Hyppää sisältöön

"Vähissä ovat Suomessa ne urheilijat, jotka treenaavat enemmän ja kovempaa" – kuntoihme hakee huipputulosta Havaijilla, naisissa iso pettymys

Triathlonin ironman-kilpailun naisten ja miesten sarjoissa on selkeät ennakkosuosikit: Sveitsin Daniela Ryf on naisten viisinkertainen maailmanmestari, Norjan Kristian Blummenfelt on lajin ME-mies ja olympiavoittaja.

Triathlonisti Henrik Goesch saapuu maaliin Joroisten Finntriathlon-kisassa. Arkistokuva vuodelta 2019. Kuva: IRONMAN Finland

Koronapandemia piti maailman parhaat triathlonistit poissa Havaijilla sijaitsevasta Konan kaupungista kolmen vuoden ajan.

Nyt Kona kuhisee taas elämää. Triathlonistit ovat jo parin viikon ajan olleet sopeutumassa oloihin ja h-hetki lähenee. Naisten MM-startti on Suomen aikaa torstaina illalla ja miehet lähtevät matkaan lauantai-iltana.

Täyden matkan ironman-kisassa uidaan avovedessä 3,8 kilometriä, pyöräillään 180 kilometriä ja juostaan lopuksi maraton eli 42,195 kilometriä.

Viidesti MM-kisannut Mika Luoto luonnehtii Havaijin kisaa raskaaksi, mutta myös tunnelmaltaan ainutkertaiseksi: kaikki lajin parhaat virittävät kuntonsa terävimmilleen juuri Havaijille. Luoto sijoittui parhaimmillaan MM-kisassa upeasti kahdeksanneksi.

Luodon valmentama Henrik Goesch valmistautuu elämänsä ensimmäiseen Havaijin-kisaan. Luoto itse jäi Suomeen ja Turkuun, mutta on ollut puhelinyhteydessä suojattiinsa.

27-vuotias Goesch on lajin suuri lupaus. Vuosi sitten hän veti ensimmäisenä suomalaisena täyden matkan triathlon-kisan läpi alle kahdeksan tunnin.

– Hän on todella kova ja määrätietoinen treenaamaan. Vähissä ovat Suomessa ne urheilijat, jotka treenaavat enemmän ja kovempaa, Luoto sanoo.

Luodon mukaan Goeschin valtti on tasaisuus. Jos joku muita parempi laji pitää valita, se on maratonjuoksu, jossa jyvät erotetaan akanoista.

Kesällä Goesch kävi Puolassa läpi kaksi puolimatkan kisaa. Sen jälkeen hän ei lähtenyt leirille, vaan jäi viimeistelyjaksolle tuttuihin kotimaisemiin.

Luoto kertoo Goeschin sopeutuneen hyvin Tyynen valtameren ilmastoon. Lämpötila on 30 asteen tuntumassa ja ennuste lupaa lauantaille ajoittaisia ukkossäitä.

Kova tuuli vaikeuttaa pyöräilyosuutta

Urheilijat aloittavat triathlonin uintiosuuden Konan edustalla Kailuanlahdella. Vesi on uima-altaan lämpöistä, joten märkäpukua ei tarvita ja suolainen merivesi kelluttaa. Mainingit ovat aamulla yleensä leppoisia.

Päivän mittaan tuulet nousevat ja se tekee pyöräilyosuudesta raastavan. Kääntöpaikalta takaisin Konaan tuuli tuppaa olemaan vastainen ja suomalaisen mittapuun mukaan liki myrskyinen. Tuulten takia pyörien vanteissa käytettävät levykiekot on kielletty.

Triathlonin päättävä maratonjuoksu ottaa kilpailijoista loputkin mehut irti. Kosteus nousee, laavakentät hohkavat kuumaa ja reitin loivat, mutta pitkät nousut, viimeistelevät työn.

– Havaijilla on nähty pahoja sippaamisia, joita muualla ei juuri nähdä. Väsyneimmät ovat kontanneet maaliin, Luoto kertoo.

