Hyppää sisältöön

Kaikkien aikojen pesäpalloilijan kehuma kaikkien aikojen pelinjohtaja Mikko Kuosmanen palaa Sotkamon Jymyn viuhkanvarteen

Mikko Kuosmanen on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen Sotkamon Jymyn kanssa. Aapo Komulainen odottaa, minkälaisen mausteen kaikkien aikojen pelinjohtajaksi hehkutettu Kuosmanen tuo joukkueeseen.

Kuva: Tomi Hänninen

Neljä kertaa Superpesiksen vuoden pelinjohtajaksi valittu Mikko Kuosmanen palaa viuhkanvarteen. Superjymy Oy:n toimitusjohtajana työskentelevä Kuosmanen on tehnyt kauden 2023 kattavan sopimuksen Sotkamon Jymyn kanssa.

Viisi edellistä kautta viuhkan varressa ollut Jani Komulainen oli vahvistanut jo syksyllä, ettei jatka tehtävässä.

– Pitkään tätä jumpattiin, mutta missään vaiheessa ei ollut pöydällä, että hyppään pelinjohtajaksi, kunnes kolikko alkoi kääntyä, Kuosmanen myönsi.

Sotkamossa petyttiin pahoin, kun Jymy putosi päättyneellä kaudella miesten Superpesiksessä yllättäen jo puolivälierissä. Joensuun Maila eteni välieriin suoraan voitoin 3–0. Kuosmasen mukaan joukkue pelasi runkosarjassa hyviä pelejä ja antoi ulkopelissä vähiten juoksuja. Poissaolot kuitenkin rokottivat liikaa, ja etenkin sisäpeliin jäi paljon parannettavaa.

Kuosmanen loi aikoinaan merkittävän pelaajauran Sotkamon Jymyssä ja toimi joukkueen pelinjohtajana kaudet 2008–2013 sekä 2016–2017. Peli on hänen mielestään kehittynyt paljon siitä, kun hän edellisen kerran on ollut pelinjohtajana.

– Ulkopeli ja fysiikka ovat taustalla, mutta pitää keskittyä tosi paljon sisäpeliin, harjoittelemiseen ja siihen, miten taktisesti pelataan, sekä lyöntivalintoihin. Siitä, mitä viimeksi olen ollut viuhkassa, lähtöasetelmat harjoittelu- ja kilpailukauteen ovat hyvin erilaisia, Kuosmanen sanoi.

"Ei tämä mitään DDR:ää ole ollut"

Jymyn lukkari Aapo Komulainen on pelannut koko Superpesis-uransa isänsä, Jani Komulaisen alaisuudessa. Nyt hän on uuden edessä, mutta ei usko muutoksen olevan huono asia.

– Aina välillä kaivataan uudistusta, ja pelinjohtaja on olennainen osa sitä. Jos kaikkien aikojen pesäpalloilija Toni Kohonen sanoo, että kaikkien aikojen pelinjohtaja, joka hänellä on ollut, on ylivoimaisesti Mikko Kuosmanen, niin ei siitä kehtaa eri mieltä olla, Komulainen totesi.

– Eiköhän hän tuo oman mausteensa tähän meidän touhuumme.

Jymyssä on Kuosmasen mukaan totuttu, että päävalmentaja vastaa kaikesta, mutta nyt tilanne muuttuu. Se, että muut saavat lisää vastuuta, ei Kuosmasen mielestä anna muille joukkueille etulyöntiasemaa.

– Minulla on hyvä tiimi takanani, eikä vanhalla tyylillä olisi voitu edetä. Työnkuvia on roolitettu ja olemme nähneet valmennuksen kanssa, että tämä on mahdollista.

Jymyn valmennustiimiin kuuluvat kakkospelinjohtaja Jussi Haapakoski, fysiikka- ja videovalmennuksesta vastaava Saku Komulainen ja lajivalmentaja Antti Hartikainen.

Aapo Komulainen ei kehtaa olla eri mieltä kaikkien aikojen pesäpalloilijan kanssa.

Joukkue aloitti yhteisharjoitukset viikko sitten, eikä Komulainen muista, milloin Jymyssä tai muuallakaan olisi aloitettu kautta näin aikaisin.

– Se oli tietoinen linjaus, eikä tämä mitään DDR:ää ole ollut. Suuntaviivat ja kehityskohteet tuotiin meille pelaajille faktana naaman eteen. Niitä lähdetään nyt työstämään pienin askelin, Komulainen kertoi ja myönsi, että joukkueen viime kauden heikko sisäpeli pääsi ajoittain jopa yllättämään.

Viime kauden pettymys on lakaistu taka-alalle ja joukkuetta valmistellaan palaamaan voittokantaan. Haaveissa ovat tietenkin Vimpeli–Sotkamo-finaalit, joihin Kuosmanen sai tottua jo omalla peliurallaan.

– Tietynlainen uho ensi vuoden syyskuuhun on ihan typerää tässä vaiheessa. Ennen oli Vimpeli ja Sotkamo, mutta nyt niitä joukkueita on seitsemän. Meillä on kehitettäviä osa-alueita, meidän pitää lähteä voittamaan harjoituksia ja harjoituspelejä ja mennä sitä kautta syksyä kohti, Kuosmanen totesi.

– Nyt ei olla jääty laakereille lepäämään, eikä tyydytä siihen, mitä olemme ennen olleet. Jymy-logo rinnassa velvoittaa, että mestaruudesta pelataan, Komulainen sanoi.

Lue myös:

Sotkamon Jymyyn kaksi kovaa vahvistusta Kiteeltä: Elmeri Purmonen ja Hannes Pekkinen solmivat kahden vuoden sopimukset

Kalle Kuosmanen, Aapo Komulainen ja Ville Kotro jatkavat Sotkamon Jymyssä, Joni Rytkönen ei

Sotkamon Jymy mitalipelien ulkopuolelle – Joensuun Maila katkaisi "kultajunan" käsittämättömän pitkän putken

Suosittelemme sinulle