Hyppää sisältöön

Nord Stream -kaasuputken räjäytykset eivät todennäköisesti vaikuta lähialueelle upotettuihin kemiallisiin aseisiin

Asiantuntijat sanovat, että asian varmistamiseksi alueelta tulisi kuitenkin ottaa ympäristönäytteitä ja tutkia niistä kemiallisten aseiden, kuten sinappikaasun pitoisuuksia.

Kaasuvuoto nostatti suuria kuplia Bornholmin saaren lähelle.
Kaasuvuoto nostatti suuria kuplia Bornholmin saaren lähelle.

Suomen Ympäristökeskus (SYKE) arvioi yhdessä muiden suomalaisasiantuntijoiden kanssa, ettei Nord Stream -kaasuputkien räjäytyksillä ole todennäköisesti vaikutuksia lähialueelle upotettuihin kemiallisiin aseisiin.

Ruotsista saatujen tietojen mukaan kaasuputkien räjäytykset ovat tapahtuneet noin 11 kilometrin päässä Bornholmin altaan kemiallisten aseiden pääupotuspaikalta.

Asiantuntijat arvioivat, etteivät merenalaiset paineaallot ulotu upotusalueelle siinä määrin, että ne voisivat aiheuttaa pohjassa olevien sotamateriaalien rikkoutumista ja kemiallisten aseiden vapautumista.

Paineaaltojen ei uskota myöskään vaikuttavan maainekseen ajan mittaan vuotaneiden aineiden merkittävään sekoittumiseen tai vuotokohdasta nousevaan vesipatsaan mukana virtaamiseen.

SYKE, Helsingin yliopiston kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutti VERIFINin ja Suomen merivoimien asiantuntijat toteavat, että asian varmistamiseksi alueelta tulisi kuitenkin ottaa ympäristönäytteitä ja tutkia niistä kemiallisten aseiden, kuten sinappikaasun ja fenyyliarseeniyhdisteiden pitoisuuksia.

Suosittelemme sinulle