Hyppää sisältöön

Raahen ja Ylivieskan seudun ammattioppilaitokset eivät päässeet kouluttamaan ydinvoimalan rakentajia, mutta hyödyntävät saamaansa oppia

Ydinvoimalatyömaan varalle tehtiin koulutussuunnitelmia esimerkiksi Raahen ja Nivalan ammattiopistoissa sekä Centria-ammattikorkeakoulussa. Oppilaitosten mukaan kokemuksesta on hyötyä edelleen.

Fennovoiman rakennuksessa tehdään mm. lattiavaluja.
Oppilaitoksissa suuniteltiin koulutusta muun muassa rakentamisen ja hitsauksen tarpeisiin, mutta työmaalla ja voimalassa olisi tarvittu monen muunkin alan osaajia. Kuva: Fennovoima Oy
Risto Ukkonen

Fennovoiman ydinvoimahanke ehti kehittää Raahen ja Ylivieskan seudun oppilaitosten koulutusta ja muuta toimintaa.

Alueen oppilaitoksissa räätälöitiin koulutus- ja tutkintotarjontaa viitisen vuotta sitten Hanhikiven jättihankkeen tarpeisiin. Esimerkiksi Raahen ja Nivalan ammattiopistoissa kehitettiin hitsaus- ja rakennuspuolen koulutusta ja valmiutta ydinvoimavaatimuksiin.

Raahessa lisättiin myös alan koulutuspaikkoja joksikin aikaa, mutta varsinaista uutta koulutusta Fennovoima-varautuminen ei luonut. Se paransi kuitenkin valmiutta vastata yritysten koulutus- ja tutkintotarpeisiin, kertoo Koulutuskeskus Brahen rehtori Jaana Ritola.

– Tottakai Fennovoima-yhteistyö kehitti koulutusta, ja olemme pystyneet hyödyntämään siitä saatua kokemusta nyt seudun muiden yritysten kanssa.

Ylivieskassa toimiva Centria-ammattikorkeakoulu ehti niin ikään valmistautua ydinvoimahankkeen koulutustarpeisiin. Tuolloin tehty työ näkyy toiminnassa edelleen ja antaa valmiuksia vastata esimerkiksi akkuteollisuuden tarpeisiin. Lisäksi yhteistyötä muiden oppilaitosten kanssa osataan suunnitella aiempaa paremmin, arvioi Centrian opetuksen johtaja Jennie Elfving.

– Joskus oppilaitokset kilpailevat samoista tarjouksista, mutta pystymme myös tarvittaessa tekemään yhteistyötä, kun meillä on valmiit toimintamallit olemassa.

Eri osapuolten yhteistyönä ja etenkin suurhankkeiden tarpeisiin syntyi esimerkiksi Pohjois-Suomen koulutusverkosto -palvelusivusto, joka toimii edelleen.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle