Hyppää sisältöön

Inflaatio pompautti Suomen ulkomaankaupan arvoa – Teknologiateollisuus: Myös viennin määrä on kasvanut

Tullin ennakkotilaston mukaan Suomen viennin arvo oli elokuussa kovassa kasvussa ja tuonti kasvoi vieläkin enemmän. Tuonnin arvoa kasvatti erityisesti energian hinnan nousu.

Tullin ennakkotietojen mukaan tavaroiden viennin ja tuonnin arvon kasvu jatkui elokuussa. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Energian raju kallistuminen ja yleinen hintojen nousu näkyvät selvästi Suomen ulkomaankauppaluvuissa.

Tullin ennakkotilaston mukaan energiatuotteiden tuonnin arvo kasvoi elokuussa vuodentakaisesta 112 prosenttia, ja myös viennin arvo 62 prosenttia.

Sähkökoneiden ja -laitteiden viennin arvo kasvoi 46 prosenttia, teollisuuden koneiden ja laitteiden 16 prosenttia, paperimassan 41 prosenttia ja paperin ja pahvin 32 prosenttia.

Viennin arvo oli 28,8 prosenttia suurempi kuin vuoden 2021 elokuussa, jolloin viennin arvo nousi 17,1 prosenttia. Tuonnin arvo nousi vuoden 2022 elokuussa 37,3 prosenttia vertailukuukaudesta ja oli lähes 7,9 miljardia euroa.

Tullin ulkomaankauppatilastossa viennin ja tuonnin arvoista ei ole poistettu inflaation vaikutusta. Hintojen nousu kasvattaa viennin ja tuonnin arvoja.

Kuukautta aiemmista, eli jo tarkentuneista heinäkuun luvuista käy kuitenkin ilmi, että viennin volyymi on laskenut.

Myös useamman kuukauden tarkastelu osoittaa, että viennin volyymi on noussut huomattavasti vähemmän kuin vientihinnat. Se tarkoittaa, että määrällisesti viennin kasvu ei ole yhtä suuri kuin nimellinen arvon nousu antaa ymmärtää.

Teknologiateollisuuden johtava ekonomisti Jukka Palokangas kuitenkin uskoo, että koko kasvu ei selity pelkällä hintojen nousulla.

– Kyllä siitä näkee läpi, että investointitavaroita valmistavassa teollisuudessa vahvat tilauskannat ovat mahdollistaneet tällaiset kasvuluvut, Palokangas sanoo.

Hän myös korostaa, että toisaalta teknologiateollisuuden tilauskannoissa on paljon myös palveluvientiä, mistä Tullin tavaratilastot eivät taas kerro mitään.

Tuodaan enemmän kuin viedään

Kauppatase oli elokuussa lähes 1,3 miljardia euroa alijäämäinen. Myös tässä on rajua kasvua, sillä vuoden 2021 elokuussa kauppatase oli 590 miljoonaa euroa alijäämäinen ja saman vuoden tammi-elokuussa 2,9miljardia euroa alijäämäinen. Kuluvan vuoden tammi-elokuussa alijäämää kertyi 8,9 miljardia euroa.

Elokuussa Ruotsi oli Suomen suurin vientimaa, mutta vuositasolla Saksa on yhä merkittävin kauppakumppani.

Elokuussa vienti Saksaan nousi 34,4 prosenttia ja Ruotsiin 15,1 prosenttia. Vienti Kiinaan kasvoi 30 prosenttia. Vienti Alankomaihin kasvoi 36,0 prosenttia ja vienti Yhdysvaltoihin 68,0 prosenttia.

Luvuista myös näkyy, että raakaöljyn tuonti on nostanut Norjan Suomen neljänneksi tärkeimmäksi tuontimaaksi. Sen edellä tuontimaat olivat suuruusjärjestyksessä Ruotsi, Saksa ja Kiina.

Suosittelemme sinulle