Hyppää sisältöön

Krista Kiurun mielestä koronaviruksen rokotustilanne voisi olla parempikin – Ylisti äitiyttä: "Minunkin kohdallani tällainen ihme vielä kävi"

Kiuru on päässyt kahden muun ehdokkaan kanssa viimeiseen vaiheeseen Porin kaupunginjohtajan valinnassa. "Olen tosi mielellä liikkeellä Porin kaupunginjohtajaksi haussa."

Krista Kiuru toivoo selventäviä rokotusohjeita THL:ltä
Krista Kiuru toivoo selventäviä rokotusohjeita THL:ltä

Perhe- ja peruspalveluministeriksi palannut Krista Kiuru (sd.) arvioi, että koronaviruksen rokotustilanne "voisi olla parempikin". Kiuru toivoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta selventäviä ohjeita kansalaisille rokotuksiin.

Kiuru kertoi tiedotustilaisuudessaan kuinka hän oli itsekin oli miettinyt vanhempainvapaalla, että minkälaista rokotusta voi saada ja harkita. Kiurun huoli koski etenkin yli 65-vuotiaita.

– Otettaisiin vakavasti se, että niin monet suomalaiset rokotetta haluaisivat suojatakseen itseään tai läheisiään. Millä tavalla rokotepolitiikassa voidaan ottaa huomioon se, että me suojaudumme syksyä varten? Nyt on turha kolmatta kertaa sanoa, että ei huomattu varautua.

Krista Kiuru kertoi miettineensä keväällä, otettiinko koronaviruksen vuoksi noussut kuolleisuus huomioon käytännön toimissa. Kun alkuvuodesta rajoituksia purettiin, Kiuru sekä sosiaali- ja terveysministeriö olisivat purkaneet rajoituksia hitaammassa tahdissa kuin lopulta tapahtui.

Kiurun mukaan koronatilanne on taas muuttunut suhteessa loppukesään.

– Tuplaantunut koronapotilaiden määrä sairaalassa kertoo siitä, että syksylläkään ei ilman koronaa pystytä täysin elämään.

Ministeri ei kuitenkaan usko, että Suomessa jouduttaisiin tulevaisuudessa jälleen sulkutoimiin.

– Nykyinen virusvariantti on lievempi, mutta tartuttavampi. Tilanne on sairaaloiden kuormittavuuden vuoksi aika vakava, Kiuru arvioi.

Kiuru toimi perhe- ja peruspalveluministerinä, kun koronavirus vaivasi Suomea pahimmillaan. Kiuru oli hallituksessa merkittävässä roolissa päättämässä koronan vastaisista toimista.

Kiuru on "tosi mielellä" hakemassa kaupunginjohtajaksi

Tiedotustilaisuudessa Kiuru kertoi olevansa tosi mielellä liikkeellä haussa Porin kaupunginjohtajaksi.

Hän on päässyt viimeiselle valintakierrokselle yhdessä kahden muun ehdokkaan kanssa. Porin valtuusto valitsee kaupunginjohtajan 14. marraskuuta.

– Kysymys on kotikaupungistani. Tässä vanhempainvapaan aikana, kyllä se tuntuu ihmisestä hyvältä, kun illalla voi mennä nukkumaan ja tietää, että aamulla ei tarvitse aina lähteä.

Jos Kiurua ei valita kaupunginjohtajaksi, hän on valmis ehdolle eduskuntavaaleihin.

Krista Kiuru vieraili Ylen Ykkösaamussa lauantaina 21. marraskuuta 2020.
Krista Kiuru palasi perhe- ja peruspalveluministeriksi. Katso koko tiedotustilaisuuden tallenne. Kuva marraskuulta 2020, Kiuru saapuu Ylen Ykkösaamun vieraaksi.

Kiuru: Lähteekö hoitaja kymmenien kilometrien päähän töihin?

Vanhustenhoidon hoitajamitoitusta vahvasti ajanut perhe- ja peruspalveluministeri on tyytyväinen, että 0,7 hoitajan tavoite vanhusta kohti toteutuu ensi vuonna, vaikka viivästyneenä. Tavoite siirtyy huhtikuun alusta joulukuuhun 2023.

