Hyppää sisältöön

Erkka Westerlund ottaa kantaa SM-liigan kohupotkuihin – yksi asia Ilveksen toiminnassa kismittää erityisesti: "Vanhan koulukunnan tapa"

Suomen Ammattivalmentajat SAVAL ry:n puheenjohtajan Erkka Westerlundin mielestä valmentamisessa tulisi uskoa aina pitkäjänteiseen tekemiseen.

Erkka Westerlund harjoituksissa, kun Leijonat valmistautui Sotshin olympialaisiin 2014. Kuva: Tomi Hänninen

Ilveksen organisaatiossa yli 13 vuotta toimineen valmentajan Jouko Myrrän keskiviikkoaamun kylmät potkut puhuttavat edelleen kiivaasti Suomen jääkiekkopiireissä.

Myrrä sai lähteä kesken kauden, vaikka Ilves johtaa SM-liigaa. Ilves oli tehnyt Antti Pennasen kanssa tulevista kausista sopimuksen ja päätti yllättäen aloittaa Pennasen kanssa yhteistyön jo nyt.

Jääkiekon valmentajalegenda Erkka Westerlund, 65, on Suomen Ammattivalmentajat SAVAL ry:n puheenjohtaja. Pohjois-Amerikasta, Columbuksesta puhelimella tavoitettu Westerlund otti kantaa Myrrän potkuihin.

– Meidän yhdistys on tehty juuri tällaisten tilanteiden varalle. Tehtävämme on turvata valmentajien oikeusturva, taloudellinen puoli ja katsoa, että sopimuksien mukaiset asiat toteutuvat käytännössä.

– Tänä päivänä valmentajien erottamisia ei ole enää niin paljon kuin aikaisemmin. Joka kerta ne ovat silti inhimillisesti katsottuna tragedioita yksilön kannalta.

Irtisanottu Ilveksen päävalmentaja Jouko Myrrä kommentoi lähtöään.

Westerlund toteaa, ettei Ilveksen valmentajakuvioissa ole oikeudellisessa mielessä mitään outoa. Sopimuksia voidaan tehdä, ja yhtä lailla niitä voidaan myös purkaa.

– Myrrän tilanteessa tämä (erottaminen) kuuluu ammattilaisurheiluun, ja näinkin voidaan toimia. Toinen puoli on sitten inhimillisyys. Se ei ollut varmaan Ilveksen kannalta helppo asia.

Myrrän kohtelu ei nosta ammattikunnan arvoa

Westerlund muistutti, että Suomi on pieni kansakunta, jossa menestyminen on pitkälti valmennuksen laadusta kiinni.

– Kun valmentajaa kohdellaan, niin kuin Myrrää on kohdeltu, se ei missään tapauksessa nosta tämän ammatin arvoa. Minusta meillä ei ole varaa vaikeuttaa lahjakkaiden ihmisten toimintaa sillä, ettei sopimuksista pidetä kiinni.

Jääkiekkovaikuttaja uskoo, että kyseinen tapaus pistää mietityttämään monia nuoria valmentajia, ja ennen kaikkea sitä, että näinkö siellä oikeasti kohdellaan valmentajia.

– Yhdistyksen suunnasta nämä (potkut) ovat suomalaisen valmentajuuden kannalta huono asia. Pitäisi uskoa pitkäjänteiseen tekemiseen, sitähän valmentaminen viime kädessä on.

Westerlund painotti, että tapaus on kaikkein kipein itse polttopisteessä olevalle valmentajalle, tässä tapauksessa Myrrälle.

Toimintatavat muuttuneet 1980-luvusta

Kokeneen ja kaiken nähneen jääkiekkovalmentajan mielestä urheilussa on tapahtunut kulttuurimuutos, joka näkyy siinä, miten ihmisten kanssa toimitaan.

Esimerkiksi erilaiset häirintätapaukset ovat nousseet julkisuuteen viime vuosina.

– Aika moni näistä toimintatavoista oli ihan normaalia vielä joskus 1980-luvulla. Tänä päivänä ne ovat jo rangaistavia tekoja. Jotenkin näen, että me tarvitsemme lisää inhimillisyyttä myös kaikenlaisissa sopimusasioissa.

Westerlund myöntää pysähtyneensä Myrrä-tapauksessa erityisesti uutiskohtaan, jossa kerrottiin, ettei suuren Ilves-sydämen omanneen valmentajan annettu hyvästellä joukkuettaan.

Sotshin olympialaisissa 2014 Leijonien valmennuskaksikkona hääri Erkka Westerlund ja Lauri Marjamäki. Kuva: Tomi Hänninen

– Tällainen kuuluu ehkä siihen vanhaan toimintatapaan, mutta itse näen, että tämä on vanhan koulukunnan tapa toimia asioissa. Juuri tämän kaltaisissa asioissa inhimillisyyttä voisi tuoda lisää, kun pannaan vanha ja hyvä työntekijä syrjään.

Valmentaja ei enää pelkästään valmenna

Westerlund muistuttaa, että tänä päivänä hyvät organisaatiot toimivat arjessa yhteistyössä seurajohdon ja pelaajiston kanssa. Kaikkien organisaatiossa olevien ihmisten voimavarat pitää saada hyötykäyttöön.

– Valmentajien pitää ymmärtää, ettei joukkue ole se ainoa taho, jonka kanssa pitää toimia. Kokonaisuuteen kuuluu niin paljon eri sidosryhmiä aina faneista lähtien. Valmentaja ei enää pelkästään valmenna urheilijoita, paaluttaa Westerlund.

Ilveksen yllättävän valmentajaratkaisun syy on päivänselvä Westerlundin mielestä.

– Huippu-urheilussa pyritään aina erinomaisuuteen. Vaikka on tehty hyviä asioita, niin aina löytyy parempia keinoja tehdä ne vielä entistä paremmin.

Lue myös:

Antti Pennanen paljasti, kuinka asiat etenivät nopeasti Ilves-pestin suhteen – kävi tyylikkään keskustelun Jouko Myrrän kanssa

Jouko Myrrän paljastus shokkipotkujen kulisseista näytti huippu-urheilun raa'an puolen – Ismo Lehkonen ihmetteli tapaa, jolla Ilves sulki oven

Kommentti: Ilves teki ennenkuulumattoman tempun Jouko Myrrälle – röyhkeän päätöksen takana on kaksi syytä

Yllätyspotkut: SM-liigaa johtava Ilves vaihtaa päävalmentajaa lennosta

Suosittelemme sinulle