Hyppää sisältöön

Poliitikot valittivat joukolla kaupungin päätöksestä myydä kouluja ja paloasemia – Kouvolan liki 100 miljoonan euron kaupat menivät jäihin

Luottamushenkilöt haluavat hallinto-oikeuden keskeyttävän kaupungin julkisten kiinteistöjen myynnin.

Tänä vuonna valmistunut ja käyttöön otettu Sarkolan koulu on yksi Kouvolan myyntilistalla olevista kiinteistöistä. Arkistokuvassa syyslukukauden 2022 aloituspäivä. Kuva: Antro Valo / Yle
Vesa Grekula

Kouvolan syyskuussa päättämästä mittavasta julkisten rakennusten kiinteistökaupoista on tehty valitus Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

30 luottamushenkilön allekirjoittaman valituksen mukaan kauppa on kaupungille taloudellisesti vahingollinen, ja kaupunki menettää päätäntävaltaa palveluverkkoonsa.

Valituksesta uutisoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kaupunginvaltuusto päätti runsaat kaksi viikkoa sitten myydä ruotsalaiselle Hemsö -sijoitusyhtiölle mm. kouluja, paloasemia sekä Kouvola-talon, ja jäädä niihin itse vuokralaiseksi. Kouvola olisi saanut kaupoista liki 100 miljoonaa euroa.

Kouvolan paloaseman uudistustyöt valmistuivat tänä vuonna. Käyttöönottojuhlia vietettiin syyskuun lopussa. Kuva: Antro Valo / Yle

Valituksen alullepanijoina ovat Kouvolan perussuomalaiset. Kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Ukko Bamberg (ps.) sanoo, että valituksen allekirjoittajat vaativat hallinto-oikeutta keskeyttämään myyntiprosessin ja kumoamaan kaupungin tekemän myyntipäätöksen.

– Kyllä tämä kortti on katsottava, että mitä hallinto-oikeus tähän asiaan lausuu, sanoo Bamberg.

Bambergin mukaan kiinteistökauppojen tekeminen sijoitusyhtiön kanssa ei sinänsä ole kokonaan poissuljettua, mutta kohteet ovat vääriä.

– Ne ovat kriittisiä kohteita peruspalvelujen tuottamisen kannalta.

Hemsö: "Odotamme kärsivällisesti"

Hemsön Suomen maajohtaja Jarkko Leinonen sanoo, että valitus ei tullut kovin suurena yllätyksenä kaupunginvaltuuston syyskuisen tiukan äänestyspäätöksen jälkeen.

– Päätöksessä mielipiteet olivat vahvasti jakautuneita. Yhteiskunnallisten rakennusten myyminen on asia, joka voi herättää intohimoja.

Kaupungin ja Hemsön tavoitteena oli alun perin sinetöidä kiinteistökaupat tämän vuoden puolella. Jatkosta on Leinosen mukaan juuri nyt vaikea sanoa yhtään mitään.

– Toisaalta olemme pitkäjänteisesti ajatteleva toimija, kauppojen syntyminen ei ole yhdestä päivästä kiinni. Seuraamme kärsivällisesti tilanteen kehittymistä.

Kouvola-talon julkisivu.
Kaupungin rakennusten myynti herätti paljon kysymyksia, kun Yle syyskuussa Kouvolassa kysyi ihmisten mielipiteitä kiinteistökaupoista.

Kaupunginjohtaja Marita Toikan mielestä valituksen allekirjoittajien määrä, 30, on merkittävä. Valitusta sinänsä hän ei pidä yllättävänä.

– Valitettavaa, mutta odotettua, hän toteaa.

Jatkon ja erityisesti kauppojen mahdollisen viivästymisen arvioiminen on Toikan mukaan vielä erittäin vaikeaa, koska kaupunki ei ole vielä tutustunut valituksiin.

– Keskustelemme poliittisen johdon kanssa valitukset saatuamme, Marita Toikka sanoo.

Myyntipäätös tiukan äänestyksen jälkeen

Kouvolan kaupunginvaltuusto päätti myydä kiinteistöjään Hemsö Suomi oy:lle 19. syyskuuta pitämässään kokouksessa. Päätös myynnistä syntyi vain muutaman äänen erolla, 32–27.

Myyntihinta on 97 miljoonaa euroa, jolla Hemsön omistukseen siirtyvät Kouvola-talo, Sarkolan ja Mansikkamäen koulut sekä keskuskeittiö, pääpaloasema, Myllykosken ja Kuusankosken paloasemat sekä ammattiopisto Edukon kampus.

Myös Kouvola-talo kuuluu myytävien rakennusten joukkoon. Talossa toimivat muun muassa kaupunginmuseo Poikilo sekä Pohjois-Kymen musiikkiopisto. Kuva: Antro Valo / Yle

Kaupunginjohtaja Marita Toikka sanoi päätöstä edeltäneen keskustelun aikana, että myyntipäätös helpottaa kaupungin talouden valmistelua ja ennakointia.

Valituksen allekirjoittajia useista puolueista

Valittajien mukaan kaupungin tekemä myyntipäätös oli myös lainvastainen ja se tehtiin virheellisessä järjestyksessä. Valittajien mielestä kaupunginvaltuusto myös ylitti asiasta päättäessään toimivaltansa.

Valtaosa valituksen 30 allekirjoittajasta on Perussuomalaisten valtuutettuja. Valituksen on allekirjoittanut myös yksittäisiä luottamushenkilöitä viidestä muusta puolueesta tai valtuustoryhmästä.

Bambergin mukaan muiden ryhmien allekirjoittajat ovat valtuutettuja, varavaltuutettuja tai lautakuntien jäseniä.

Suosittelemme sinulle