Hyppää sisältöön

Eurooppa-kirje: Ensi talvena voi EU-pöydissä tulla tappelua sekä energiasta että yhteisvelasta

Jos EU-maa sooloilee energiakriisissä, naapurimaat saattavat kärsiä. Eurooppa-kirje kertoo olennaiset EU-aiheet joka perjantai. Tilaa koko kirje sähköpostiisi.

EU-maiden kesken voi tulla tappelua energiasta ensi talvena.
EU-maiden kesken voi tulla tappelua energiasta ensi talvena.
Anna Karismo,
Alina Mäkynen

Ranskalla on ollut viime vuodet tapana saada ideansa läpi EU:ssa. Suomalaisilla taas on ollut tapana vastustaa Ranskasta tulevia ideoita.

Esimerkkejä:

1) Ranskan ajamiin eurobondeihin eli yhteisvelkaan ei vielä takavuosina uskonut meillä juuri kukaan. Koronapandemiassa Ranska kuitenkin taivutteli Saksan elpymispaketin kannalle. Pakettia rahoitetaan yhteisvelalla.

2) Ranska vastusti pitkään jäsenmaiden tiukkoja budjettisääntöjä, joita Suomi on pitänyt tarpeellisina. Nyt ilmastonmuutoksen vastaisen kamppailun edellyttämät investoinnit varmistavat, että hyllylle pantuihin velka- ja vajerajoihin ei palata.

3) Kun Venäjä ja Kiina käyttäytyvät hyökkäävästi ja Yhdysvalloista tuli Donald Trumpin myötä protektionistisempi, EU:ssakin vahvistuu aate, että eurooppalaisia yrityksiä pitää suojella. Sitä varmistaa Brysselissä ranskalainen teollisuuskomissaari Thierry Breton. Suomalaisten mielestä avoin talous on yrityksille protektionistista parempi.

Torstaina pidettiin kaikkien aikojen ensimmäinen "Euroopan poliittisen yhteisön" kokous Prahassa. Sekin oli Ranskan presidentin Emmanuel Macronin idea.

Vielä keväällä moni suomalainen EU-tarkkailija piti ideaa huonona, koska EU:n rinnalle tuleva löyhä yhteisö voisi jättää Ukrainan roikkumaan jäsenyyden odotushuoneeseen. Nyt näyttää, että "EPY:n" avulla myös Britannia palaa (siirryt toiseen palveluun) EU-eronsa jälkeen yhteiseen pöytään.

Keskustelu uudesta yhteisvelasta saa taas tuulta siipiensä alle, kun Saksa aikoo tukea kansalaisiaan ja yrityksiään valtavalla 200 miljardin euron paketilla.

Kovin monella muulla EU-maalla ei moiseen tukeen ole varaa. Saksaa köyhemmät maat purnaavat (siirryt toiseen palveluun), että tilanne on epäreilu.

Komissio aikookin syynätä tukipaketin, koska se saattaa vääristää kilpailua sisämarkkinoilla. Samalla joudutaan miettimään, miten tilannetta kompensoidaan maille, joiden talouden liikkumavara on pieni.

Ranskan ja Italian komissaarit esittävät (siirryt toiseen palveluun) ratkaisuksi yhteistä velkaa.

EU-komissio hankkisi erinomaisen AAA-luottoluokituksensa turvin edullista rahaa markkinoilta. Sitä lainattaisiin eteenpäin jäsenmaille. Näin esimerkiksi Italia tai Kreikka saisivat rahoitusta halvemmalla kuin ne nyt saavat.

Ranska on lobannut yhteisvelan kasvattamista kulisseissa jo pitkään. Myös Euroopan keskuspankin pääjohtaja, ranskalainen Christine Lagarde kannattaa (siirryt toiseen palveluun) kriisinhoitovelkaa.

Jos EU-maat eivät saa rivejään suoriksi energiakriisissä, edessä voi olla lihavia riitoja. Esimerkiksi entinen Euroopan keskuspankin pääjohtaja ja Italian pääministeri Mario Draghi on jo arvostellut Saksaa solidaarisuuden puutteesta.

Bon weekend,

Anna

P.S. Seuraa tänään perjantaina EU:n epävirallista huippukokousta kanaviltamme. Paikan päältä raportoi kirjeenvaihtaja Rikhard Husu, ja aiheena on – mikäpä muu kuin energia.

P.P.S. Tilaa myös Eurooppa-kirje tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun), niin saat koko kirjeen sähköpostiisi perjantaiaamuisin.

Lue seuraavaksi, mistä muusta Eurooppa puhuu. Koosteen teki kollega Alina Mäkynen.

Twitterissä voi seurata Saksan ydinvoimaperuutusta

SAKSAN VALTIOVARAINMINISTERI Christian Lindner esitti keskiviikkona Twitter-viestissään, että Saksa ottaisikin verkkoon ensi talvena ei vain kolme nyt käynnissä olevaa, vaan kaksi muutakin ydinvoimalaa. Maa on paljon riippuvaisempi venäläisestä kaasusta kuin vielä Venäjän hyökkäyssodan aluksi kuviteltiin.

Kun idän maakaasua ei enää ole ja Ranskan ydinvoimalatkin seisovat, Saksa tarvitsee nyt sähkönlähteitä kipeästi. "Energiewende" eli energiakäänne on tällä erää peruutettu. Todennäköisesti maassa nähdään tulevaisuudessa "Industriewende" eli teollisuuskäänne, kun paljon energiaa käyttävä teollisuus muuttaa Saksasta pois.

LÄHIPÄIVINÄ: Energiaa ja geopoliittista budjettia

ENERGIA PYSYY EU:n työpöydillä tulevat kuukaudet. Heti alkuviikosta (siirryt toiseen palveluun) kokoontuvat energiaministerit epäviralliseen tapaamiseen. Epävirallisten kokousten etu on se, että siellä asioista voidaan keskustella vapaammin ilman asialistaa. Toisaalta julkisuuteen myös kerrotaan naftimmin siitä, mistä keskusteltiin.

MAANANTAINA kannattaa seurata, mitä EU:n jokavuotisessa "budjettikonferenssissa" (siirryt toiseen palveluun) puhutaan. Paikalla on niin komissaareja, jäsenmaiden ministereitä kuin muitakin päättäjiä ja aiheena on "geopoliittinen talousarvio". Seminaarissa pohditaan muun muassa, miten EU-budjetilla voitaisiin pönkittää jäsenmaiden puolustuksen vahvistamista tai energiasiirtymää.

LINKKIVINKKEJÄ EU-asioita seuraaville: Uutishuoneesta (siirryt toiseen palveluun) löydät kaikki EU-tiedotteet ja -tallenteet. Täältä löydät (siirryt toiseen palveluun) tiedot tulevista jäsenmaiden ministerineuvostojen kokouksista ja täältä (siirryt toiseen palveluun) meppien kalenterista. Komissaarien tekemisiä taas voi seurata täällä (siirryt toiseen palveluun).

Herättivätkö aiheet ajatuksia? Voit keskustella tässä alla lauantai-iltaan klo 23:een saakka.

Tilaa Eurooppa-kirje suoraan sähköpostiisi tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle