Hyppää sisältöön

Janina Andersson muistelee 90-luvun imetyskohua kummeksuen – perhevapaauudistus toi imetyksen taas puheenaiheeksi

Perhevapaauudistuksen myötä työelämään palaa aiempaa enemmän vauvaikäistä imettäviä äitejä.

Suomessa käytiin keskustelua imettämisestä eduskunnassa vuonna 1995, kun vihreiden kansanedustaja Janina Andersson imetti vauvaansa työpaikallaan. Kuva: Ari Welling / Yle

Janina Andersson valittiin ensimmäistä kertaa eduskuntaan vuonna 1995. Tuolloin hän oli kolmiviikkoisen vauvan äiti.

Andersson piti luonnollisena asiana vauvansa imettämistä myös eduskunnassa aina kun aikaa järjestyi.

– Nyt jälkeenpäin hymyilyttää, että miten voikaan pieni vauva aiheuttaa niin paljon hämmennystä. Aluksi minulla ei ollut edes työhuonetta ja imetin ihan joka paikassa: käytävillä, kahviloissa ja missä milloinkin.

Kukaan ei suoraan tullut asiasta nuorelle kansanedustajalle sanomaan, vaan hän seurasi kohua lehdistä ja lehtien lööpeistä. Ennen pitkää Andersson sai oman työhuoneen, jossa sai imettää rauhassa. Pikkuhiljaa asiasta noussut kohukin laantui.

Kohusta seurasi myös positiivisia asioita, muistelee Janina Andersson.

– Seuraava eduskunta sai naispuhemiehistön, joka sekin oli Suomessa ihan uutta. He perustivat lastenhoitohuoneen, ja sinne tuli myös hoitopöytä. Hoitohuone tuli itse asiassa lähes samaan paikkaan, jossa minäkin olin käynyt imettämässä.

Andersson ihmettelee, että imettäminen ei ole vieläkään luonnollista. Kohusta eduskunnassa on kuitenkin kulunut lähes 30 vuotta.

– Tuleeko koskaan olemaan niin, että imettävä äiti voi olla ihan täysillä mukana yhteiskunnassa. Kyllähän työnantaja ilman lakeja ja sopimuksiakin voi mahdollistaa imetyksen. Totta kai vaikka kaupan kassalla on vaikeampi järjestää tätä kuin jossain muualla, mutta paljon on kiinni työnantajien tahdosta.

Perhevapaauudistus tuonee lisää imettäviä äitejä työpaikoille

Lokakuun alussa Suomessa on vietetty Imetysviikkoa. Tänä vuonna viikon järjestävä Imetyksen tuki ry haluaa muistuttaa, että imetyksen turvaamiseen tarvitaan lukuisia eri toimijoita muun muassa työelämästä ja perheiden lähipiiristä.

Yhdistys pitää hyvänä, että perhevapaauudistuksen myötä Suomi tavoittelee vanhempainvapaiden tasaisempaa jakautumista puolisoiden kesken. Uudistuksen myötä työelämään palaa aiempaa enemmän vauvaikäistä imettäviä äitejä.

Nykyään Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtajana työskentelevä Janina Andersson pitää perhevapaauudistusta hienona asiana.

– Toivon todella, että perheet voisivat muokata omannäköisensä perhevapaan. Siinä voisi olla mukana vaikka isovanhempia tai miten vaan kukin saa järjestymään. Ettei mikään ulkoinen paine määrittelisi sitä, millainen perheen tulee olla.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 8. lokakuuta kello 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Historiallinen päätös: Yhdysvaltain senaatin istuntosali avataan vauvoille, siellä saa myös imettää

Tätä ei Suomessa saisi tehdä – Australian parlamentin istunnossa imetettiin ensi kertaa

Suosittelemme sinulle