Hyppää sisältöön

Suosittu lasten kuume- ja kipulääke loppui apteekeista

Lääkeyhtiön mukaan kipu- ja flunssalääkkeiden kysyntä on koronarajoitusten poistumisen jälkeen kasvanut nopeasti.

Lapsille suunnatut nestemäiset Buranan tulehduskipulääkkeet olivat torstaina loppu Lappeenrannan City-apteekista. Vahvempaa 40 milligramman valmistetta oli vielä jäljellä yksi kappale. Kuva: Helena Korpela / Yle
Helena Korpela

Suositut lasten kuume- ja kipulääkkeet ovat loppuneet apteekeista.

Esimerkiksi Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan apteekin hyllyssä on aukko lapsille tarkoitetun nestemäisen tulehduskipulääke Buranan kohdalla.

Hyllyssä on jäljellä vielä yksi 40 milligramman pakkaus, mutta molemmat miedommat, 20 milligramman valmisteet ovat loppu. Kaikki kolme valmistetta ovat loppu myös tukuista.

– Arvion mukaan niitä on saatavilla jälleen marraskuussa, kertoo apteekkari Veijo Viitasaari keskustan City-apteekista.

Samat itsehoitolääkkeenä käytettävät nestemäiset Buranat ovat loppu myös lappeenrantalaisesta Apteekki Saimaasta. Siellä 20 milligramman vahvuista lääkettä on myyty viimeksi elokuun alkupuolella.

– Pienten lasten lääkitseminen on nyt pikkuisen haasteellista. Toistaiseksi on kuitenkin selvitty ihan hyvin, sillä asiakkaille ovat kelvanneet rinnakkaiset valmisteet, sanoo proviisori Kristiina Horppila Apteekki Saimaasta.

Hänen mukaansa ajoitus on kuitenkin harmillinen.

– Nyt on paljon kaikenlaista liikkeellä. Kaikenikäiset ihmiset ovat olleet kipeänä, Horppila sanoo.

Apteekkari Veijo Viitasaari Lappeenrannan City-apteekista suosittelee parasetamolivalmisteita, jos lapsille suunnatut ibuprofeeni-lääkeet ovat loppu. Kuva: Helena Korpela / Yle

Pitkä katkos

Buranan oraalisuspensio on pienten lasten kuume- ja kipulääke, jota myydään apteekissa ilman reseptiä.

Lääkeyhtiö Orionin mukaan loppumisen syynä on kipu- ja flunssalääkkeiden kysynnän nopea kasvu.

– Koronarajoituksien jälkeen yhteiskunta on elänyt vapaammin ja erilaisia pöpöjä on ollut nyt liikkeellä. Lisäksi erään toisen valmistajan vastaavan valmisteen poistuminen markkinoilta kohdisti kasvavan kysynnän Burana suspensiolle, kertoo Orionin viestintäjohtaja Terhi Ormio sähköpostitse.

Yhtiö arvioi, että lääkkeitä on jälleen saatavilla marraskuun alkupuolella. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan nestemäisten Burana-valmisteiden saatavuushäiriö päättyy joulukuussa (siirryt toiseen palveluun).

Myös Orifarm-yhtiön valmistama 250 milligramman Pamol F -tabletit ovat loppu tukusta. Fimean mukaan sen saatuvuuspuutos päättyy 14. lokakuuta. Miedompaa 125 milligramman valmistetta löytyy Lappeenrannan City-apteekista vielä yksi kappale. Kuva: Helena Korpela / Yle

Häiriöt lisääntyneet

Proviisori Kristiina Horppila suosittelee kääntymään aina apteekin henkilökunnan puoleen, jos normaalisti käytössä ollut lääke on loppu. Kotikonsteja, kuten aikuisille tarkoitettujen lääkkeiden murskaamista, hän ei suosittele.

– Ensinnäkin lääkeaineet eivät ole hyvänmakuisia. Toisekseen ei ole takeita siitä, miten lääkeaineet käyttäytyvät murskattuna ja että ne siten auttaisivat yhtä hyvin, Horppila sanoo.

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat yleistyneet viime vuosina huomattavasti. Yleisimpiä syitä saatavuushäiriöihin ovat ongelmat tuotannossa ja kysynnän kasvu.

Lue lisää: Lääkkeen pitkä tie

Päivitetty 7.10.2022 kello 10.12. Korjattu kuvatekstistä Pamol F 250mg -tabletit ovat loppu muotoon tabletit ovat loppu tukusta sekä lisätty Fimean tieto saatavuushäiriön päättymisen ajankohdasta.

Suosittelemme sinulle