Hyppää sisältöön

Marimekosta ja Kalevala Korusta tuttu muotitaiteilija Marja Suna on kuollut

Marja Suna loi merkittävän uran ja työskenteli suunnittelijana useissa suomalaisyrityksissä. 

Marja Suna oli monipuolinen suunnittelija, joka käytti töissään myös paperia, lasia ja metallia. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Taiteilija, vaatetussuunnittelija ja muotoilija Marja Suna kuoli 88-vuotiaana Helsingissä tiistaina.

Suna teki vuosikymmeniä kestäneen uran suunnittelijana. Parhaiten hänet tunnetaan suunnittelemistaan Marimekon vaatteista sekä Kalevala Korun koruista.

Suna sai työstään useita palkintoja ja tunnustuksia.

Hänelle myönnettiin Valtion taideteollisuuspalkinto vuonna 1979 ja hänet valittiin Vuoden muotitaiteilijaksi vuonna 1998.

Marja Suna sai myös yli 50-vuotisesta muotoilijanurastaan Kaj Franck -muotoilupalkinnon.

Taideteollisen korkeakoulun kunniajäseneksi hänet kutsuttiin samana vuonna 2010.

Marja Sunalle koru oli osa pukeutumista

Helsingissä vuonna 1934 syntynyt Marja Suna varttui taiteilijaperheessä. Hänen isänsä oli taidemaalari Aarre Heinonen ja äitinsä kirjailija ja oopperalaulaja Tuomi Elmgren-Heinonen.

Suna halusi jo lapsesta saakka taiteilijaksi, mutta hänen isänsä ei hyväksynyt tyttärensä toiveammattia. Isä piti vapaaksi taiteilijaksi ryhtymistä haihatteluna.

Sunan isä ehdotti opinahjoksi Taideteollista oppilaitosta, jonne perustettiin samoihin aikoihin muotiosasto. Suna opiskeli muotitaidetta Taideteollisessa oppilaitoksessa 1951–1954 sekä myöhemmin opetti koulussa.

Opintojensa jälkeen Suna loi merkittävän uran suomalaisessa valmisvaateteollisuudessa. Hän suunnitteli vaatteita, koruja, kenkiä ja nappeja useille yrityksille, kuten Silolle, Herralalle, Kestilälle, Turolle, Piiroselle ja Luhdalle.

Muotitaiteilijana Suna oli sitä mieltä, että koru on tärkeä osa pukeutumista. Hän suunnitteli Kalevala Korussa muun muassa Lumikukka-korusarjan, josta tuli myyntimenestys.

Pisimpään Marja Suna työskenteli Marimekossa, mistä hän jäi eläkkeelle vuonna 2003.

Marja Sunan viimeisimpiä menestyksiä on Kalevala Korulle suunniteltu Lumikukka. Kuva: Kalevala Koru Oy

Lue myös: Koru- ja vaatesuunnittelija Marja Sunalta käy myös lasin muotoilu

Suosittelemme sinulle