Hyppää sisältöön

Kommentti: Tervetullut ilmiö valtaa NHL:n – naisilla on nyt näytön paikka

Sukupuolidiversiteetin näkökulmasta alkavalla NHL-kaudella tehdään historiaa. Seurat palkkaavat yhä hanakammin sekä johto- että valmennuspuolelle naisia, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Danielle Marmer toimii Boston Bruinsin kehitysvalmentajana. Kuva: Boston Globe via Getty Images

Jääkiekon NHL alkaa tänään perjantaina. Ylen kauden ensimmäinen NHL-ottelu Nashville Predators–San Jose Sharks nähdään lauantaina 8. lokakuuta klo 20.45 alkaen TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa.

NHL:ssä ovet on vihdoin potkaistu kunnolla auki. Sukupuolidiversiteetti alkaa näkyä kauniin sanahelinän ohella myös konkreettisina tekoina. Menneen kesän aikana naiset marssivat näyttävästi seurajohto- ja valmennustehtäviin eri seuroissa.

Ilmiötä on vaikea olla tervehtimättä ilolla.

Kyse on tietenkin aina viime kädessä substanssista, mutta ajoittain on ihmetyttänyt, kuinka kauan naisten saaminen mukaan testosteronilta tuoksuneeseen yhteisöön on kestänyt.

Vahvasta pohjoisamerikkalaisesta naiskiekkokulttuurista on löytynyt NHL-tason osaamista jo pidempään, mutta vanhan kaartin äijäporukka piti ovea pitkään säpissä.

Viimeistään nyt lasikaton voidaan todeta olevan palasina.

Vancouver Canucksin apulais-GM:t Emilie Castonguay (vas.) ja Cammi Granato vuoden 2022 NHL:n varaustilaisuudessa. Kuva: NHLI via Getty Images

Pelkästään kuluvan vuoden aikana seurat ovat palkanneet useita naisia apulais-GM:n tehtävään.

Vancouver teki niin ensimmäisenä palkkaamalla tammikuussa Emilie Castonguayn. Montrealista kotoisin olevalla Castonguaylla on vahva kiekkotausta, ja hän on juristi sekä entinen pelaaja-agentti, joka edusti aiemmin muun muassa Rangers-tähti Alexis Lafrenierea. Castonguay oli itse asiassa ensimmäinen nainen NHL:n pelaajayhdistyksen sertifioimana pelaaja-agenttina.

Hieman myöhemmin helmikuussa Vancouver palkkasi vara-GM:ksi jo toisen naisen. Cammi Granato on yhdysvaltalainen jääkiekkoikoni, olympiavoittaja ja maailmanmestari, jonka laajennusjoukkue Seattle palkkasi kolme vuotta aiemmin pelaajatarkkailijakseen.

Ja lisää oli tulossa.

Kesällä Chicago palkkasi Meghan Hunterin, New Jersey Kate Madiganin ja Toronto Hayley Wickenheiserin apulais-GM:ksi. Seattle sen sijaan ylensi 31-vuotiaan Alexandra Mandryckyn tehtävään.

NHL:ssä on tällä hetkellä kuusi naista apulais-GM:n tehtävässä. NHL-seurojen urheilupuolta johtaa GM (general manager), jonka apuna apulais-GM nimensä mukaisesti työskentelee.

Myös valmentajamarkkinoilla tapahtui. Washington nappasi Emily Engel-Natzken videovalmentajakseen. Myös Boston palkkasi naisen valmennustiimiinsä, kun Danielle Marmer palkattiin kehitysvalmentajaksi. Seattle sen sijaan palkkasi farmijoukkueeseensa AHL:ään Jessica Campbellin apuvalmentajaksi. Saksan valmennustiimissä työskennellyt Campbell nousi otsikoihin viime keväänä Tampereella MM-kisoissa, kun hän sai slovakialaistoimittajalta osakseen seksististä vihjailua.

Jessica Campbell nousi viime keväänä otsikoihin, kun hän valmensi jääkiekon MM-kisoissa historian ensimmäisenä naisena miesten arvokisatasolla. Campbell kuului Saksan valmennustiimiin. Kuva: Tommi Penttinen

Naisia on mukana myös ylemmissä kerroksissa.

Kim Pegula omistaa Buffalo Sabresin yhdessä miehensä Terryn kanssa. Philadelphiassa seuran ja sen kotiareenan liiketoiminnan johtajana toimii Valerie Camillo. Camillo toimi aiemmin MLB-joukkue Washington Nationalsissa samoissa hommissa ja takoi pesäpallon parissa hirmuista tulosta.

Myös itse liigan johtotehtävissä työskentelee Kim Davisin ja Heidi Browningin kaltaisia vaikutusvaltaisia naisia.

Toki on tärkeää, että nyt virkoihinsa palkatut onnistuvat tehtävissään. Henkilökohtaisesti en ole tästä huolissani – monella näistä naisista on kova urheilu- tai kiekkotausta ja lisäksi korkea koulutustaso.

Seuraavaksi katseet kääntyvät Suomeen.

Myös meillä jääkiekkoyhteisö on ollut läpi vuosikymmenien läpeensä maskuliininen monilla eri sektoreilla. Moni tervehtikin ilolla Kati Kivimäen palkkaamista SM-liigan uudeksi toimitusjohtajaksi ja toivoa sopii, että naisia saadaan enemmänkin liiga- ja seuratasolle paitsi valmennustehtäviin myös johtaviin rooleihin.

Urheilulla ja jääkiekolla on koronan jälkeisessä ajassa isoja haasteita, kun se yrittää houkutella lehtereille uusia katsojia. Miljoonan taalan kysymys kuuluu edelleen, miten saada mukaan enemmän naisia ja lapsia? Kieli poskessa voisi todeta, että äijien miehittämät markkinointiosastot ovat näyttönsä vuosien saatossa antaneet – olisiko nyt aika alkaa hankkia isoihin pöytiin mukaan myös naisia?

NHL auraa latua, toivottavasti osaamme seurata perässä.

Lue myös:

Tuore raportti paljastaa suomalaisesta urheilusta: Miehet johtavat menestyviä urheilijanaisia

Toimittajan törkeä vihjailu järkytti jääkiekon MM-historiaa tehnyttä naisvalmentajaa: "Anteeksi, mitä yrität oikein sanoa?"

Toimittaja esitti asiattoman kysymyksen ja samalla esiin nousi vinouma urheilussa – naisvalmentajat ovat harvinaisia, ja tähän halutaan muutos

Jessica Campbell, 29, nousi MM-jääkiekossa kohuotsikoihin – taustalla veljen traaginen kuolema: "Opin jo nuorena, ettei mikään ole pysyvää"

Tällaisen johtajan SM-liiga sai – Kati Kivimäki uskoo, että hänellä on paljon annettavaa Suomen suurimmalle sarjalle: "Tulossa kaikkien aikojen kausi"

Suosittelemme sinulle