Hyppää sisältöön

WSJ: Ukraina on saanut vetäytyneiltä venäläisjoukoilta enemmän raskasta kalustoa kuin länsimaista

Venäläisjoukoilta jäänyt kalusto auttaa Ukrainaa etenemään vastahyökkäyksessään maan itäosassa. Länsimailta saadun kaluston kerrotaan kuitenkin olevan yleisesti parempaa.

Venäläisjoukkojen hylkäämät tankit seisoivat tien reunassa Kramatorskissa 1. lokakuuta 2022. Kuva: Juan Barreto / AFP

Venäjästä on yllättäen tullut laskennallisesti suurin raskaan sotakaluston toimittaja Ukrainalle. Venäläiskalusto auttaa nyt Ukrainaa etenemään vastahyökkäyksessään maan itäosassa.

Wall Street Journal -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) suurin osa Ukrainan ulkomailta saamasta raskaasta sotakalustosta on peräisin vetäytyneiltä venäläisjoukoilta.

Ukrainan joukkojen läpimurrot erityisesti Harkovan alueella noin kuukausi sitten jättivät runsaasti Venäjän sotakalustoa ukrainalaisten käsiin, lehti kirjoittaa. Venäläissotilaat ovat vetäytyessään joutuneet jättämään jälkeensä suuria määriä raskasta kalustoa ja tarvikevarastoja.

Avointen lähteiden tiedustelutiedon perusteella tehtyyn arvioon on laskettu myös Kiovan alueelle ja muualle Pohjois-Ukrainaan jätetty kalusto Venäjän vetäydyttyä alueelta viime keväänä.

Länsimailta saadun kaluston kerrotaan olevan kuitenkin yleisesti ottaen parempaa ja tarkempaa. Osa Venäjän joukkojen jättämästä kalustosta voidaan ottaa heti käyttöön, kun taas osa joudutaan korjaamaan. Pahoin vaurioitunut kalusto voidaan käyttää vain varaosina.

Wall Street Journalin mukaan Ukrainan joukkojen käsiin on päätynyt myös huomattavat määrät neuvostoliittolaisia tykistökranaatteja, jotka olivat jo lähes loppuneet Ukrainalta.

Venäläiskalusto auttaa Ukrainaa etenemään

Wall Street Journalin mukaan venäläisjoukoilta peräisin oleva kalusto auttaa Ukrainaa etenemään vastahyökkäyksessään maan itäosassa. Vetäytyvien venäläisjoukkojen jälkeensä jättämiä panssarivaunuja, haupitseja ja ammuksia käytetään nyt entisiä omistajiaan vastaan.

– Meillä on niin paljon sotasaalista, ettemme edes tiedä, mitä sillä tehdä. Aloitimme jalkaväkipataljoonana, mutta nyt meistä on tavallaan tulossa mekanisoitu taisteluosasto, erään ukrainalaisen pataljoonan varapäällikkö Ruslan Andriyko kertoi Wall Street Journalille.

Ukrainalaisyksiköiden kerrotaan pitävän itsellään pienempiä kaapattuja aseita ja ampumatarvikkeita, mutta suurikokoinen kalusto, kuten panssarivaunut ja tykistö, jaetaan yleensä uudelleen armeijan logistiikkakomennuskeskuksen kautta.

Videolla Ylen toimittaja Antti Kurra kertoo Venäjän tekemistä tuhoista Ukrainassa:

Toimittaja Antti Kurra Helsingin keskustassa.

Zelenskyi: Ukraina vallannut takaisin kolme kylää Hersonin alueella

Ukraina on saanut vallattua takaisin kolme kylää Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi päivittäisessä puheessaan keskiviikkoiltana (siirryt toiseen palveluun).

Zelenskyin mukaan kylät on vallattu venäläisjoukoilta takaisin edellisen vuorokauden aikana.

Ukrainan joukot ovat edenneet viime aikoina Hersonin ja Itä-Ukrainan Luhanskin alueella. Edellisessä iltapuheessaan Zelenskyi kertoi Ukrainan joukkojen vapauttaneen alkuviikon aikana jo suuren määrän kyliä ja kaupunkeja venäläisiltä.

Venäjän puolustusministeriön omista kartoistakin on näkynyt, että venäläisjoukot ovat menettäneet runsaasti alueita Ukrainassa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 7.10. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Yle seuraa Ukrainan tapahtumia

Suosittelemme sinulle