Hyppää sisältöön

Jouko Myrrän paljastus shokkipotkujen kulisseista näytti huippu-urheilun raa'an puolen – Ismo Lehkonen ihmetteli tapaa, jolla Ilves sulki oven

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen painottaa, että valmentajan vaihtuessa työrauha on joukkueelle kaikki kaikessa. Jouko Myrrä olisi hänen mielestään kuitenkin ansainnut jäähyväiset pitkäaikaisen joukkueensa kanssa.

Jouko Myrrä jäätreeneissä. Kuva: Miikka Varila / Yle

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen tuntee Jouko Myrrän jo hänen peliajoista (1993–2003) lähtien.

Ilveksen organisaatiossa 13 vuotta valmennushommissa kaikkiaan toiminut Myrrä sai kylmät potkut keskiviikkoaamuna.

– Meinasin lentää sohvalta persuksilleni, kun katsoin uutista teksti-tv:stä. Se oli minulle shokki, Lehkonen kuvaili.

Lehkonen oli järkyttynyt potkuista, koska tylyn kengän kuvan takalistoilleen saanut Myrrä oli viimeisen päälle seuran mies. Ilves-logo merkitsi valmentajalle niin paljon.

– Olen seurannut hänen valmentajanuraansa ihan siitä lähtien, kun hän alkoi ohjata intohimoisesti Ilveksen nuoria alkuja jääkiekon polulle. Sitä kautta hän kiinnostui valmentamisesta enemmän ja oli tosi pitkään Ilveksen putkessa.

A-junioreiden luotsaamisen jälkeen Myrrä oli kuusi viime vuotta Ilveksen miesten joukkueen mukana.

– Itse kun olen ollut 50 vuotta jääkiekon parissa, sen olen ainakin oppinut, ettei koskaan pitäisi luopua hyvästä miehestä. Kun luopuu yhdestä hyvästä miehestä, kysymys kuuluu, miten pystyy sen korvaamaan. Vaikka Antti Pennanen tulikin tilalle, niin nyt heitettiin työteliäs ja lojaali mies kilometritehtaalle. Ja tuskin hän palaa enää koskaan Ilvekseen, lisää Lehkonen.

Antti Pennanen on Ilveksen uusi päävalmentaja. Kuva: Pasi Mennander / Finlands ishockeyförbund

Valmentajan oltava valmis hännystelemään seurajohtoa

Lehkonen nostaa esille seikan, että mikäli valmentajalla ei ole hyvät suhteet seurajohtoon, asema ei ole välttämättä aina niin vakaa, miltä ulospäin ehkä näyttäisi.

– Seurajohdon pitäisi ymmärtää, että valmentajan homma on touhuta pelaajien kanssa, eikä nuoleskella seurajohdon persuksia. Koko ajan pitäisi lääkitä ja seurustella johdon kanssa. Tätä on nähty paljon Keski-Euroopassakin.

– Kaikki aika, minkä joutuu laittamaan toimiston puolelle ja eri kissanristiäisiin, on aina pois valmennuksesta, pelaajilta ja perheeltä.

Lehkonen on itse saanut kahdesti valmentajapotkut sarjakakkosen asemasta huolimatta, HIFK:sta ja KooKoosta. Hän muistutti, että Myrrä toi Ilveksen jo viime vuonna mitalikantaan, ensimmäistä kertaa 21 vuoteen.

– Uskallan sanoa 99 prosentin varmuudella, ettei SM-liigatasolla sarjakärjen valmentaja ole saanut aiemmin potkuja. En muista tällaista tapausta edes Euroopan tai muiden ammattisarjojen tasolta.

Ilves pääsi juhlimaan viime keväänä SM-mitalia yli 20 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Myrrä joutui pakkaamaan tavaransa, eikä Ilveksen urheilujohto antanut hänen edes tavata joukkuetta.

– Jääkiekkomaailmassa olen tormännyt laidasta laitaan myös siihen, ettei valmentajan anneta enää hyvästellä joukkuetta. Ei se ole ennenkuulumatonta. Kun (valmentajan) ulostaminen tapahtuu, joukkueelle halutaan aina antaa työrauha.

– Mutta tuon Myrrän putken jälkeen olisin kuitenkin luullut, että hän saa hyvästellä joukkueen. Myrrän kohdalla kun ei puhuta mistään projektivalmentajasta, ihmettelee Lehkonen.

Lehkonen tietää, että urheilujohto ajattelee ennen muuta bisnestä. Niin myös Ilveksen tapauksessa.

– Heidän visionsa purkautuvat yleensä siihen, että siellä on Graalin malja odottamassa ja että pelataan niin laadukasta peliä, jolla voitetaan kaikki. Kolikon toinen puoli urheilussa on aina, että mitä jos se meneekin entistä huonommaksi?

Jouko Myrrä kommentoi saamiaan potkuja.

Ilves-johdolla valtava menestysnälkä

– Menestysnälkä Ilveksen johdossa on valtava. He haluavat päästä heittämällä uuden Tampereen areenan kuninkaaksi ja ajaa Tapparan ohi, paaluttaa Lehkonen.

Lehkonen muistutti, että Ilves on pelannut voittavaa lätkää, vaikka peli ei ole ollut vielä uomissaan. Asiantuntijan mukaan millään huippuryhmällä peli ei ole syksyllä kuosissa – ei edes takavuosien mahti-Tapparalla.

– Enemmän olisin huolissani siitä, jos kaikki menisi kuin tanssi tässä vaiheessa. Valmentajan silmin on aina hyvä, että on korjattavaa, mutta silti pystyy pelaamaan voittavaa jääkiekkoa.

Yksi mies on kuitenkin helppo korvata ammattilaissarjoissa. Niin myös Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalon mielestä.

– Aika paljon olen mentoroinut alan ihmisiä ja usein todennut potkujen jälkeen, että tervetuloa jääkiekon maailmaan. Ainahan potkut syövät rotan lailla, mutta niin se vain menee, että mistään muualta (valmentaja) ei voi saada tällaisia kokemuksia, sanoo Lehkonen sarkastisesti.

Ilves pelaa seuraavan ottelunsa perjantaina. Tuolloin puikoissa on uusi päävalmentaja Antti Pennanen ja vastassa Tappara.

Lehkonen kommentoi Myrrän potkuja keskiviikkona Yle Puheen Jääkiekkokierroksella. Ilmari Pitkänen haastattelee.

Lue myös

Kommentti: Ilves teki ennenkuulumattoman tempun Jouko Myrrälle – röyhkeän päätöksen takana on kaksi syytä

Voittopelin jälkeisenä aamuna tuli potkut – näin Jouko Myrrä kommentoi sarjan kärkeen nousseesta Ilveksestä saamiaan yllätyspotkuja

Yllätyspotkut: SM-liigaa johtava Ilves vaihtaa päävalmentajaa lennosta

Suosittelemme sinulle