Hyppää sisältöön

Suomen uusi tuulivoimaennätys romahdutti sähkön hinnan – ja tänään ennätys rikotaan uudestaan

Tuulivoima heilauttaa sähkön hintoja ylös ja alas, mutta auttaa myös säästämään vesivoimaa talven kovimman sähköntarpeen hetkiin.

Kuva: Matias Väänänen / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Antti Parviala

Suomen tuulivoimatuotannon ennätys helähti rikki aamuyön pikkutunteina torstaina. Mutta ennätys uhkaa jäädä lyhytikäiseksi.

Tuotanto nousi aamulla 3 413 megawattiin, mutta Fingridin ennusteen mukaan jo huomenna tuotanto kasvaa entisestään ja nousee suurimmillaan yli 3 700 megawattiin.

Tuuliset päivät ovat pudottaneet myös sähkön hinnat pohjalukemiin – ja vähän sen alle.

Aamuyöllä sähkön pörssihinta kilowattitunnilta kävi lähes 0,1 senttiä miinuksella. Hinta painuu uudelleen miinukselle myöhään illalla. Koko päivän keskihinta on jäämässä runsaaseen 0,4 senttiin kilowattitunnilta. Vielä elokuussa pörssisähkön päivähinta oli yli 50 senttiä

Jopa sähkönmyyjä sanoo seuranneensa hyvillä mielin uutta tuotantoennätystä, vaikka se onkin romahduttanut hinnat.

– Mekin olemme panostaneet tuulivoimatuotantoon ja on hyvä että Suomessa tehdään ennätystä. Tästä hyötyy sekä myyjät että asiakkaat, sanoo Vattenfallin sähkömarkkina-asiantuntija Peter Strandberg.

Strandbergin mukaan sähköntuotannosta suuri osa myydään etukäteen futuurimarkkinoilla, joten päivittäiset hintavaihtelut eivät siihen vaikuta. Hintaheilahtelut tuntuvat kuitenkin siinä tuotannossa, joka myydään niin sanotuille spot-markkinoille.

– Tämä nolla-hintaiset tunnit eivät ole tietenkään kovin hyvä niille laitoksille, jotka myyvät suoraan markkinoille spot-hinnalla. Mutta ne tunnit kompensoituvat muina tunteina kun hinnat ovat korkeita, Strandberg laskee.

Sähkömarkkinoiden kristallipallo säröillä

Sähkön futuurimarkkinat ovat olleet suhteellisen luotettava sähkömarkkinoiden kristallipallo, mutta tänä vuonna futuurien kyky ennustaa tulevaa on ollut kehnoa.

Venäjän aloittama hyökkäyssota on hämmentänyt Euroopan energiamarkkinat perusteellisesti ja lisäksi tuulivoiman yleistyminen on kasvattanut sään vaikutusta sekä tuotantoon että kulutukseen.

Hintojen rajun nousun jälkeen futuurimarkkinoilla tehdään huomattavasti vähemmän kauppaa kuin ennen ja siksi futuurien hinnoista on entistä vaikeampaa päätellä markkinoiden tulevaa kehitystä.

– Johdannaismarkkinat eivät ole ennustaneet sähkön hinnan nousua kuluneen vuoden aikana, sanoo energiateollisuus ry:n johtaja Pekka Salomaa.

Tulevan talven sähkötoimituksia hinnoittelevat futuurit ovat viime päivinä halventuneet tuntuvasti. Tänään niiden hinnat olivatkin jälleen nousussa, joten kehityksestä on vaikea tehdä päätelmiä kovin pitkälle.

Futuurimarkkinoita on kuitenkin seurattava, koska parempaakaan mittaria tuleviin markkinoihin ei ole.

Tällä hetkellä tuo mittari kertoo, että tulevien, ensi talven sähköntoimitusten hinnat ovat laskeneet korkeimmalta muutaman viikon takaiselta tasoltaan.

Sen sijaan ensi vuoden talvi alkaa huolestuttaa.

– Nyt huolestuttaa talvi 2023-24, koska pelätään, että kaasuvarastoja ei saada enää täytettyä niin hyvin kuin nyt.

Tuuli säästää vesivoimaa pakkasille

Tuulivoiman yleistyminen saa hinnat heilahtelemaan sään vaihteluiden mukaan entistä enemmän. Mutta tuulivoimalla on kauskantoisempiakin vaikutuksia.

Tuulivoiman tuotannon ennätysten rikkominen auttaa säästämään vesivoimaloiden vesivarantoja. Tänä syksynä se onkin tarpeen.

Pohjoismaiden vesivoimatilanne on ollut huolestuttava. Viime viikolla vesivoimaloiden altaat olivat vain 70 prosenttisesti täysiä, kun tavallisesti tähän aikaan vuodesta niissä pitäisi olla vettä yli 80 prosenttia altaiden kapasiteetista.

– Tuulivoimatuotannon lisääntyminen tarkoittaa, että vesivoimaa voidaan säästää ajankohtiin, jolloin sitä tarvitaan kipeimmin, Salomaa sanoo.

Vattenfallin Strandberg toivoo, että tulevasta talvesta tulee tuulinen, vetinen ja lauha.

Silloin tuulivoima kattaa sähköntarvetta ja vesivoimaloiden patoluukut voidaan pitää pienemmällä. Sade puolestaan täyttää vesivoimaloiden altaita. Lauha keli pitää patoaltaat sulana ja vähentää myös sähkön kysyntää.

Oikaisu 6.10. klo 19.55. Korjattu megawattitunnit megawateiksi. Oikaisu 7.10. klo 10.41 korjattu sentit kymmenyksiksi.

Suosittelemme sinulle