Hyppää sisältöön

Shakin suurmestarin epäillään huijanneen jopa yli sadassa ottelussa – 19-vuotias vakuuttaa syyttömyyttään ja lupaa pelata vaikka alasti

Shakkisivusto Chess.comin selvityksen mukaan shakkimestari Hans Niemann on huijannut verkkopeleissä toistuvasti. Niemann on tunnustanut huijanneensa nuorempana verkkopeleissä kahdesti.

Shakin huipulla kytee merkittävä kiista.
Shakin huipulla kytee merkittävä kiista.

Shakin suurmestarin, 19-vuotiaan Hans Niemannin uskotaan huijanneen jopa yli sadassa verkkopeliottelussa.

Shakin hallitseva maailmanmestari, norjalainen Magnus Carlsen, 31, on syyttänyt Niemannia petoksesta.

Carlsen totesi syyskuun alussa, ettei suostu enää pelaamaan Niemannia vastaan.

Carlsenin mukaan Niemannin pelikäytös oli tuolloin epätyypillisen rentoa jopa pelin kriittisillä hetkillä, ja hän pystyi samalla tekemään siirtoja, joihin vain huippupelaajat pystyvät, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Shakkisivusto Chess.comin 72-sivuinen raportti julkaistiin tällä viikolla. Sivuston selvitys (siirryt toiseen palveluun)antaa synkän kuvan Niemannin verkkopelihistoriasta.

– Hans on todennäköisesti huijannut yli sadassa verkkopelissä, mukaan lukien useassa rahapalkintoja sisältäneessä turnauksessa, selvityksessä todetaan.

Selvityksen mukaan tuoreimmat huijaukset olisivat vuodelta 2020.

Myös kansainvälinen shakkiliitto ilmoitti syyskuun lopussa aloittavansa tutkinnan petossyytöksistä.

Norjalainen shakin maailmanmestari Magnus Carlsen on syyttänyt Hans Niemannia huijaamisesta verkkopeleissä. Kuva: Olaf Kraak / EPA

Niemann on tunnustanut huijanneensa nuorempana verkkopeleissä kahdesti, mutta hän kiistää huijanneensa koskaan kasvokkain pelatuissa otteluissa.

Keskiviikkona Yhdysvaltain shakkimestaruuskilpailuissa (siirryt toiseen palveluun) saamansa otteluvoiton jälkeen Niemann kommentoi kohua vielä sanomalla, että hänen juuri voittamansa peli "puhui puolestaan ja osoitti, millainen shakinpelaaja olen".

– En aio perääntyä, vaan aion pelata parhaani mukaan paineista huolimatta, hän lisäsi.

Niemann sanoo olevansa valmis pelaamaan vaikka alasti, jos sen katsotaan olevan tarpeen.

Chess.com on yhdistymässä Magnus Carlsenin perustaman Play Magnus Groupin kanssa. Osa tapauksen seuraajista ei ole pitänyt Chess.comia riittävän puolueettomana tahona teettämään ja julkaisemaan tutkimusta Niemannin väitetystä huijaamisesta. Chess.com on kuitenkin kiistänyt, että Carlsen olisi ollut osallisena Niemann-selvityksessä.

Shakin suurmestarin titteli on tällä hetkellä lähes 2 000:lla shakinpelaajalla.

Lähteenä uutisessa on käytetty myös The Guardiania (siirryt toiseen palveluun).

Mitä ajatuksia artikkeli sinussa herättää? Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.

Lue myös:

Suomessa lapsena asunut norjalainen shakkinero juhli taas MM-titteliä – Magnus Carlsen vankisti asemaansa kaikkien aikojen parhaana

Monet löysivät shakin Netflixistä, mutta buumi on kytenyt koronapandemian alusta saakka – Suomen Shakkiliitossa villitys ei vielä näy

Suosittelemme sinulle