Kiuru kertoi keskustelleensa jatkuneen ministerikautensa ensimmäisen työtunnin aikana jo hoitajapulasta työntekijäjärjestöjen kanssa. Työlistalla on yhteydenotto myös työnantajajärjestöön "heti huomenna".

Ministerin mukaan lääkkeet hoitajapulan ratkaisemiseksi ovat palkkaus, työolot ja johtaminen. Ne on saatava kuntoon.

Krista Kiuru pohti myös, miten hoitajat sopeutuvat terveydenhoidon palvelujen keskittämiseen ja miten heitä voidaan motivoina.

– Sekin on tätä päivää. Mahtaako hoitaja, joka on polkupyörällä lähtenyt töihin, mahtaako hän lähteä kymmenien kilometrien päähän pirssillä isolle kirkolle.

Kiuru ylisti äitiyttä ja toivoi samaa muillekin

Tiedotustilaisuudessa Krista Kiuru palasi vielä lapsen saamiseen maaliskuussa. Lapsi, tytär on Kiurun ensimmäinen.

– Kyllä äitiys on tässä yhteiskunnassa hieno ihme. Se on kauneinta, mitä suomalaisille voi tapahtua, että saa olla jonkun lapsen isä tai äiti.

Kiuru koki olevansa etuoikeutettu äitiydestään.

– Olen iloinen, että minunkin kohdallani tällainen ihme vielä kävi.

Hän kertoi olevansa surullinen heidän puolesta, jotka eivät ole äitiyden tai isyyden ihmettä päässeet kokemaan.

Perhe- ja peruspalveluministerinä Krista Kiuru aikoi vielä selvittää uusia avauksia, joilla ihmisiä tuettaisiin heidän toivomaa lapsilukua kohti. Kyse olisi perhepolitiikan parantamisesta uusilla toimilla.

Aki Lindén sijaisti Krista Kiurua kahdeksan kuukautta

SDP:n kansanedustaja Krista Kiuru palasi perhevapaalta hallitukseen perhe- ja peruspalveluministeriksi. Kiurun ja häntä ministerinä sijaistaneen Aki Lindénin (sd.) ministerivaihdos oli torstaina iltapäivällä.

Aki Lindén sijaisti Kiurua ministerinä kahdeksan kuukautta, helmikuun alusta alkaen. Yksi Lindénin viimeisistä työtehtävistä oli järjestely vanhustenhoidon hoitajamitoituksen viimeisen vaiheen lykkäämiseksi.

Hoitotakuu eduskunnassa, hyvinvointialueet aloittamassa

Perhe- ja peruspalveluministerin työsaralta hoitotakuun kiristäminen on parhaillaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä.

Hoitotakuuta on tarkoitus kiristää porrastaen. Ensi vuoden syyskuun alusta perusterveydenhuollon avosairaanhoitoon tulisi päästä kahdessa viikossa hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen. Hoitotakuun aika lyhenee viikkoon marraskuussa 2024.

Nykyisin terveyskeskuksessa on päästävä hoitoon viimeistään kolmessa kuukaudessa.

Ensi vuoden alussa niin sanottu sote-uudistus tulee laajasti voimaan, kun uudet hyvinvoitialueet aloittavat työnsä. Sosiaali- ja terveydenhoito siirtyvät kunnilta hyvinvointialueiden hoidettavaksi ja valtion rahoittamaksi.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 7.10.2022 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Katso lisää:

Ylen tieto: Krista Kiuru palaa perhevapaalta ministeriksi torstaina

Krista Kiuru viimeiselle kierrokselle Porin kaupunginjohtajan valinnassa

Ministeri Krista Kiuru sai lapsen: "Kaikki meni hyvin, ja voimme hyvin"

Ministeri Lindén: Hoitajamitoituksen lopullista voimaantuloa lykätään joulukuuhun – Sarkomaa: Tämä ei riitä, tarvitaan toimia hoitajapulaan

Perhe- ja peruspalveluministeri vaihtui – Aki Lindén: Koronarajoitusten purkamisen voisi porrastaa sairaalahoidossa olevien mukaan

Suosittelemme sinulle