Hyppää sisältöön

Suomen nyrkkeilijöiden kisamäärät romahtavat – lajiliitto toivoo Venäjää koskevaa boikottiaaltoa

Suomen nyrkkeilyliitto linjasi keskiviikkoiltana, etteivät suomalaiset osallistu samoihin kisoihin venäläisten tai valkovenäläisten kanssa. Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine uskoo, että suomalaisurheilijoille on vielä tiedossa ulkomaan kisoja.

Vilma Viitanen kehässä naisten 57-kiloisten sarjassa Tammer-turnauksessa tammikuussa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen nyrkkeilyliitto päätti keskiviikkoiltana (siirryt toiseen palveluun), etteivät suomalaiset osallistu kisatapahtumiin, joissa Venäjän tai Valko-Venäjän urheilijat saavat edustaa maataan.

Kansainvälinen nyrkkeilyliitto IBA on kertonut, että se sallii venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisen kansanvälisiin kisoihin Ukrainan sodasta huolimatta. Yleisesti kansainvälisessä urheilussa Venäjä ja Valko-Venäjä ovat ulkona, eivätkä pääse kisoihin.

Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine toivoo, että monet muut maat tekisivät saman päätöksen kuin Suomi. Liiton kokouksessa asiankäsittelyyn käytettiin useita puheenvuoroja.

– Keskustelu eteni hyvässä konsensuksessa ja pohdimme asiaa eri puolilta. Suurin harmi tässä on se, että nämä toimenpiteet osuvat nyt meidän urheilijoihin. Se on todella valitettavaa, Laine sanoo.

Hänen mukaansa päätös rajaa pois monia kilpailuita, joihin suomalaisnyrkkeilijät eivät nyt osallistu. Seuraava tärkeä tapahtuma on naisten EM-turnaus, joka käydään Montenegrossa 11.–23. lokakuuta. Suomalaiset eivät ole mukana, jos venäläiset tai valkovenäläiset kisaavat oman lippunsa alla.

Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Laine kertoo, että tällä hetkellä ei ole tiedossa kansainvälisiä kisoja, joihin ei Venäjän tai Valko-Venäjän urheilijoita päästettäisi.

– Yhdet kansainväliset kilpailut ovat EM-kisojen jälkeen tulossa, mutta siellä todennäköisesti on venäläisiä. Sinne ei käsittääkseni muutenkaan olisi ollut menossa suomalaisia.

Laine kuitenkin uskoo, että suomalaisille on vielä tiedossa ulkomaan kisoja.

– Varmasti on sellaisia maita, joissa on kansainvälisiä kilpailuita, mihin ei päästetä venäläisiä tai valkovenäläisiä.

Nyrkkeilyliitto on tiedottanut päätöksestään kansainvälistä lajiliittoa, Euroopan lajiliittoa ja Kansainvälistä olympiakomiteaa. Myös Suomen valtiojohdolle on kerrottu päätöksestä, Laine sanoo.

Päivitys 6.10. kello 13.25: Vaihdettu jutun pääkuva.

Lue myös:

Venäläiset ja valkovenäläiset takaisin nyrkkeilykisoihin – järkyttyneet ruotsalaiset ilmoittivat jo boikotoivansa, Suomen liitolla pohdinnat käynnissä

Kohutun venäläisen johtama nyrkkeilyn kattojärjestö hyllytti ensin Ukrainan liiton ja vaatii nyt venäläisiä takaisin kilpailuihin – KOK tutkii

Ruotsin urheilupomon Venäjä-kritiikki hiljennettiin tylysti tärkeässä kokouksessa – Suomen Leena Paavolainen seurasi hämmentävää näytelmää läheltä

Suosittelemme sinulle