Hyppää sisältöön

Helsingin ylimmän johdon muistiot halutaan julki kaikille – vihreiden Otso Kivekäs: "Demokratiaan kuuluu päätösten julkisuus"

Aloitteen muistioiden julkistamisesta teki RKP:n varavaltuutettu Petrus Pennanen. Uudistuksen valmistelu jatkuu kaupunginhallituksessa valtuuston tahdon pohjalta. 

Helsingin kaupunginvaltuusto haluaa kaupungin johtoryhmän kokousmuistiot julki. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin kaupunginvaltuusto haluaa kaupungin johtoryhmän kokousmuistiot julki kaikille kaupunkilaisille. Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli RKP:n varavaltuutettu Petrus Pennasen valtuustoaloitetta keskiviikkona.

Kaupunginhallitus jatkaa uudistuksen valmistelua valtuuston tahdon pohjalta

Vihreiden Otso Kivekkään mukaan muistioiden laajempi julkaiseminen lisäisi demokratiaa, koska näin kaupunkilaiset voisivat tutustua päätöksentekoon paremmin alusta saakka.

– Helsinki on demokraattisesti johdettu kaupunki ja demokratiaan kuuluu päätösten julkisuus. Silloin on luontevaa, että myös johtoryhmän muistiot ovat julkisia. Ei ole mitään erityistä syytä, miksi ne eivät olisi, Kivekäs sanoo.

Muistiot julkaistaan nyt vain työntekijöille

Johto­ryhmän muistiot julkaistaan nykyisellään vain Helsingin kaupungin työntekijöille. Uudistuksen toteutuessa kaupungin johtoryhmän kokousmuistiot julkaistaisiin kaikille kaupunkilaisille verkkoon.

Helsingin johtoryhmä muodostuu muun muassa kaupunginkanslian virkamiehistä, toimialajohtajista ja poliittisista pormestareista. Ylimmän johdon kokouksissa valmistellaan ja pohjataan kaupungin isoja päätöksiä ja hankintoja.

Esimerkiksi kaupunginhallituksen ja eri lautakuntien kokoukset ovat yleisöltä suljettuja. Kaupunkilaisille tiedotetaan tehdyistä päätöksistä.

Uudistuksen tarpeellisuus jakaa mielipiteitä

Uudistuksen tarpellisuus jakoi näkemyksiä keskiviikkona valtuustosalissa. Kokoomuksen Atte Kaleva sanoo, että työhön liittyvän operatiivisen viestinnän laajempi avaaminen tuskin toisi suurta lisäarvoa kaupunkilaisille.

– Kannatan julkisuutta ja avoimuutta sinänsä, mutta nämä muistiot ja ne asiakirjat, joista nyt puhutaan, ovat Helsingin kaupunkikonsernin sisäisiä. Ne on tarkoitettu kaupungin työntekijöille, Kaleva sanoo.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma kertoo olevansa samoilla linjoilla Kalevan kanssa siinä, että puhtaasti työhön liittyvän operatiivisen tiedon jakaminen ei ehkä maksa vaivaa. Heinäluoman mukaan laajan avoimuuden merkitys ja tärkeys päätöksenteossa on sanomattakin selvää.

– Uudistukseen hupeneville resursseille löytyisi varmasti käyttöä muualla. Tiedothan ovat jo nyt julkisia ja asiakirjatkin saa tietopyynnöllä, Heinäluoma selventää.

SDP:n Heinäluoma suomii Vartiaista

Heinäluoma sanoo olevansa enemmän huolissaan meneillään olevien budjettineuvottelujen avoimuudesta. Hän suomii pormestari Juhana Vartiaista (kok.) siitä, että vaikka ensi vuotta koskevat helsinkiläisten elämään vaikuttavat budjettineuvottelut ovat jo täydessä käynnissä, poliittisilla ryhmillä ei ole vieläkään pormestarin toimesta käytössä virkamiesvalmistelussa ollutta budjettipohjaa.

RKP:n valtuutettu Marcus Rantala kertoo pitävänsä valtuustossa keskiviikkoiltana käsitellyn Petrus Pennasen aloitteen etenemistä erittäin tärkeänä askeleena.

– Mielestäni kaikki, mikä vahvistaa demokraattista tunnetta ja luo läpinäkyvyyttä, on kannatettavaa ja tärkeää, Rantala summaa.

Suosittelemme sinulle