Tankkaaminen kisassa onkin erityisen tarkkaa puuhaa. Pyörälenkin varrella huoltopisteitä on 15 kilometrin, maratonilla vajaan parin kilometrin välein. Luoto kertoo, että erilaisia nesteitä pitää juoda litran verran tunnissa eli koko kisan aikana lähes ämpärillinen.

Heini Hartikainen osallistui Ironman Kuopio-Tahko -kisaan viime vuonna. Kuva: IRONMAN Finland

Mahdollisuuksia kärjen tuntumaan

Luoto sanoo, että monen triathlonistin ensimmäinen reissu Havaijille menee kovien olojen vuoksi oppivelkojen maksuun. Hän ei pidä silti mahdottomana, että Goesch pääsisi 20 parhaan joukkoon.

– Se olisi ensikertalaiselle tosi kova tulos. Hänet on rankattu 50:n paikkeille, koska hänellä on vain muutama täysmatkan kisa alla. Potentiaalia on selkeästi parempaan, jos vain tulee onnistunut kisa, Luoto sanoo.

Heini Hartikaisen oli tarkoitus kisata naisten pro-sarjassa, mutta hän sai Konalla positiivisen koronavirustestin tuloksen.

Hartikainen kertoo Instagram-tilillään (siirryt toiseen palveluun) olleensa "ehkä ärsyttävänkin varovainen", kun hän on vältellyt ironman-kisan ennakkotapahtumia, ihmismassoja ja pitänyt kasvomaskia. Samalla muut Havaijilla ovat eläneet kuin koronapandemiaa ei enää olisikaan, Hartikainen arvioi.

– En ole ollut sairaana kolmeen vuoteen, ja sitten muutamaa päivää ennen isoa kisaa sain koronan, Hartikainen kirjoittaa.

Valmentaja Luoto ehti jo ennustaa, että Hartikainen voisi yltää kärjen tuntumaan, jos kaikki naksahtaa kohdalleen. Hartikainen on 37-vuotias ja kisannut ammattilaissarjassa vasta muutaman vuoden, mutta nousu on ollut nopeaa. Havaijilta Hartikainen on jo hakenut kokemusta ikäsarjassa.

– Keskityn jälleen, kun virus on poistunut minusta. Olen todennäköisesti jonkin toisen ironman-kisan lähtöviivalla vielä tänä vuonna, Hartikainen kirjoittaa.

Ennakkosuosikit selvillä

Sekä naisten että miesten sarjassa on selkeä ennakkosuosikki.

Sveitsin Daniela Ryf on viisinkertainen maailmanmestari ja on 35-vuotiaana edelleen kovassa iskussa. Häntä haastavat Saksan Anne Haug ja Laura Philipp, Ison-Britannian Lucy Charles-Barclay sekä Australian Sarah Crowley.

Miesten sarjan tämän hetken valtias on Norjan Kristian Blummenfelt. Pitkän matkan triathlon-kisoissa puhjetaan kukkaan vasta hieman myöhemmällä iällä, mutta Blummenfelt on 28-vuotiaana jo olympiavoittaja, maailmanmestari ja ME-ajan haltija.

– Hänkään ei ole monta täysmatkaa tehnyt, mutta ne ovat olleet järkyttävän kovia suorituksia. Hän on ehdoton ykkössuosikki. Toinen norjalainen, Gustav Iden, on ollut puolimatkalla jopa Blummenfeltiä parempi. Tulee mielenkiintoinen kisa heidän välillään, Luoto sanoo.

Norja on siis hurja tässäkin lajissa. Viikinkien takana maailman kovakuntoisimman miehen titteliä kärkkyvät Kanadan Lionel Sanders ja Yhdysvaltain Tim O’Donnell.

Lue myös:

Salibandyvalmentaja huomasi Juuso Honkasessa jotain poikkeuksellista – nyt 19-vuotias sisupussi valmistautuu triathlonin MM-kisoihin

Henrik Goesch alitti Pauli Kiurun Ironman-ennätyksen

Vuoden 2023 triathlonin MM-kisat Lahteen

Suosittelemme sinulle