Hyppää sisältöön

Venäläiset ja valkovenäläiset takaisin nyrkkeilykisoihin – järkyttyneet ruotsalaiset ilmoittivat jo boikotoivansa, Suomen liitolla pohdinnat käynnissä

Kansainvälisen nyrkkeilyliiton puheenjohtajana toimii Umar Kremlev, jolla on yhteyksiä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Umar Kremlev.
Kansainvälisen nyrkkeilyliiton puheenjohtaja Umar Kremlev on ajanut aktiivisesti venäläisten ja valkovenäläisten nyrkkeilijöiden paluuta kilpakehiin. Kuva: Imago Images / Newspix / All Over Press
Anu Karttunen,
Petri Hänninen,
STT Urheilu

Kansainvälisen nyrkkeilyliiton IBA:n hallitus kumosi keskiviikkona Venäjän ja Valko-Venäjän sulun lajin kilpailutoiminnasta. Maiden kilpailuoikeudet palautetaan välittömästi.

Liitto perusteli päätöstään urheilijoiden yhtäläisillä oikeuksilla, toimintansa itsenäisyydellä sekä pyrkimyksellä pitää politiikka ja urheilu erillään. Venäläiset ja valkovenäläiset saavat kilpailla oman lippunsa alla ja heille soitetaan oman maan kansallishymni, mikäli he voittavat kultamitaleja.

IBA:n puheenjohtajana toimii venäläinen Umar Kremlev. Hän on aiemmin vedonnut Kansainväliseen olympiakomiteaan (KOK) ja eri lajiliittoihin, jotta venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat pääsisivät edustamaan maitaan kansainvälisissä urheilukilpailuissa.

Syyskuussa nelivuotiselle jatkokaudelle valittu Kremlev on toiminut liiton puheenjohtajana vuodesta 2020 lähtien, ja hänellä on yhteyksiä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Nyrkkeilyn status olympialajina on ollut uhattuna jo pidempään. KOK sulki IBA:n Tokion 2021 olympialaisista ja järjesti kisojen nyrkkeilyn poikkeuksellisesti itse.

"Tämä on skandaali"

Suomen nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine myönsi, että päätös oli odotettu IBA:n viimeaikaisten toimien ja päätösten perusteella.

Lue lisää: Kohutun venäläisen johtama nyrkkeilyn kattojärjestö hyllytti ensin Ukrainan liiton ja vaatii nyt venäläisiä takaisin kilpailuihin – KOK tutkii

– Surkea päätös, Laine totesi Yle Urheilulle.

– Kyllä tämä on vakava isku nyrkkeilyn olympiahaaveille Los Angelesissa 2028. Jo se on vaatinut toimenpiteitä ja tällaiset toimenpiteet eivät paranna mahdollisuuksia.

Ruotsin nyrkkeilyliiton puheenjohtaja Per-Axel Sjöholm oli IBA:n päätöksestä järkyttynyt. Sjöholm kertoi SVT:lle (siirryt toiseen palveluun) ajattelevansa asiasta niin kuin suurin osa järkevistä ihmisistä ajattelee.

– Tämä on skandaali, eikä totta. Tätä on täysin mahdotonta hyväksyä, Sjöholm sanoi SVT:lle.

Sjöholm uskoo, että IBA:n päätös jakaa nyrkkeilymaailmaa entisestään. Ruotsi ei aio osallistua turnauksiin, joissa on venäläisiä ja valkovenäläisiä nyrkkeilijöitä. Sjöholmin mukaan myös useat Länsi-Euroopan maat ovat samoilla linjoilla.

Suomen nyrkkeilyliiton hallituksella on keskiviikkona kokous, jossa IBA:n päätös on asialistalla.

Päivitys klo 16.32: Lisätty nyrkkeilyn uhattu status olympialajina.

Päivitys klo 17.52: Lisätty Marko Laineen ja Per-Axel Sjöholmin kommentit.

Päivitys klo 18.16: Otsikkoa päivitetty.

Lue myös:

Kohutun venäläisen johtama nyrkkeilyn kattojärjestö hyllytti ensin Ukrainan liiton ja vaatii nyt venäläisiä takaisin kilpailuihin – KOK tutkii

Suosittelemme sinulle