskustan kannatus putoaa 10,3 prosenttiin, joka on puolueen heikoin tulos koko mittaushistorian aikana. Ylelle puoluekannatusmittauksia tekevän Taloustutkimuksen arkistot yltävät aina vuoteen 1994 asti.

Samaan aikaan hallituspuolue vihreiden kannatus matelee luvuissa, jotka saanevat puolueen kannattajat katsomaan kaihoisasti varsinkin viime hallituskauden tapissa käyneitä suosiolukuja.

Kuva: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Kannatuksen hupeneminen näin lähellä vaaleja on perinteisesti saanut hallituspuolueet ja kansanedustajat miettimään irtiottoja yhteisestä linjasta, jotta omat paikat saataisiin säilytettyä myös seuraavalla eduskuntakaudella.

Eivätkä irtiotot ole olleet täysin vieraita tällä hallituskaudella. Iso osa vasemmistoliiton kansanedustajista äänesti potilasturvallisuuslakia vastaan kolme viikkoa sitten, vaikka kyse oli hallituksen omasta esityksestä.

Lailla olisi puututtu hoitajien lakko-oikeuteen siinä tapauksessa, jos suojelutyöstä ei olisi päästy sopuun koti- ja tehohoidossa, eikä joukkoirtisanoutumisilta olisi vältytty.

Nyt keskustalaisille ja vihreille saattaa käydä sama ajatus irtiotosta mielessä, kun he kohtaavat vaikeita päätöksiä. Osa keskustan kansanedustajista onkin ilmoittanut, etteivät he kannata hallituksen esitystä uudesta translaista.

Translakia on tarkoitus uudistaa siten, että sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen perustuisi ihmisen omaan selvitykseen asiasta. Asiassa ei vaadittaisi lääketieteellistä selvitystä.

Samalla laista poistettaisiin kohta, jonka mukaan sukupuolen oikeudellisen vahvistamisen edellytys on henkilön lisääntymiskyvyttömyys (siirryt toiseen palveluun).

Kokoomuslaiset yllättyivät iloisesti

Kokoomuksen hyvä veto puoluekannatusmittauksissa jatkuu yhä, mikä lienee puolueen väelle iloinen yllätys.

Puolueen aktiivit olivat vielä Kalajoen puoluekokouksessa kesäkuussa varmoja, ettei puolueen kannatus säily huippulukemissa eduskuntavaaleihin asti.

Kokoomuslaisten järkeily perustui siihen, että eduskuntavaalien suurin puolue on viime vuosina saanut vain vaivoin hieman yli 20 prosentin kannatuksen. Samalla gallup-kärkien kannatuksesta merkittävä osa on sulanut pois loppumetreillä ennen eduskuntavaaleja.

Kokoomuksen nykyinen yli 24 prosentin kannatus lähentelisi keskustan tulosta vuoden 2003 eduskuntavaaleissa, jolloin Anneli Jäätteenmäen (kesk.) vetämää puoluetta äänesti lähes neljäsosa kaikista äänestäjistä.

Kokoomuksessa onkin laskettu, että puolueen kannatuksen kovin ydin on 14–15 prosenttia.

Tämä on nähty syynä sille, että puolue on pehmennellyt kantojaan varsinkin leikkauksista viime aikoina (siirryt toiseen palveluun).

Ikävien leikkauslistojen esittely on poliittisesti vaarallista aikana, jolloin inflaatio kasvattaa kansalaisten jokapäiväisiä menoja nopeasti. Puolueella ei ole halua suututtaa nyt äänestäjiä, jotka ovat saattavat olla kahden vaiheilla puoluevalintansa kanssa.

Perussuomalaisten kannatus kasvaa

Perussuomalaiset on aiemmissa vaaleissa onnistunut kannatushuipun ajoituksen kanssa. Edellisessä eduskuntavaaleissa puolue teki historiallisen tempun, kun se sai toiseksi eniten ääniä vain kaksi vuotta puolueen hajoamisen jälkeen.

Puolueen kannatus on nyt kasvanut trendinomaisesti aina alkuvuodesta lähtien. Vielä maaliskuussa puoluetta kannatti 13,6 prosenttia suomalaisista, ja nyt kannatus on yli 17 prosenttia.

Puolue on viime aikoina keskittynyt kritisoimaan hallitusta “hidastelusta” venäläisten turistiviisumien mitätöimisessä ja toiminnasta Uniper-neuvotteluissa.

Kannatuksen nousu ei kuitenkaan välttämättä ole syntynyt viisumilinjausten ja Uniper-kauppojen kritisoimisesta. Puolueen kannatuslisä on tullut keskustasta, jonka ministerit eivät ole olleet näissä aiheissa kritiikin tulilinjalla.

Keskustan kannalta huolestuttavaa on se, että puolue pystyy pitämään edellisvaalien äänestäjistä heikommin kiinni kuin muut kärkipuolueet. Puolueelta onkin odotettavissa lisää keskustalaisia linjauksia, joilla se pyrkii kirkastamaan kuvaansa maaseudun ja perheiden etujen ajajana.

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit keskustella siitä 7.10.2022 kello 23:een asti.

Korjattu kello 7.55. Eduskuntavaaleihin on noin kuusi kuukautta, ei seitsemän kuukautta.

Lue lisää:

Eduskunta hyväksyi kiistellyn potilasturvallisuuslain äänin 109–38 – katso, miten kansanedustajasi äänesti

Analyysi: Kokoomus valmistautuu täyttä häkää hallitusvastuuseen ja välttelee virheitä – puolueesta voi tulla itsensä pahin vihollinen

Suosittelemme sinulle