Hyppää sisältöön

Miksi Helmarit ei pelaa tässä maajoukkueikkunassa? Uusi päävalmentaja selviää pian – "Kiva nähdä, että kiinnostaa kansainvälisestikin"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan pestiin on ilmoittautunut myös ulkomaalaisia hakijoita, kertoo Palloliiton urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen.

-
Helmareiden seuraavat kilpailulliset ottelut ovat ensi syksynä. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Hinni Hirvonen

Jalkapallon naisten MM-jatkokarsinnat käynnistyivät torstaina kolmella ottelulla. Euroopan MM-jatkokarsinnoissa viimeisistä MM-kisalipuista pelaa yhdeksän maata, mutta myös muut maat hyödyntävät Fifan maajoukkueikkunaa leireilemällä ja pelaamalla harjoitusotteluita. Esimerkiksi kriisissä oleva Espanjan maajoukkue kohtaa tänä iltana Helmareiden lohkon voittaneen Ruotsin, mutta suurin osa päävalmentaja Jorge Vildaan tyytymättömistä runkopelaajista on sivussa.

MM-karsinnat lohkon kolmanteen sijaan päättänyt Suomen naisten jalkapallomaajoukkue ei kuitenkaan tässä maajoukkueikkunassa kokoonnu.

– Olemme jo viime syksynä rakentaneet toimintasuunnitelmamme ja budjettikokonaisuuden niin, että jos olemme playoffseissa, sinne olemme varautuneet myös taloudellisesti. Tässä tilanteessa tulemme pelaamaan marraskuussa, mutta emme lokakuussa, Palloliiton urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen kertoo.

Uusi valmentaja selviää lähiviikkoina

Helmareiden päävalmentajana vuodesta 2017 toiminut Anna Signeul sai lähteä heikosti sujuneiden EM-kisojen jälkeen, kun Suomi ei voittanut kovassa lohkossaan otteluakaan. Signeulin lähtöön vaikutti myös kisojen alla ilmi tullut kohu Signeulin johtamistavoista.

Väliaikaiseksi päävalmentajaksi vuoden loppuun asti voimassa olevalla sopimuksella nimitettiin Marko Saloranta, joka on toiminut vuosia nuorten maajoukkueiden päävalmentajana. Saloranta on toiminut myös Helmareiden päävalmentajana vuosina 2016–2017.

Irlanti–Suomi 1.9.2022. Marko Saloranta.
Marko Saloranta vastasi Helmareiden valmennuksesta syksyn MM-karsintaotteluissa. Kuva: PA Images / Getty Images

Salorannan sopimuksen yhteydessä Palloliitto kertoi kartoittavansa urheilutoimenjohtaja Tihisen johdolla vaihtoehtoja Helmareiden uudeksi päävalmentajaksi. Tällöin puheenjohtaja Ari Lahti arveli, että uudesta päävalmentajasta voitaisiin tiedottaa loppusyksystä.

Urheilutoimenjohtaja Tihisen mukaan uusi päävalmentaja selvinnee tulevien viikkojen aikana.

– Käsittelemme ensi viikolla hallituksen kokouksessa, miten tässä edetään. Tästä kuusi viikkoa eteenpäin voisi olla realistinen aikaväli, jonka aikana uusi päävalmentaja tuleville vuosille löytyy, Tihinen kertoo.

Tihisen mukaan Palloliitto on lähestynyt kiinnostavia ehdokkaita, mutta saanut myös yhteydenottoja.

– Olemme kartoittaneet paljon, mikä on tilanne markkinoilla, mitkä ovat profiilit, jotka meitä kiinnostavat, mutta meillekin on tullut ehdotuksia erilaisista kandidaateista ja kandidaatit ovat olleet myös meihin yhteydessä. On ollut kiva nähdä, että Helmareiden päävalmentajana toimiminen kiinnostaa kansainvälisestikin.

Onko Salorannan sopimuksen jatkaminen vuodenvaihteen jälkeen yhä vaihtoehto?

– Marko Saloranta on erinomainen vaihtoehto muiden joukossa. "Make" on varmasti yksi, joka on prosessissa mukana.

Ketkä ovat selviytyneet MM-kisoihin?

Jalkapallon MM-kisoihin paikkansa on varmistanut jo 27 maata. MM-debytantteja Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattavassa lopputurnauksessa ovat Marokko, Filippiinit, Vietnam ja Sambia.

Euroopan MM-jatkokarsinnoissa kahdesta paikasta MM-lopputurnaukseen kisaavat Portugali, Belgia, Wales, Bosnia-Hertsegovina, Skotlanti, Itävalta, Irlanti, Islanti ja Sveitsi.

Ensimmäisellä kierroksella Portugali tiputti Belgian 2–1-voitolla. Wales–Bosnia-Hertsegovina ja Skotlanti–Itävalta -otteluissa ratkaisu venyi jatko-otteluun, jonka päätteeksi Wales ja Skotlanti jatkoivat karsinnan toiseen vaiheeseen 1–0-voittojen turvin.

MM-jatkokarsintojen finaaleissa nähdään Portugali–Islanti, Skotlanti–Irlanti ja Sveitsi–Wales. Kaksi finaalien voittajaa etenee suoraan MM-kisoihin, yksi matkaa vuoden alussa pelattaviin koko maailman yhteisiin jatkokarsintoihin, joissa kymmenen maata kamppailevat kolmesta jäljellä olevasta kisalipusta.

Seuraavat kilpailulliset ottelut syksyllä

Naisten jalkapallomaajoukkueen seuraavat kilpailulliset ottelut ovat kalenterissa vasta ensi syksynä, kun EM-karsinnat käynnistyvät.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa onkin kaavaillut myös naisille Kansojen liigan kaltaista kilpailuformaattia, jotta kilpailullisten otteluiden määrä kasvaisi.

– Uskon, että Uefan pöydällä on myös Kansojen liigan malli ja että se nähdään muutaman vuoden sisällä naisten puolella, Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja kommentoi aiemmin tällä viikolla.

Jalkapallon naisten MM-kisat pelataan heinä-elokuussa 2023. Alkulohkot arvotaan 22. lokakuuta. Yle näyttää kisat kanavillaan.

Lue myös:

"Kilpailukartta on muutaman vuoden päästä ihan erilainen kuin nyt" – naiset ovat saamassa uuden seurajoukkuekilpailun ja muita uudistuksia

Ruotsin liigan tämän hetken paras pelaaja tulee Suomesta – asiantuntijat kertovat, mikä tekee Helmareiden aliarvostetuimmasta pelaajasta niin hyvän

Helsinki osallistuu naisten EM-jalkapallokisojen yhteishakuun Pohjoismaiden kanssa

Murskalukemin Ruotsille hävinneillä Helmareilla lohduton vuosi: "Pitää tehdä kunnon ryhtiliike"

Ruotsi möyhensi Suomen MM-karsintojen päätöksessä – Linda Sällströmiltä kovaa tekstiä murskatappion jälkeen

Nämä maat ovat varmistaneet paikkansa MM-kisoissa – yhdellä suomalaisella on vielä teoriassa mahdollisuus yltää kisoihin

Suosittelemme sinulle