Hyppää sisältöön

Jälleen yksi omituisuus Venäjän sodassa Ukrainaa vastaan: Varastiko Venäjä juuri Euroopan suurimman ydinvoimalan?

Presidentti Vladimir Putinin allekirjoittamalla asetuksella Zaporižžjan ydinvoimala kuuluu Venäjälle federaatiolle. Ydinvoimalaa operoivat ukrainalaiset sanovat asetusta arvottomaksi.

IAEA:n pääjohtaja kommentoi Zaporižžja ydinvoimalan tilannetta
IAEA:n pääjohtaja kommentoi Zaporižžja ydinvoimalan tilannetta

Venäjän sotajoukot ovat miehittäneet maaliskuusta lähtien Zaporižžjan ydinvoimalaa ja sitä ympäröivää aluetta. Kuten kartasta näkyy ydinvoimala sijaitsee aivan venäläisten etulinjassa.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Itse ydinvoimalaa ovat kuitenkin operoineet ukrainalaiset työntekijät, joita venäläiset ovat pitäneet panttivankeinaan. Laitoksen johtajan Ihor Murashevin venäläiset sieppasivat viime viikonloppuna. Hänet vapautettiin myöhemmin.

Eilen Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi asetuksella, että ydinvoimala otetaan kokonaan Venäjän haltuun.

Venäjän ydinvoimayhtiö Rosenergoatom ilmoitti jo aikeistaan tutkia, miten pommituksen keskellä ollut ydinvoimala voidaan korjata. Nykyiset työntekijät siirtyvät automaattisesti yhtiön työntekijöiksi.

Ukrainalainen Energoatom kutsuu liikettä Deutsche Wellen verkkosivuilla arvottomaksi (siirryt toiseen palveluun). Sen mielestä asetus on vain "aggressiivisen maan harhaista kuvitelmaa."

Samaan aikaan Energoatomin johtaja Petro Kotin ilmoitti, että hän ottaa vastuun ydinvoimalan johtamisesta yhtiön pääkonttorista käsin piittaamatta Putinin asetuksesta.

– Jatkamme työtä Ukrainan lakien mukaan ukrainalaisessa energiajärjestelmässä, hän sanoi.

Kansainvälinen atomiaenergiajärjestö IAEA on joutunut katsomaan käytännössä sivusta ydinvoimalan kohtaloa. Järjestön johtaja Rafael Grossi pääsi sentään vierailemaan ryhmineen ydinvoimalassa tarkastamassa, missä tilassa Euroopan suurin ydinvoimala sodan keskellä on.

Grossi on parhaillaan jälleen Ukrainassa, mutta tällä kertaa turvallisuustilanne tuskin sallii vierailua ydinvoimala-alueella. Kyse on luonnollisesti myös siitä, päästäisivätkö venäläiset Grossin ydinvoimalalle.

Grossin kanta on, että laitos kuuluu Ukrainalle.

Suosittelemme sinulle