Hyppää sisältöön
Perussuomalaiset oli kyselytunnilla huolissaan maahanmuuttajataustaisten jengirikollisuuden kasvusta.
Eduskunnan kyselytunti

Yle seurasi kyselytuntia –perussuomalaiset kysyi jengirikollisuuden kasvusta, kokoomus Ukrainalle suunnattavasta tuesta

Kyselytunnilla nähtiin myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) paluu ministeriaitioon.

Matti Koivisto
  • Kyselytunnilla perussuomalaiset kysyi jengirikollisuuden kasvusta ja maahanmuutosta.
  • Kokoomus kysyi tuesta Ukrainalle ja erityisesti puolustusmateriaaliavun lisäämisestä.
  • Kristillisdemokraatit nosti aiheeksi tuen leipäjonojen kanssa työskenteleville järjestöille.
  • Seurannan kyselytunnista näet alta.
Matti Koivisto

Kiuru toivotettiin tervetulleeksi takaisin sorvin ääreen

Kristillisdemokraattien Antero Laukkanen toivottaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) tervetulleeksi takaisin sorvin ääreen. Perhevapaalla ollut Kiuru palasi ministeriksi tänään.

Laukkanen viittaa Kiurulle osoittamassaan kysymyksessä eduskunnassa vietettävään köyhyyspäivään, jossa paikalla on ollut köyhyyden parissa toimivia järjestöjä.

Hän pyytää hallitusta sitoutumaan siihen, että leipäjonoja ylläpitäville järjestöille taattaisiin pysyvä määräraha.

– Me jatkamme budjettivääntöä siitä, millä tavalla tämä asia saadaan kuntoon. Se pitää saada kuntoon, Kiuru vakuuttaa.

Matti Koivisto

Kokoomus vaatii lisää tukea Ukrainaan

Kokoomus peräänkuuluttaa lisää tukea Ukrainaan. Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Antti Häkkäsen (kok.) mukaan avainasemassa on puolustusmateriaaliapu, jonka toimittamisessa tarvitaan enemmän toimenpiteitä.

Häkkänen toivoisi Suomelta lisää aloitteellisuutta myös puolustusteollisuuden patistelussa koko EU:n tasolla, kun sodan aikana päävastuu Ukrainan tukemisesta on ollut Yhdysvalloilla.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo hallituksen tehneen päätöksen yhdeksännestä Ukrainaan toimitettavasta aseapupaketista kaksi tuntia sitten.

Kaikkosen mukaan hän on kutsunut myös kotimaisen puolustusteollisuuden edustajia keskustelemaan tuen lisäämisestä.

Kaikkonen viittaa myös eurooppalaisella tasolla tehtyihin yhteishankintoihin ja eurooppalaisen puolustuksen vahvistamiseen.

– Kyllä tässä aika paljon tehdään, mutta olen samaa mieltä siitä, että voidaan tehdä enemmän, Kaikkonen sanoo.

Matti Koivisto

Jengirikollisuuden kasvu perussuomalaisten aiheena

Perussuomalaiset aloittaa kyselytunnin kysymällä jengirikollisuuden lisääntymisestä ja sen yhteydestä maahanmuuttoon. Ensimmäisenä kysymyksen esittäneen Juha Mäenpään (ps.) mukaan hallitus on sulkenut silmänsä ilmiöltä.

Kysymys esitettiin pääministerille, mutta Marinin poissa ollessa vastauksen antoi sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Mikkosen mukaan huoli rikollisuudesta ja jengiytymisestä on todellinen. Mikkosen mukaan hallituksen tärkein tapa vastata ilmiöön on poliisin resurssien varmistaminen. Lisäksi Mikkosen mukaan on tärkeää puuttua nuorisorikollisuuden juurisyihin, jota tehdään esimerkiksi niin kutsutun ankkuritoiminnan avulla.

Perussuomalaisten mukaan kasvaneen rikollisuuden juurisyy löytyy kuitenkin maahanmuutosta ja ongelmaan pitäisi puuttua sitä rajoittamalla.

Tällaisia lupauksia ei odotetusti hallituksen suunnasta kuultu.

Perussuomalaisten puheissa toistui huoli siitä, että Suomen jengirikollisuuden kasvu kertoo Suomen olevan Ruotsin tiellä.

– Suomeen tullut maahanmuutto aiheuttaa tällaisia ongelmia, se aiheuttaa meidän yhteiskunnan kehitysmaalaistumista. Kysyn teiltä arvoisa hallitus, miten aiotte pelastaa yhteiskuntamme palavilta autoilta, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi.

– Se on meidän yhteinen huolemme, että varmistetaan, että jokaisella on turvallista, vastasi sisäministeri Mikkonen ja viittasi hallituksen päätöksiin, joilla on lisätty poliisin ja oikeuslaitoksen resursseja.

Matti Koivisto

Eduskunta kokoontuu lokakuun ensimmäiselle kyselytunnille turvallisuuspolitiikan ja energiakriisin hallitseman viikon päätteeksi.

Alkuviikosta eduskunnassa käytiin ajankohtaiskeskustelu ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, jonka aikana kansanedustajat korostivat eduskunnan yhtenäisyyttä Ukrainan tukemisessa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi keskustelun aikana suhtautuvansa myönteisesti itärajalle rakennettavaan aitaan ja lupasi kutsua eduskuntapuolueiden johdon pian koolle käsittelemään asiaa.

Eilen keskiviikkona hallitus vastasi perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin välikysymykseen sähkön hinnasta ja valtion omistajaohjauspolitiikasta. Tikun nokassa oli erityisesti hallituksen toiminta Uniper-kriisin aikana, jota oppositio on arvostellut ponnettomaksi.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään huomenna perjantaina.

Kyselytunnilla ministeriaitiossa nähdään pitkästä aikaa perhe- ja peruspalveluministeriksi perhevapaansa jälkeen juuri palannut Krista Kiuru (sd.).

Kiurun ollessa poissa kyselytunneilla kysymyksiin muun muassa hoitajapulasta ja potilasturvallisuuslaista sai vastata häntä tuurannut Aki Lindén (sd.)

Lisää aiheesta:

Krista Kiuru palaa hallitukseen perhe- ja peruspalveluministeriksi

Oppositio moitti välikysymyskeskustelussa hallitusta laiskasta omistajaohjauksesta ja sähkön hinnan noususta

Suosittelemme sinulle